Jaké byly manželky nacistů?

Jaké byly manželky nacistů?

Tisk

Manzelky nacistu perexGöring, Goebbels, Himmler, Heydrich, Heß, Bormann – tato jména zná každý, kdo se alespoň trochu zajímá o druhou světovou válku. Jména jako Carin, Emmy, Magda, Margaret, Lina, Ilse a Gerda však už tak známá nejsou.

 


Na tyto dámy bylo až doposud nahlíženo jako na vedlejší postavy. Jejich význam se opomíjel. Je ale možné, že o tom, co dělali jejich manželé, vůbec nic nevěděly? Důkazy byly přece všude kolem nich: ukradená umělecká díla zdobící jejich pokoje, nábytek z lidské kůže a kostí, otrocká práce… Příběhy těchto žen nabízejí nový pohled na klíčové události, které ovlivnily vzestup i pád nacismu.

O autorovi
Autorem knihy Manželky nacistů, která v českém překladu vyšla v Nakladatelství Universum, je britský spisovatel, oceňovaný scenárista a televizní hlasatel James Wyllie. Ten pracoval na mnoha filmech pro BBC a Film4 a napsal také scénáře k řadě dramatických seriálů pro televizi.

Detailně zpracované portréty žen
Autor v knize představuje ženy, které se provdaly za významné přívržence nacismu. Vypráví o nejdůležitějších chvílích v jejich životech, o tom, jak se poznaly se svými manžely, jak se dostaly k nacistické ideologii a jak ji vnímaly. Vyprávění se zaměřuje i na nejrůznější detaily, jako je například okultismus nebo osobní a duševní problémy. Zkoumány jsou i vztahy mezi muži a jejich manželkami a milenkami i to, jak se v průběhu času měnilo postavení jednotlivých Hitlerových spolupracovníků.

Kniha je psaná chronologicky. Protože se ale příběhy manželek prolínají, je občas těžší orientovat se v tom, kdo je kdo. Autor navíc často používá jména žen bez příjmení, a tak je nutné si pamatovat, kdo ke komu patří. Čtivý text je doplněný množstvím černobílých fotografií.

Manzelky nacistu

MANŽELKY NACISTŮ
Autor: James Wyllie
Originální název: Nazi Wives: The Women at the Top of Hitler's Germany
Překlad: Manfred Strnad
Žánr: literatura faktu
Vydáno: Universum, 2023
Počet stran: 280

Hodnocení: 85 %

www.knizniklub.cz/knihy/602185-manzelky-nacistu-zeny-na-spicce-hitlerova-nemecka.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Yvona Žertová

yvon 200V říjnu letošního roku načne režisérka Yvona Žertová jedenáctý rok s Toboganem. Zdalipak oslavili s moderátorem Alešem Cibulkou své desetiletí? I na to jsme se paní režisérky zeptali.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mýty číslo 13 vábí čtenáře na crossover

myty 13 200V dubnu vydalo komiksové nakladatelství Crew již třináctý díl série Mýty, takové pohádky pro dospělé. Nadupaný díl o více než dvě stě stránkách sázel na křížení se sérií Jack of Fables a to vysvětluje i název dílu – Velký mytický crossover.

...

Literatura

Doušek magického realismu v japonském podání

Nez vystydne kava perexPředstavte si, že vstupujete do docela malé japonské kavárny. Usadíte se u jednoho ze stolků, objednáte si hořký tmavý nápoj a necháte se pohltit místní atmosférou. Je to tichá kav...

Divadlo

„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatného“

blbec k veceri 200Inscenace Blbec k večeři má podtitul gurmánská komedie na cizí účet a v minulé sezóně ji uvedlo Městské divadlo Zlín. Režie se ujala Hana Mikolášková a život ji vdechli především Marek Příkazký a Josef Koller.

...

Film

Léto s Best film fest

altJiž podruhé se uskuteční ve čtyřech vybraných pražských kinech filmová přehlídka toho nejlepšího za posledního půl roku. Nejúspěšnější a divácky nejnavštěvovanější snímky budou na týden opět nasazeny do programů promítání a kdokoliv tak má možnost shlédnout to, c...