Nebezpečná malá ručka

Nebezpečná malá ručka

Tisk
ImageNa obálce knihy najdete otázku: Věříte na duchy? Bylo mi jasné, že mne čeká napínavé setkání s nadpřirozenem. Horory čtu celkem ráda, ale nesmí se jimi prohánět krvelačné stvůry a netoužím po krvavých scénách, kdy hrůzná monstra porcují lidské bytosti.

 

Malá ručka začíná vlastně pohodově. Archivář Adam Snow odjíždí od svého zákazníka, pro kterého shání po celém světě vzácné knihy. Špatně odbočí. Cesta ho zavede k zchátralému domu se zpustlou zahradou. Adamovi to nedá a vstoupí do zahrady. Vtom se to stane. Do jeho ruky vklouzne chladná malá ruka – jako kdyby malé děcko chtělo odvést domů, chtělo s někým sdílet cestu domů. Jenže! Žádné dítě v zahradě není.

Od tohoto okamžiku se Adam dostává do podivných nálad, stavů, pocitů. Propukají u něho stavy úzkosti, občas znenadání omdlévá. Vracejí se mu děsivé sny, trápí ho vidiny. Drobná ruka se ho chytá v nečekaných chvílích – a začíná být zlá, nutí ho k sebevraždě. Adam neví, co si počít. Začne pátrat po historii starého domu, vyptává se bratra, který kdysi trpěl podobnými stavy. Jenže ten neodpovídá – neví jak odpovědět a vlastně asi nechce. Malá ručka Adama pronásleduje dál, přiměje ho, vrátit se zpět do zahrady. Jako kdyby mu někdo sliboval, že jen tady se může dozvědět pravdu.

Image

Příběh Susan Hillové je přesně tak strašidelný, jak má být. Autorka plně využívá psychologie k navození správné míry napětí a úzkosti. Jen díky pocitům a vjemům, se kterými se nám hlavní hrdina svěřuje, se o něho začínáme bát. Čteme zběsile dál, jako kdybychom ho přečtením stránek dokázali zachránit. Autorka sugestivně popisuje hrdinovy nálady a obavy, tím se nám dostává pod kůži a evokuje strach – náznakem, vyobrazením, nedopovězenými větami.

Jediné, co bych novele vytkla, je uspěchaný závěr (jako kdyby autorku příběh přestal bavit), který svou strohostí vlastně posune příběh směrem k obyčejnosti. Škoda, že spousta otázek zůstala nezodpovězených, ale také,  že mnoho těch, které by mohly být v náznaku, byly rozebrány do detailu. V každém případě pak chválím zdařilý překlad Jana Kozáka. Opravdu jsem měla pocit, že autorka napsala knížku v češtině. A tak to má být!

Malá ručka
Autor: Susan Hillová
Překladatel: Jan Kozák
Žánr: horor
Vydáno: 2012
Stran: 116
Vydalo nakladatelství: Metafora
Hodnocení: 75 %

Zdroj foto: Knihcentrum




 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je potřeba neustále tvořit a snažit se být lepší a lepší, říká výtvarník Pavel Oparty

oparty 200Od pátku 25. února představuje ve foyer v Domě kultury v Kroměříži svou tvorbu bohumínský výtvarník Pavel Oparty. Jeho výstava nese název Melodie barev a přináší kromě obrazů také umělecké fotografie a digitální grafiku. Kroměřížská výstava tohoto kr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Edith Piaf: “Lépe žít, než živořit!”

edith piaf autobiografieEdith Piaf. Ikona, nesmrtelná legenda, nepřekonatelná osobnost nejen v oblasti šansonu, ale i v celé historii světa hudebních hvězd. Není snad nikdo, kdo by ji neznal, kdo by neslyšel její silný hlas. ...


Literatura

Na zdraví! Aneb Vinice ve Francii

vinice ve francii200Vyhledáváte-li romantické feel-good romány s příjemnými postavami, nádhernými kulisami a navíc okořeněné dobrým jídlem a pitím, pak vás jméno Julie Caplinové jistě neminulo. V říjnu u nakladatelství Cosmopolis vyšla její další k...

Divadlo

Dokonalá svatba dostála svému názvu

svat 200Dokonalá svatba je situační komedie od britského autora Robina Hawdona, která se od roku 1994 hraje po celém světě. Je velmi aktuální a dokáže rozesmát nejeden sál. I ten ve Zlíně se velmi dobře bavil, za což bylo kromě herců zodpovědné i režisérské duo...

Film

Národní filmový archiv se představuje

generaceNárodní filmový archiv (dále NFA), jemuž lze zazlívat jedině to, že dosud nenakutal dějiny národní kinematografie, což se pravidelně děje nejen u našich sousedů (a na Slovensku už v druhém rozšířeném pojednání), vedle přehledných katalogů filmové tvorby...