Dopisy Kafkovi

Dopisy Kafkovi

Tisk

200litDopisy Kafkovi Ireny Obermannové mi opravdu hodně potrápily mysl. Zpočátku jsem nevěděla, jak se k obsahu postavit. Nechápala jsem souvislosti a snažila jsem se vpravit do děje, ale moc mi to nešlo. Ale potom jsem si nechala text volně plynout do mozkových závitů a věřila, že tu nitku najdu. A samozřejmě jsem ji našla.

 

 

 

Již po pár stránkách tohoto fiktivního korespondenčního románu nejspíš čtenář zatouží dozvědět se víc o životě nejen Mileny Jesenské - publicistky a překladatelky, která se narodila v roce 1896 v Praze do rodiny velmi dobře zajištěného stomatologa, ale také Franze Kafky, pražského, německy píšícího spisovatele židovského původu. Přesto, že se v životě viděli v podstatě jen dvakrát, měli k sobě blíž, než si kdo mohl představit. Vázaná kniha, rozdělená do dvou částí, odhaluje na 203 stránkách bez obalu všechny pocity Mileny, které psala Franzovi. Dokud Kafka žil, denně mu docházela obálka, ve které byly úplně všechny pocity, které se v Mileně tříštily, jistoty i nejistoty, neskrývala ani obrovský smutek po ztrátě malého bratříčka a nemocné maminky, nestyděla se za svoji lásku k drogám a neponechala v tajnosti ani svoji lásku k alkoholu a sexu. Každý den si nosila z poštovní schránky jeho psaní a celý život vlastně žila, jako by byli partneři. Po Kafkově smrti Milena pokračovala v psaní, jako by tu stále byl. Její život nebyl jednoduchý, jako novinářka chtěla být úderná a chtěla přinášet inovace do zpráv, nechtěla psát klišé, ale vybočovat z řady. Dařilo se jí to. Někdy méně, někdy více, někdy vůbec. Tohle všechno má čtenář možnost vnímat naplno a může si utvořit sám vlastní názor, některý i díky svým vlastním prožitkům z doby, o které se píše. Jistě se takoví najdou.

lit

Nedá se říct, zda je román určen výhradně ženám. I muž si tady najde svoje. Kdo si bude myslet, že přečte knihu jedním dechem, možná bude překvapen, že to není tak jednoduché. Netradičně postavený příběh nutí k zamýšlení. A to byl asi účel, na to autorka vsadila. Každopádně stojí kniha za přečtení, jasně se z ní dozvídáme, jak rozmanité byly a jsou osudy lidí a jak lehkovážně nebo naopak zarputile ke svým životům přistupují.

Název: Dopisy Kafkovi
Autor: Irena Obermannová
Žánr: Próza
Nakladatelství: Motto, ve společnosti Albatros Media, a.s. v Praze
Obálka: S použitím fotografií Jana Saudka a agentury Profimedia ji navrhl Robert Imrych
Rok vydání: 2013, publikace č. 17904, vydání první, vázaná
Počet stran: 203

Foto: motto.cz



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na dráhu modelky se rozhodně nechystám, říká Soňa Drábková

sona perexOkatá a sympatická černovláska. Tak lze charakterizovat Soňu Drábkovou, která v minulých týdnech pózovala Robertu Rohálovi. Společně vytvořili fotografickou kolekci, jejíž vernisáž proběhne začátkem příštího roku v Kroměříži. Zatímco v případě ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Deset andělských témat pro každý den

deset-poselstvi-vasich-andelu 200Někdy má lidská duše potřebu naděje…. Víru v pohlazení. A vědomí, že sami sobě můžeme být tím nejlepším rádcem, protože sami sebe nejlépe známe. Tato kniha je malou studnicí moudrosti, kterou v sobě má každý. A říkejme té moudro...


Literatura

Wendy Kennedy, Tom Kenyon: Velký experiment

 

veČerví díry existují? Jak je doopravdy silná naše vůle? Jsme opravdu šlechtitelským pokusem mimozemských civilizací? No, připravte si k této knize velkou zvědavost a sem tam ochotu něco odložit stranou, abyste se k tomu možná po přečtení dalších stránek za...

Divadlo

Česká premiéra divadelní hry Marka St. Germaina – Poslední sezení u doktora Freuda

DSC 9971Divadlo v Řeznické v pátek 9.března 2018 v 19.30 uvede premiéru „Poslední sezení u doktora Freuda“ autora Marka St. Germaina.

...