České dějiny očima psa

České dějiny očima psa

Tisk

200lit„Co bylo, to bylo…“ tak začíná celý příběh našeho malého žlutého Psa s hnědými fleky. Nejspíš obyčejný, český oříšek. Obyčejný? Určitě ne, tento Pes prošel neobyčejnými dějinami Českého národa, vždy věrně po boku člověka. A nejenom to. Tento pes je v mnoha důležitých etapách dějin i hlavním, leč nepřiznaným aktérem, pravým hrdinou. Ale co, je to „jenom“ pes.

 

 

Byl tu odjakživa. Doprovázel rytíře i sedláky. Hlídal lidi a jejich majetek. Běhal vedle koně či vozu, spal u pánových nohou a pomrkával věrnýma očima. Říše vznikaly a zanikaly, ze spojenců byli rázem nepřátelé, lidi měnili šaty i názory… Ale on tu byl stále.

Nenahraditelný, stálý Pes. Procházel dějinami. A co si o nich myslel?

Tak znějí slova první stránky, která nás zvou k úžasnému dobrodružství českého psa.
V knize se pak setkáváme se Psem a jeho pohledem na běh našich dějin. Nám, ze školy obeznámeným s historickými skutečnostmi jako je příchod prvních Čechů na horu Říp či boj silného Bivoje, Dívčí války, Slavníkovci, Přemyslovci i mistr Jan Hus, je zde vtipnou formou podán běh dějin s pravými historickými daty. I přesto kniha není učebnicí, je spíše vtipným průvodcem našimi dějinami z pohledu jiného než lidského, z pohledu Psa. Ten nám nabízí se na historii naší země podívat z jiného úhlu pohledu. A věřte nevěřte, rozhodně je to zábavná forma, jak se naučit či si připomenout důležité milníky dějin českého národa

large

Kniha má 119 stran, formát A4, je psaná velkými, dobře čitelnými písmeny. Jednotlivé kapitoly jsou odděleny samostatnými nadpisy daného dobrodružství. Celý příběh dokreslují černobílé ilustrace, vtipně provedené. A aby toho humoru nebylo příliš, jsou kapitoly uzavřeny pasáží „Co Pes asi nevěděl“, která nás seznámí s důležitými historickými daty. Čtenář tak přesně ví, kdy se příběh měl udát.

Jelikož se hrdě hlásím k češství jako takovému, nejdříve mne zaujala hned první kapitola Pes na hoře Říp. Příběh vypráví o vzniku Čech, tak jak ho viděl náš Pes. Přibližuje nám takovou tu lidskou stránku dějin, kdy nejsou důležitá data, ale spíše pohnutky, kterými byli lidé hnáni k hledání země zaslíbené. A překážky na jejich dlouhé cestě, nepohodlí, zimu, hlad a dokonce i nesváry Čecha s mladším bratrem Lechem. Dozvídáme se něco málo i o víře tehdejších lidí, kdy uctívali boha Peruna, vládce hromu a blesku. S ním se i radili v důležitých rozhodnutích, jakým bylo i hledání nové, zaslíbené země.

Jako školačku mě dějepis moc nebavil. Tak nějak se mi většina historických dat vykouřila z hlavy. České dějiny očima Psa mi spoustu událostí připomněly a nezdají se mi tak nudné jako dřív. Tato kniha může být doplňkem k učivu dějepisu nejednomu žáčkovi. Měla by být součástí domácích knihoven jako povzbuzující prostředek ke studiu dějin naší země.

Název: České dějiny očima Psa

Autor: Martina Drijverová

Nakladatelství: Albatros

Rok vydání: 2013

Počet stran: 119

Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Komentovanou výstavu považuji za velmi důležitou součást prezentace, tvrdí malíř Jaroslav Jerry Svoboda

svoboda 200Pražský malíř Jaroslav Jerry Svoboda má za sebou řadu výstav doma i v zahraničí. Jeho díla se nacházejí v soukromých sbírkách v Číně a Holandsku, vystavoval v Kanadě a USA. Tvoří na pomezí neosymbolismu, semifigurativního expressionismu a postmodern...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Magistrála Tima Postovita je melodickou sondou do pražských ulic

big magistrala-lvn-410799Magistrála je sbírka veršů, které porozumím, a neztrácím se ve slovech, jež mi nedávají smysl. Magistrála nepostrádá melodii. Naopak je plná harmonie, libozvučnosti a příběhu. Černobílý a pochmurný grafický výraz knihy skr...


Literatura

Poznejte tvorbu animovaných filmů z druhé strany

Pixar 200Příběh studia PIXAR přineslo v dubnu svým čtenářům nakladatelství XYZ. Začtěte se do něj i vy a poznejte zákulisí filmového průmyslu.

 

...

Divadlo

Jaké bylo první letošní LiStOVáNí v Holešově?

kluk z kostek 200V holešovském New Drive Clubu se v úterý 23. ledna uskutečnila zastávka z projektu LiStOVáNí zaměřená na knihu Kluk z kostek.

...

Film

Baltasar Kormákur zavítá v květnu do Prahy uvést svůj film Hluboko, výjimečný příběh o vůli a síle přežít

Hluboko plakat 200Mezinárodně vyhledávaný režisér, scenárista a příležitostný herec Baltasar Kormákur je v českém prostředí patrně nejvíce známý díky krimi snímku Severní blata (2006), který na ka...