Pustit si do života cizího člověka není vždy ten nejlepší nápad

Pustit si do života cizího člověka není vždy ten nejlepší nápad

Tisk

Spolubydlici perexMegan a Chloe jsou nejlepší přítelkyně. Megan je rozumná lékárnice, Chloe citově založená divadelní scénografka. Protože už mají dost bydlení s cizími lidmi, rozhodnou se, že si najdou nějaké bydlení jen samy pro sebe. Mají štěstí, protože najdou dům svých snů, a zároveň smůlu, protože pokud si ho chtějí pronajímout, musí si najít další spolubydlící.

 


Tou se stává Samantha, módní novinářka. Zdá se, že soužití s ní bude poklidné a bezproblémové, jenže v domě se začnou dít podivné věci. Nejdřív jde o pouhé maličkosti – ztracená fotografie, otevřené okno, ale postupně začíná jít do tuhého. Když si Megan a Chloe uvědomí, kdo za to všechno může, je už příliš pozdě – hra je rozehraná, a pokud z ní dívky chtějí vyváznout bez úhony, musí udělat všechno pro to, aby svou spolubydlící zastavily.

Psychologický thriller Spolubydlící, ve kterém nechybí osvědčené žánrové prvky, například vyprávění z dětství, o kterém nevíme, kdo ho přežil, nebo střídání vypravěčů, napsala anglická spisovatelka C. L. Pattison.

Krásný dům a milá a inspirativní spolubydlící – co víc si přát?

Příběh začíná opravdu idylicky. Krásný dům a milá a inspirativní spolubydlící – co víc si přát? Postupně se objevují nenápadné náznaky, že nebude všechno dokonalé, i když to tak na první pohled vypadá. Autorka přitvrzuje a nechává své hrdinky čelit čím dál šílenějším situacím, ze kterých se snaží najít cestu ven. Jaké tajemství ukrývá nová spolubydlící, která se snaží sblížit se s Chloe, zatímco Megan nemůže vystát?

Tajemství z minulosti a pravda okořeněná lží

Čtivý styl psaní a pozvolné odhalování toho, co se děje, v kombinaci s příběhem z dětství spolu tvoří knihu, kterou neodložíte, dokud nedočtete poslední stranu. Děj plyne zvolna, ale krátce před koncem nabere šílené tempo a přinese odhalení a rozuzlení, které šokuje a překvapí. Potěší několik originálních prvků, třeba Chloina nemoc. Samotné propojení minulosti se současností je velmi dobře zvládnuté a dává dokonalý smysl.

Protože se kniha zaměřuje hlavně na vztahy mezi postavami a tajemství z minulosti, potěší spíš čtenáře, kteří nehledají prvoplánovou akci, nýbrž poutavé vyprávění, ve kterém není jasné, co je pravda a co lež.

Spolubydlici

Spolubydlící
Autorka: C. L. Pattison
Originální název: The Housemathe
Překlad: Drahomíra Michnová
Žánr: psychlogický thriller
Vydáno: Ikar, 2020
Počet stran: 288
www.knizniklub.cz/knihy/377767-spolubydlici.html

Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Pohádky jsou pro nás velmi důležité – můžete díky nim i zhubnout nebo se proměnit,“ říká Marcela Volavka

marcela perexPohádkové příběhy provázejí lidstvo od nepaměti. V současné době je v knihkupectvích i v televizi stále více pohádek, které však již s těmi původními mají jen velmi málo společného. Spisovatelka Marcela Volavka je přesvědčená, že právě díky ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Markéta Baňková: Maličkost

benkova malickost 200Naše těla tvoří buňky. Naše těla může jeden snad i trochu pomatený student genetiky, Tomáš, vidět zcela jinak, než my sami. Příběh, který je romancí, vzletnou a otázky budící, vám vleze pod kůži. Možná až do morku kostí. Stylem...


Literatura

Potomci mlčení

potomci mlceni 200Už jen ten název a obal knihy s těhotnou ženou a Davidovými hvězdami na obalu mě jako  čtenáře příběhů zasazených do období druhé světové války nenechal klidnou. Téma vyrovnání se s událostmi roku 1945 - odsunem Němců -  je živé i po více než sedmdesáti ...

Divadlo

Když se dětská říkanka změní v rukách šílence ve smrtící zbraň

200divLuxusní sídlo ležící na neobydleném ostrově skýtá mnoho příležitostí, jak příjemně strávit víkend ve společnosti osmi navzájem si cizích hostů, o jejichž potřeby se má starat manželský pár. Svou polohou a opuštěností se však může stát i příhodným místem pr...

Film

Filmová sezona začíná

Filmova sezona perexV první polovině letošního října se v Praze doslova souběžně odehrají dvě filmové přehlídky: jednak LA PELÍCULA (ve dnech 6. – 8. 10.) zaměřená na španělsky mluvené filmy, jednak BE2CAN (ve dnech 5. – 12. 10.) přibližující díla ...