Kniha o silných ženách, co se nedaly

Kniha o silných ženách, co se nedaly

Tisk

ženy co se nedaly úvodníŽeny, co se nedaly od Ivany Peroutkové přinášejí pětadvacet portrétů výjimečných dam, které ovlivňovaly českou společnost. Všechny nepostrádaly odvahu, a především silnou vůli jít si za svým cílem.

Čtenáři a čtenářky této knihy se asi shodnou na tom, že celkový výběr účastnic je poměrně netypický. Vedle známých osobností totiž najdeme i ty o poznání méně proslulé. Na druhou stranu, podobných knih již vzniklo několik, takže je asi dobře, že neustále neopakují ty stejné jedince.

Už po přečtení pár stránek je jasné, že se nedočkáte nějakých podrobných životopisů. Shrnuta jsou jen základní fakta, proložená mnoha zajímavostmi z jejich života. Autorka se snaží do textu vložit i určitý nadhled a sem tam se nebojí použít ani nějakou humornou hlášku. Jednotlivé dámy jsou rozdělené podle oborů a činností, kterým se věnovaly. Najdeme tu například Ženy po boku vládců. V této kategorii najdete dvě velice odlišné zástupkyně z velmi vzdálených dob. Jednou je totiž Anežka Přemyslovna a druhou Olga Havlová.

Známé i neznámé

Následují Spisovatelky a básnířky, novinářka a filozofka. A zde už začíná onen znatelný rozdíl mezi jednotlivými jmény. Najdete tu totiž třeba slavnou tvůrkyni Babičky Boženu Němcovou nebo neméně populární Karolínu Světlou, ale naproti tomu třeba Annu Pammrovou, o které jsem v životě neslyšel. Jak se dozvíte už z popisu, jedná se o myslitelku a filozofku, též známou díky korespondenci s českým mystickým básníkem Otokarem Březinou.

Pro někoho může být tato hluboká propast mezi popularitou přítomných jmen výhodou. Zavzpomínáte si totiž na, řekněme, profláklé, ale vedle toho se seznámíte i s někým, o kom jste možná neměli ani potuchy. Na druhou stranu mi při pozdějším čtení už některá vyprávění splývala a nebál jsem se ani přeskakování, když už mě historky ze života pro mě neznámé osoby nebavily.

V dalších kategoriích tu najdete politicky zaměřené, vědkyně, divadelní a hudební umělkyně, šlechtičnu, malířky, filmařky nebo sportovkyni. Tou je Věra Čáslavská, takže naše "stará známá". Možná bych právě v této části ocenil více zástupkyň. Mezi známějšími jmény tu potom jsou Ema Destinová, Věra Chytilová, Milena Jesenská nebo malířka Toyen.

Životní úděly i vztahy

Jednotlivé texty často popisují různé strasti žen, jejich odvážné skutky a významně se zaměřují i na vztahy. Velká část z nich žila v období komunismu, proto právě tento režim hraje i v samotné knize poměrně důležitou roli. U některých postav jsou navíc jejich životní osudy propojené a navzájem se ovlivňují. Jako například u filmové režisérky Věry Chytilové a scenáristky, dramatičky či kostýmní návrhářky Ester Krumbachové.

U každé z nich jsou potom velice zajímavé ilustrace, které má na svědomí Tereza Basařová a které rozhodně významně zvyšují uměleckou hodnotu celého díla. Na konci kapitol jsou potom vždy nějaké památné věty, které dotyčná osoba pronesla.

Bojujte za lepší život

Kniha Ženy, co se nedaly je rozhodně zajímavou sbírkou portrétů, které jsou vzorem odvahy, nebojácnosti, ale i životních ztrát a či smutných konců. Po jejím přečtení vám možná vaše problémy přijdou malicherné, a třeba se rovněž pokusíte bojovat za lepší život. Protože tyhle ženy se prostě nedaly.

ženy co se nedaly

Název: Ženy, co se nedaly

Autor: Ivana Peroutková

Ilustrace: Tereza Basařová

Žánr: Biografie, česká literatura

Nakladatelství: CooBoo (Albatros Media)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 176

Hodnocení: 70 %

www.albatrosmedia.cz/tituly/52278700/zeny-co-se-nedaly/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Matěj Homola: „S fanynkami jsme měli vždy krásné a kolikrát nadstandardní vztahy. Nerad bych zabíhal do detailů, toto tajemství si střeží každá kapela.“

wohnout homola200Kdo by neznal kapelu Wohnout. Energičtí kluci s výraznými texty a rychlou rytmickou muzikou. Když je slyšíte hrát live, tak vaše nohy zkrátka nezůstanou v klidu a než se nadějete, skáčete jak střelení. Vy si teď můžet...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Muž jako evoluční inovace?

muz jako evolucni inovace200Mužský úděl uprostřed měnících se poměrů, kdy se prosazují feministická hnutí a genderová studia, jako by se vytratil ze zřetele badatelů - proto musím ocenit Stanislava Komárka, vysokoškolského pe...


Literatura

Je načase si přiznat, že…Patříme k sobě

Patříme k sobě

Moderní román o lásce a mezilidských vztazích s lehce detektivní zápletkou, kdy nakonec vyjde najevo tajemství a dojde ke zvládnutí krizové situace, v níž jde vlastně o život. Beth Moran po své předchozí úspěšné knize Taková, jaká jsi přináší nový poutavý pří...

Divadlo

Gazdova krv vás dostane korektními i nekorektními vtipy

altDivadelní festival Střetnutí Stretnutie zahájila hra Gazdova krv, ve které excelovala tvář festivalu Szidi Tobias a nejen ona.

 

...

Film

Vymazlené DVD Super 8
ImageSuper 8, film režiséra J. J. Abramse, který se proslavil seriálem Ztraceni a natočil například Mission: Impossible III a Star Trek, byl dychtivě očekávaným blockbusterem, který vsadil na strategii přitáhnout do...