Nadia Terranova: Sbohem, přízraky: Komorní příběh ze Sicílie

Nadia Terranova: Sbohem, přízraky: Komorní příběh ze Sicílie

Tisk

sbohem prizraky 200Ucítíte sicilské horko na kůži, otevřete okenní křídla svého pokoje a nadechnete se přímořského vzduchu. A s ještě větší palčivostí prožijete niterný příběh ženy, která už by dávno měla být dospělá. Ujel jí vlak? Už nikdy nebude mít děti, protože je na to už dost stará? Její mladistvě vypadající matka ji právě pozvala do rodného domu, aby si probrala své věci než matka dům prodá. 

 

Ida se sbalí kufr a vydává se na cestu.

Příběh voňavý drobnostmi

Jde o velmi jednoduchý příběh o prosté cestě do rodného domu a nutnosti si přebrat své věci, ale z těch pár klidných dnů se stává něco, co se zarývá pod kůži svou jednoduchostí. Střídáním dne a noci, slunce, větru a vzduchu, doslova někdy cítíte vůni sicilského města, zdí. Jídla...Autorka velmi sugestivně popisuje všední dny, že máte na konci pocit, že s ní chcete zůstat déle. Její vnitřní démoni, traumata, se budí, seznamujeme se s nimi postupně a cítíme, jak rostou, ožívají a jak pobyt v rodném domě znovu díky několika událostem pomáhá ke všemu najít nový postoj. Snové vyprávění, kdy někdy dětství splývá s realitou, je příjemným čtením, ve kterém můžete natáhnout ruku - a celý příběh cítíte na vlastním těle. 

Jak se mění dětská přátelství a jaké nedořešené chuchvalce křivd a náhodných tragédií zůstávají mezi již dospělými odcizenými kamarádkami? Jak moc sobě dokážeme zakázat si žít, když v nás dětství zasadí vinu? Všechno najednou dává smysl. 

Příběh tísnící vnitřními traumaty

Možná by někdo mohl tento příběh nazvat sondou do života ženy, která se naprosto hloupě neuměla vypořádat s traumatem z dětství, ale ruku na srdce. Každý z nás má nějaké malé trauma, které čas od času bolí. A snad i proto, že jsem knihu četla v rozpoložení počínající krize, když právě i Sicílie patří k nejpostiženějším, otevírala se i mě samovolně různá bolestivá témata. Nádherná země - nádherní, svérázní lidé. Itálie, Sicílie - o jejich vzájemném vztahu se tu můžeme také něco dočíst, především v části Doslov, jsou to země, které evropskému vnímání jsou lehce vzdálené. A o to zajímavější.

Jaké to tedy je, když vám jednoho dne zmizí depresivní otec a už se nikdy neukáže?

Když jste jedináček a víte, že právě vy jste za to byla zodpovědná?

Když se to téma tak moc uzavře v rodině, že už se nikdy neotevře?

A pak tu je malá červená krabička, kvůli které se Ida vydala na dlouhou cestu domů, prožila pár dnůs matkou, sousedy i opraváři jejich domu, vyslechla nejeden příběh, prošla si město a porovnala se vzpomínkami z dětství, a nakonec svůj problém vyřešila?

Opravdu?

Krásný, něžný, komorní a niterní příběh, ze kterého si jako čtenářka odnáším VŮNI EMOCÍ, SICÍLIE, VZDUCHU A HORKOSTI SLUNCE.

A úlevu, když víte, že něco v životě můžete - opravdu smíte - pohřbít. 

Doslov, který vás bere do ulic Messiny

Na doslovy nejsem expert, ale to, co napsala Alice Flemrová o této knize jakožto doslov je úchvatnou recenzí, ponořením se s nejhlubším citem a logikou do celého příběhu. Znovu si ho můžete projít, pochopit, uhladit. Autorka vysvětluje poměry v jednotlivých zemích. Porovnává díla Nadiy Terranovy a noří se  znovu do ulic Messiny, aby vás příběhem provedla.

 bmid sbohem-prizraky-c4P-428699

Sbohem přízraky

Vydalo nakladatelství Odeon

Autorka: Nadia Terranova

Originál: Addio fantasmi, 2018 (Turín)

Přeložila: Monika Štefková

Hodnocení: 99 %

www.knizniklub.cz/knihy/370201-sbohem-prizraky.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Brabec: Conneryho miluju, ale naštval mě, pacholek! (2.část )

Brabec perexVyprávění Vladimíra Brabce pokračuje a vy se dozvíte, jak se stalo, že nocoval na italském hřbitově mezi nebožtíky, že chystá knihu, proč ho naštval Sir Thomas Sean Connery, o čem si popovídal s Mastroiannim a proč Jack Lemmon nepřijel do Karlo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Guláš pro Masaryka

gul 200Knížka Guláš pro Masaryka mě okouzlila. Už dlouho jsem nečetla tak dlouho do noci, abych se dozvěděla, co bude dál. A taky jsem o přečteném přemýšlela. Děj se odvíjí od slavné bitvy u Hradce Králové až po konec druhé světové války a začá...


Literatura

Dva podezřelí, stejný příběh, ale jen jeden je vrah

55 100Vzhledem k obrovskému množství vycházejících thrillerů je velice těžké přijít s alespoň trochu originálním námětem. Irskému spisovateli Jamesi Delargymu se to ovšem v jeho debutové knize 55 rozhodně povedlo.

...

Divadlo

Dvě roviny Mistra a Markétky v Moravském divadle

MaM 1Představení Moravského divadla Olomouc na motivy Bulgakovova slavného románu Mistr a Markétka se odehrálo v sobotu 20. 5. v 16:00 v rámci 21. ročníku festivalu Divadelní Flora.

 

...

Film

Nemám Vánoce rád a Silvestr přímo nesnáším, říká režisér Zdeněk Troška

zdenek perexI když v poslední době slavil v kinech úspěchy s komediemi nebo pohádkami, filmografie Zdeňka Trošky má přece jenom rozmanitější žánrový rozměr. Patří tam třeba historický film Poklad hraběte Chamaré nebo kom...