Britská škola humoru pro pokročilé: U Konce světa

Britská škola humoru pro pokročilé: U Konce světa

Tisk

200filmKomediální autorské dvojici Simon Pegg – Edgar Wright se podařilo získat pro svůj film U Konce světa řadu hvězdných jmen, mimo jiné i Pierce Brosnana. Možná to nemluví samo za sebe, ale leccos to o nové britské komedii napovídá.

 

 

 

Jedno anglické přísloví shrnuje životní moudrost ostrovanů do nutnosti zachovat si chladnou hlavu a nohy v teple. A s tím asi nelze moc polemizovat. Vedle těch, které snímek U Konce světa zahřeje u srdce, by tedy podle všeho měl každého správného vyznavače britského humoru tento snímek příslovečně zahřát u nohou. Přinejmenším všechny ty, kteří jsou v této svébytné víře bytelně kováni nejen nadčasovými Monty Pythony, ale zejména seriály typu Červený trpaslík, Black Books či Spaced (pod kterým je dokonce podepsán stejný scenáristicko-režisérský tandem). Na zmar v této souvislosti nepřijde ani obeznámenost se ságou Doctor Who (v současnosti uváděnou Českou televizí pod názvem Pán času).

U Konce světa1

Jinak řečeno, jako každý dobrý britský produkt se i tento film vymyká běžným měřítkům. A když se něco vymyká měřítkům, je to prakticky nehodnotitelné, pročež prosím čtenáře o prominutí za nezcela úplné zhodnocení všech technických parametrů tohoto snímku. Na druhou stranu ale nelze popřít, že většina „nehodnotitelností“ bývá věcmi svého druhu úžasnými. A úžas je něco, co se tomuto snímku nedá upřít. 

Začíná to vcelku nenápadně. Úvodní sekvence snímku nás za zvuků adekvátní hudby nostalgicky přeladí do atmosféry počátku devadesátých let, těsně před rozpukem zlaté éry britpopu, aby na nás posléze v plné své šedi udeřila nemelodická současnost. Vystřízlivění, byť svým způsobem dočasné, zmírňují známé milé tváře, v čele s již zmiňovaným Simonem Peggem, mužem zapomenutelného jména, ale sotva zapomenutelného obličeje.

Vzápětí ke slovu přichází příběh, jejž lze slovy těžko vyjádřit. Kdyby totiž jeho podstata závisela jen na převyprávění, balancoval by kdesi na pomezí naprosté blbosti a blíže nespecifikovatelné pubertální naivity. To člověka nutí se sám sebe zeptat, jak definovat blbost. Blbě. Příběh mužů, jimž krize středního věku klepe na rameno, jak by se snad dal film U konce světa zjednodušeně (a nepříliš duchaplně) anotovat, ponechává divákovu hlavu v chladu – mozkové závity skutečně nikdo žhavit nemusí. To je mnohdy, přiznejme si, velmi příjemné, dokonce osvěžující. I když to nemusí být tím pravým šálkem čaje pro každého.

U konce svta2

Jenže podstata těch nejlepších věcí bývá často ukryta právě v blbosti, stačí zavzpomínat na mladá léta (i v tom vám ostatně snímek U Konce světa podá pomocnou ruku). A dobře promyšlenou blbost je třeba ocenit tím víc. Říká se, že některé věci jsou tak blbé, až to hraničí s genialitou. To už jste možná mnohokrát slyšeli, ale pokud jste to ještě neviděli na vlastní oči a chtěli byste, v tuto chvíli už pravděpodobně tušíte, na co zajít do kina.


U Konce světa (The World's End)

Velká Británie, 2013, 109
Min
žánr: komedie; přístupno od 12 let

Česká premiéra: 24. 10. 2013

Režie: Edgar Wright

Scénář: Simon Pegg, Edgar Wright

Kamera: Bill Pope

Střih: Paul Machliss

Hudba: Steven Price
Hraji: Simon Pegg, Nick Frost, Paddy Considine, Martin Freeman, Eddie Marsan, Rosamund Pike, Pierce Brosnan 



Hodnocení: 80 %
 

Oficiální text distributora:


Kamarádství na život a na smrt, nakažlivý humor, nadměrná spotřeba alkoholu, problematičtí hrdinové, pěstní výměny názorů a nečekaně výbušná překvapení – to jsou poznávací znamení společné práce komediální dvojky Edgar Wright a Simon Pegg. Pomocí těchto prostředků nás úspěšně odbourali v komediích Soumrak mrtvých a Jednotka příliš rychlého nasazení. Do třetice vás zvou na film, jenž se jmenuje podle hospody s poměrně zlověstným názvem – U Konce světa. Tahle putyka, stojící v ospalém městečku Newton Haven, je zajímavá snad jen tím, že má být cílem velmi odvážného pivního maratónu pětice kamarádů. Ti se ho pokusili „doběhnout“ už před lety, ale tehdy na ně bylo tempo 12 piv – 12 hospod – 1 noc příliš zběsilé. Pak je osud zavál na všechny strany, než se Gary (Simon Pegg), který v životě nic nedokázal, rozhodl, že dokáže dokončit alespoň legendární tah po hospodách v Newton Haven. Přemluví ostatní kumpány (Nick Frost, Paddy Considine, Martin Freeman, Eddie Marsan) a společně se po letech vydají domů, aby se stali nesmrtelnými. Jenže Newton Haven je nevítá zrovna s otevřenou náručí. Stačí prvních pár piv a několik velmi bizarních příhod, aby si uvědomili, že v tomhle městě něco nebo někdo smrdí. Najednou nebojují jen o úspěšné strávení dalšího piva, ale i o vlastní krky. Cesta do hospody U Konce světa se zdá být najednou mnohem náročnější, než čekali. Jenže vy byste to vzdali, kdybyste si měli naplnit sen z mládí? A jen tak mimoděk přitom zachránili celé lidstvo? Podle režiséra Edgara Wrighta lze příběh filmu shrnout jako záznam jedné hodně nepovedené pánské jízdy. „Nádherně ukazuje to, co je nám Britům velmi blízké – schopnost čelit sebevětší kalamitě s kamennou tváří a typickým suchým humorem,“ dodává.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Miroslavem Vaňurou o knize a televizním pořadu Legendy kriminalistiky

2817Miroslav Vaňura má za sebou práci na mnoha televizních pořadech. Jmenujme alespoň Na vlastní oči, 112 v ohrožení života nebo Legendy kriminalistiky. A právě poslední jmenovaný seriál věnují se známým vrahům a jejich obětem se dočkal v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Prolomení kódu Enigmy postrčilo soukolí světových dějin

KodEnigmy perexŽivotopisné válečné drama Kód Enigmy vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. Profesor matematiky a kryptoanalytik Alan Turing se spol...


Literatura

Isabelle Autissierová: Náhle sami

nahle sami200Jen těžko si můžete představit to, co zažívají Louisa a Ludovic. Z pohodlí luxusních bytů a zaměstnání, která umožňují bohaté rozvíjení nákladných koníčků, mezi něž patří i tohle cestování, se ocitají ve studené zemi, skály, suché trávy, tučňá...

Divadlo

Cena Thálie za pařížského "vrabčáka" pro Hanu Fialovou

FIALOVA PEREXCenu Thálie za ztvárnění Edith Piaf v komorním muzikálu Edith a Marlene, který v režii Janusze Klimszy uvádí Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, získala v sobotu 28. března na slavnostním ceremoniálu v hi...

Film

Ekonomika Hollywoodu

epstein Ekonomika hollywoodu200Americkým filmovým průmyslem protékají neuvěřitelné sumy, mnohonásobně převyšující český rozpočet - a mezi přední badatele, kteří se mnohasměrnými toky peněz zabývají, patří také Edward Jay Epstein<...