Divoké papíry od Marosi di Giorgio jsou malba textem

Divoké papíry od Marosi di Giorgio jsou malba textem

Tisk

Divoké papíry

Marosa di Giorgio (1932-2004) byla Uruguayská poetistka a novelistka. Je považována za jednu z nejznámějších literárních hlasů Jižní Ameriky. Její styl psaní je velmi expresivní a metaforický. Využívá prvky surrealistické imaginace, ženského hlasu a propojuje je s dětským viděním světa. Teď u nakladatelství Fra vychází její první překlad do češtiny Divoké papíry.

Poprchávající kamélie a bytosti s králičí hlavou nás zvou do magické zahrady venkova

Divoké papíry jsou básně ve volném verši neboli básně v próze. Lze na ně ale také pohlížet jako na lyrické fragmenty plné magie. Když autoři píší o dětství, často se jedná o nástroje úniku do pohodlí dětské nevědomosti. Nicméně Marosa di Giorgio svou dětskou imaginaci využívá opačným způsobem. Její lyrika vyvolává znepokojivé obrazy a pocity. Jde o proplétaní snových výjevů a halucinací střídající delirium. Naivní pohled využívá k pohádkové atmosféře, aby ji rozbila znásilňujícími vizemi reálného světa.

Může se zdát, že její psaní je oslavou fantazie pro imaginaci samotnou. Nicméně pokud se podíváme na dějiny Uruguaye 19. a 20. století, jsou plné bojů o nezávislost jak na intervenující Brazílii, tak proti kolonialistickým tendencím Evropských států. Nakonec vnitřní pnutí vyústilo v občanskou válku a následnou dlouhodobou destabilizaci země, kde se střídali autoritáři a vojenská síla.

V 70. letech pak Uruguay ovládla na dvanáct let diktatura, kde otevřený politický odpor v literatuře byl trestán. Dalo by se tedy pomýšlet na to, že Marosa využila silný metaforický jazyk a estetickou formu k druhu literárního vyjádření, v době, kdy je upírána svoboda slova. Navíc by bylo naivní si myslet, že do textu neproniklo nic z této společenské reality a mezigeneračních traumat. Marosa di Giorgio si bravurně hraje s vizemi tak, že čtenář není schopný rozlišit, co vyvěrá z imaginace, a co se zakládá na realitě. Texty tak pulzují smyslovými vjemy a vzpomínkami – smyšlenými i těmi jež se staly, pokroucené dětskou myslí.

Z knihy budete mít utkvělý pocit, že pokud si nesednete do vlhké trávy v potemněle zahradě, dostatečně nenasajete potenciál magičnosti celé knihy. Je s podivem, že u nás básně od Marosi di Giorgio do této doby nevyšly a dočkáváme se jich až nyní.


Ukázka z knihy:

Náhle, uprostřed noci, se tajemně, potichu, zjevil motýl. Usadil se na okraj hrnku, a popřel tím závažné zákony.
Měl na sobě šaty, moderní, veliké, skoro beztvaré, nebesky zelené, s temnějšími nebo stříbrnými puntíky.
Nechtěla jsem na něj upozorňovat, protože jsem se bála druhého stolovníka. Že by přimáčknul cigaretu, zapálil ten závoj.
Bála jsem se druhého stolovníka, a bojím se všech.
Motýl neodlétal.
Lehce jsem se chvěla; ten druhý se choval neurčitě.
Abych té situaci učinila přítrž, navrhla jsem: „Pojďme si zatančit.“
A potom: „Pojďme do zahrady.“
A náhle jsem řekla: „Přeji si, aby Irma už byla pryč.“
Nechtěně jsem mu dala jméno Irma a promluvila jsem nahlas. Můj společník odpověděl:
„Ale vždyť to byl chlapec.“
Jako by nic jsem se zeptala: „Kdo?“
„Ten s tou nebeskou košilí, na tvém hrnku.“

Divoké papíry Fra

Název: Divoké papíry
Autor: Marosa di Giorgio
Počet stran: 264
Nakladatelství: Fra
Rok vydání: 2023

https://www.moleskine.cz/divoke-papiry


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Syrovátka: „Stačí něco vyšpulit – a je to hned!“

syrovatka perexSpisovatel Jiří Syrovátka (*1959), představitel vedlejších a spodních literárních proudů je zpátky na scéně. Po několikaleté pauze o sobě dává vědět černou groteskou Hypochondr z periferie. Kniha plná seb...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nakladatelství Brána vydalo faktografickou knihu o Heleně Vondráčkové

helenaV červnovém týdnu, kdy zpěvačka Helena Vondráčková oslavila životní jubileum, se na pultech nejen českých, ale i slovenských knihkupectví objevila výpravná kniha s názvem Helena v proudu času, která mapuje bohatou uměleckou dráhu zpěvačky. Výpravnou publika...


Literatura

Dítě třetí říše

Dítě třetí říšeSilný emotivní fiktivní příběh, který sice není čtením k odpolední kávě, ale rozhodně nepostrádá napětí. Lenka Kališova ve své recenzi neprozradí víc, než je nutné, a zároveň vás naladí na další knihu. Nebude chybět ani romantická zápl...

Divadlo

Gazdova krv vás dostane korektními i nekorektními vtipy

altDivadelní festival Střetnutí Stretnutie zahájila hra Gazdova krv, ve které excelovala tvář festivalu Szidi Tobias a nejen ona.

 

...

Film

TERRY GILLIAM VZPOMÍNÁ A BAVÍ

Gilliameska perexRežiséra (a předtím také herce) Terryho Gilliama snad není třeba představovat. Začínal jako člen legendární komediální skupiny Monty Python, podílel se – nejdříve animovanými vsuvkami - na všech jejích televizních i filmových počinech...