Procházky (nejen) literárními zahradami

Procházky (nejen) literárními zahradami

Tisk

zivot v zahrade perex„Kromě psaní jsou ústředními činnostmi mého života čtení a zahradničení,“ píše ve své knize britská autorka Penelope Lively (*1933) a pokračuje: „V určitém smyslu do sebe tyto dvě činnosti zapadají: vždycky zbystřím, když nějaký spisovatel vytváří zahradu a když se naopak zahradničení stává součástí literatury.“ A to je právě onen důvod, proč vznikla publikace Život v zahradě, kterou u nás v předjarním období vydalo nakladatelství Host.

Jde o knihu, jejíž podstatu nebude jednoduché vymezit. Autorka analyzuje zahrady, na něž narazila v literatuře (ať už jsou to zahrady sloužící k navození atmosféry či se jedná o zahrady ryze metaforické), hodnotí postavení zahradnické činnosti v různých časových etapách, přemýšlí o způsobu nazírání na rostlinstvo prostřednictvím umění (tady uvádí například Monetovy lekníny), sem tam nabídne nějakou tu historickou perličku a v neposlední řadě se též rozepisuje o několika spisovatelích, kteří se zahradničení prakticky věnovali (v tomto směru upozorňuje třeba na Virginii Woolfovou nebo na našeho Karla Čapka). Vše je pak propojeno autorčinými úvahami a její osobností jako takovou. Abychom to tedy shrnuli – dalo by se říci, že máme před sebou dvousetstránkový soubor esejí na téma zahrada.

Jak se zdá, mohla by to být ideální knížka na jaro. Ovšem pozor – není to čtení úplně pro každého a existuje vlastně jen velmi úzký okruh čtenářů, kteří tento počin Penelope Lively opravdu docení. Pokud se tedy hodláte do Života v zahradě pustit, bude dobré nejprve uvážit, zda do této skupiny spadáte. Předně byste měli aktivně zahradničit nebo se o zahradničení alespoň zajímat. V textu se totiž vyskytuje relativně velké množství popisných pasáží. A jestliže znalost botaniky není zrovna vaší silnou stránkou, asi byste se při listování knihou po chvíli začali nudit. Pomoct by vám ostatně mohl následující úryvek:

Budou tam sluncovky, jiřiny, slunečnice, ostálky, hlaváče, šruchy, žluté violky, žlutý sladký hrášek, žluté lupiny…“ (Život v zahradě, str. 80)

Vidíte nicneříkající shluk slov? Nebo koberec plný různobarevných květin…?

A aby vás kniha doopravdy nadchla, měli byste být navíc fascinováni už samotným fenoménem zahradničení. Musí vás bavit o něm reflektovat, zkoumat ho teoreticky. Je to podobné jako třeba s běháním – to, že rádi tento sport provozujete, ještě neznamená, že o něm budete chtít číst.

Netvrdím, že si z knihy nic neodneseme my ostatní. Například je zajímavé podívat se na literární popisy zahrad z nové perspektivy. Nebo třeba stojí za přečtení příběh o tom, kterak mšice zapříčinily pohyb na burze s tulipány… Nicméně, ideálním čtenářem stále zůstává onen „zahradník intelektuál“ sdílející s autorkou její zahradnickou vášeň. A pokud jste jím právě vy, rozhodně doporučuji po Životě v zahradě sáhnout.

 

zivot v zahrade obalka

 

Život v zahradě / Life in the Garden

Autor: Penelope Lively
Překlad: Petra Johana Poncarová
Rok vydání: 2019
Počet stran: 232
ISBN: 978-80-7577-788-1

https://www.hostbrno.cz/zivot-v-zahrade/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jitka Závodná: „Tu a tam se nad příběhem usmívám, nebo mi tečou slzy.“

jitka zavodna 200Jitka Závodná (*1975) o sobě říká, že je obyčejnou ženou, jakými jsou čtenářky jejich knih. Psát začala pozvolna a nenápadně, kdy uložila do postele dítko a měla velikou chuť napsat pár vět o příbězích, které kdysi zaslechla, a kterým...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sbírka Srdce v nahotě odhaluje duši brněnské písničkářky

srdce v nahote2Mladá brněnská umělkyně Jenoféfa Beta nedávno představila svou křehkou poezii inspirovanou ženami ve sbírce Srdce v nahotě, kterou vydala pomocí crowdfundingu. Ilustrace vytvořila její kolegyně Eleanor Skurska.

 

...

Literatura

Nekromantka Anita Blakeová jde opět S kůží na trh

AB17 200Stál rok čekání na již sedmnáctý román ze života nekromantky a lovkyně upírů Anity Blakeové? Nakladatelství Epocha nám servíruje příběh s názvem S kůží na trh, ve kterém se vydáváme řešit případ upíra-sériového vraha do města hříchu a hazardu, do Las ...

Divadlo

V Divadle Polárka budou mít všech 5 pohromadě

polarka 200Brněnské divadlo pro děti a mládež, Divadlo Polárka, oznámilo dramaturgický plán na sezónu 2022/2023. Pro ně to bude už 25., takže se rozhodli ukázat, že mají všech pět pohromadě.

...

Film

Chuckyho nevěsta stírá rozdíl mezi roztomilou naivitou a škodolibostí

chuckyho nevestaVolné pokračování filmu Dětská hra s názvem Chuckyho nevěsta (1998) je snad tím nejlepším a zároveň nejsarkastičtějším, co může moderní horor nabídnout. Šikovně se zde stírá rozdíl mezi roztomilou...