Expanze na Mars aneb výprava do hlubin duše Marťanů

Expanze na Mars aneb výprava do hlubin duše Marťanů

Tisk
ImageAlex a Eva, dvě vysokoškolské studentky a kamarádky (nebo mladé intelektuálky?) usoudily, že jejich zážitky s bytostmi z Marsu – nebo-li s muži – jsou natolik nevšední a pozoruhodné, že by z nich měla vzniknout kniha. Začaly tedy své příběhy publikovat na internetu formou blogu, v němž s nebývalou otevřeností popisují peripetie vztahů, lásek a zklamání. Přestože text připomíná spíše Charlese Bukowského než milostný román, jsou Expanze na Mars především výpovědí o lásce, citu, hledání a nalezení partnera. V březnu 2009 blog „objevil“ společenský týdeník Reflex a otiskl z něho několik ukázek. O půl roku později již vycházejí Expanze v knižní podobě... a to u příležitosti svatby Alex Hrouzkové s redaktorem Reflexu, kontroverzním Jiřím X. Doležalem! Toť anotace z obálky titulu.

Jak zlí jazykové tvrdili, tak se i stalo. Pár se na Silvestra 2011 oficiálně rozešel před kamerami TV Metropol po dvou a půl letech manželství. Tak jak byl vztah od počátku medializován, tak i vlastně skončil. Jak se asi projeví rozpad manželství v Alexině budoucí tvorbě? Musíme si na to počkat. Ale abych se dostala k vydaným publikacím. Sice nejsem pravidelnou čtenářkou Alexiných sloupků, ale poté, co mi v mailu přistála pozvánka na křest knihy Dva roky spolu, začala jsem malinko sondovat. Přiznávám, jejich vztah mě zaujal a pořídila jsem si knihu Dva roky spolu, kterou sepsala právě z vydaných 24 fejetonů na téma jejich soužití a spoluautorem se stal stále ještě její manžel JXD, který každý sloupek doplnil komentářem ze svého pohledu (pozn. redaktora: recenzi na knihu napsala Martina Černá a najdete ji zde).

Image

Po přečtení knihy ve mně vzplála zvědavost a objednala jsem si prvotinu Expanze na Mars, i když už byla vydána před dvěmi lety. Než se pustíte do čtení, autorky připravily malý slovníček pojmů a je potřeba se je naučit, aby jste měli jasno, o čem je řeč a kdo co znamená. Pokud jste slabší povahy a uznáváte pouze spisovný a slušný slovník, tak do sebe budete muset kopnout minimálně jednoho panáka. Ale neberte to jako návod k alkoholismu!

Od puberty a prvních sexuálních zážitků až k prvním vážným vztahům si holky procházejí různými peripetiemi. Marťany jsou pojmenováni všichni muži, kteří se dostali do jejich blízkosti. Dívky vyprávějí několik příběhů o svých láskách zejména ze sexuálního pohledu a city přicházejí na přetřes vzápětí. Obě sní o princi na bílém koni a v posledních příbězích najdou své Marťany a mají v úmyslu s nimi žít až do konce svých životů. Seznámení Alex s JXD bylo velmi nevšední, následná medializace vztahu jim však uškodila a jak jsem psala výše, vztah nedávno zkrachoval. Pro někoho se stanou autorky slepicemi, které žily divokým studenským životem, tudíž neslušně a pro jiné budou dívkami, které vtipně a s nadhledem okomentovaly tolik propírané rozdíly mezi muži a ženami.

Alex Doležalová bude naším hostem na chatu již velmi brzy! Poznamenejte si do svých diářů datum - úterý 24. ledna 2012 od 19.00 hodin.

Expanze na Mars
Nakladatel a foto obalu: XYZ
ISBN: 978-80-7388-242-6
Popis: 1× kniha, vázaná, 184 stran
Rok vydání: 2009 (1. vydání)

foto: alexdolezalova.cz

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografka Kateřina Janišová: „Je to možná silné tvrzení, ale přede mnou se nestydí nikdo.“

janisova 200I fotografie jsou typem umění, a proto patří ke kultuře. Nejen z toho důvodu vám přinášíme další rozhovor o focení, tentokrát s mladou fotografkou Kateřinou Janišovou, která se zaměřuje jak na modelky, tak na obyčejné lidi. Focení je pro ni rados...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Alchymistova šifra je zpět!

znameni moru 200Po necelém roce vydali v nakladatelství Fragment pokračování dobrodružné knihy pro děti s názvem Alchymistova šifra od Kanaďana Kevina Sandse.

 

...

Literatura

Připomeňte si před olympiádou nejúžasnější příběhy z ní

nejuzasnejsi pribehy 200Po knize Proč se hraje fotbal jedenáct na jedenáct se Luciano Wernicke pustil do zpracování událostí z olympijských her. Výsledkem je kniha Nejúžasnější příběhy z olympijských her, která vyšla v edici Universum.

Divadlo

DIVADLO JE V CENTRU aneb POZVÁNKA NA PŘÍŠTÍ DIVADELNÍ SEZÓNU DO OSTRAVY

ostrav200Národní divadlo moravskoslezské představilo seznam premiér příští divadelní sezóny – těšit se diváci mohou na Havelku, Jařaba, Kyliána a 4x Lloyda Webbera! Divadlo se svým sloganem také připojuje k debatám o centru Ostravy – DIVADLO JE V CENTRU!!! V ...

Film

Predpremiéra česko-slovensko-poľskej komédie Indián

Indian perexV bratislavskom Auparku sa 19. septembra uskutočnila svetová predpremiéra česko-slovensko-poľskej komédie Indián. Ide o príbeh ako uviedol jeden z režisérov Patrizio Gente: „Do bohatého kreténa sa prevtelí duch starého indiánskeho náčelníka a pret...