Barva krve - příběh o lásce, zradě, zločinu a odpuštění

Barva krve - příběh o lásce, zradě, zločinu a odpuštění

Tisk

altNakladatelství Mladá fronta představuje českým čtenářům historický román Barva krve u nás dosud málo známé spisovatelky Mary Hoffmanové, která patří ve Velké Británii  mezi nejprodávanější autorky románů pro mládež (mj. je autorkou oblíbené dětské fantasy série Stragavanza).

 

 

Děj knihy přivádí čtenáře do Itálie, konkrétně oblasti Umbrie, počátku 14.století. Hlavním hrdinou vyprávění je mladý šlechtic Silvano da Montacuto, který je obviněn z vraždy kupce, do jehož ženy byl platonicky zamilován. Ačkoliv mladík vraždu nespáchal, usvědčuje ho dýka, kterou byl kupec proboden, patřila totiž Silvanovi. Silvano se, než jeho otec vypátrá skutečného vraha, ukryje  ve františkánském klášteře, kde se vydává za novice. Ve stejnou dobu vstupuje proti své vůli do sousedního ženského kláštera klarisek dívka Chiara. Oba mladí lidé se do sebe na první pohled zamilují a díky své práci v pigmentářských dílnách obou klášterů, v nichž se  připravují barvy z minerálů, se mohou setkávat v nedalekém Assisi, kam přivážejí objednané pigmenty malíři Simonemu Martinimu, který zde vytváří fresky v kapli sv. Martina.

Silvanův bezpečný úkryt je ale náhle ohrožen sérií vražd, k nimž dochází v klášteře. Dokáže mladík obhájit svou nevinu a vypátrat vraha, který zabíjí mnichy? Vzepře se Chiara svému bratrovi a opustí klášter? Přečká Chiařina a Silvanova láska falešná obvinění a vzájemné odloučení obou milenců?

Mary Hoffmanová v Barvě krve seznamuje mladé čtenáře (kniha je určena pro děti od 12 let) poutavou formou se životem ve středověkém klášteře, s postavením žen ve středověké společnosti, s přípravou barev pro malíře fresek a knižních iluminací a též s dílem významného gotického malíře italského trecenta Simone Martiniho.

 alt

Barva krve (v anglickém originále The Falconer´s Knot) je příběh určený všem milovníkům historie a romantiky. Na své si přijdou i ti, kteří mají rádi detektivní pátrání. Dospělý čtenář však může být lehce zklamán vysvětlením motivace vraha, který povraždil mnichy v klášteře.
Dopřejte tedy svým dětem výlet do středověkého Assisi za tajemstvím vzniku jeho slavných fresek   po boku dvou sympatických a odvážných průvodců.

O autorce:

Mary Hoffmanová se narodila v roce 1945. Na univerzitě v Cambridge vystudovala anglickou literaturu a na univerzitě v Londýně získala diplom za studium lingvistiky. Miluje Itálii, kterou navštěvuje minimálně jednou ročně. Napsala přes 90 knih pro děti a mládež, včetně obrazové knihy Amazing Grace, série Stragavanza, jenž se odehrává v zemi inspirované renesanční Itálií a jejími městy, též několik historických románů a odborných knih. Je vdaná a má tři dcery.

Barva krve
Autor: Mary Hoffmanová
Překlad: Eva Klimentová
Žánr: historický román pro mládež
Vydáno: 2012
Stran: 296
Vydalo nakladatelství: Mladá fronta
Hodnocení: 75 %


zdroj foto: kniha.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Brazilská capoeira v sobě skrývá boj, tanec, akrobacii i hudbu

capoeira 200Capoeira… už jste to slovíčko někdy slyšeli že? Ale co to jen mohlo být… hora v Asii? Mexický dezert? Nebo možná španělská vesnice…kdepak, samá voda. Capoeira je brazilské bojové umění. A kdo by vám o něm mohl říct více, než graduado Girafa, olo...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Hellboy číslo 6 uzavírá s Podivnými místy jednu kapitolu

hellboy6 200Nakladatelství Comics centrum vydalo v únoru druhé upravené vydání Hellboye s pořadovým číslem šest a lákavým názvem Podivná místa. Poslední Mignolou kreslený díl přináší dva temné příběhy a ukazuje, jak komplexní je svět kolem Hellboye.

...

Literatura

Harlan Coben tentokrát poodhalí zločiny z prostředí šlechtické rodiny

Říkejte mi Win 200Harlan Coben se během let stal jedním z nejoblíbenějších autorů kriminálních románů nejen u nás. V jeho nejnověji česky přeloženém přírůstku s názvem Říkejte mi Win budete opět svědky napínavé zápletky s možná nečekaným koncem.

Divadlo

Hrabě Monte Carlo byl fascinující

HrabeMC perexMěstské divadlo Zlín přeneslo své návštěvníky do město hazardu – Monte Carla, kde se na malém zapadlém náměstíčku rozjela napínavá komedie plná lásky.

...

Film

Festival ANIFILM zveřejnil výběr soutěžních snímků a představuje svůj letošní vizuál

anifilm 2022 perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne letos v Liberci od 10. do 15. května. Představí se to nejlepší i nejnovější z animované tvorby, přijede řada tvůrců i fanoušků animace. Nyní skončila práce výběrové komise a ...