Vlídné Ovace nevlídnosti

Vlídné Ovace nevlídnosti

Tisk

altNová kniha Sylvy Lauerové nese název Ovace nevlídnosti a obsahuje výběr poezie z let 2010-2012. Titul vás upoutá nejen svým paradoxním názvem, ale i graficky velmi zdařilou vazbou s netradičním průsvitným přebalem, který svým pergamenovým vzhledem evokuje pocit tajemna a neuchopitelnosti, něžné nevlídnosti. Autorkou grafických ilustrací, velmi přiléhavě a vkusně doplňujících text básní, je Monika Sedlářová.

 

 

O samotné básnířce a spisovatelce Sylvě Lauerové se v anotacích můžete dočíst zejména to, že je řazena mezi kontroverzní osobnosti české literární scény se sklonem k provokování a tvrdošíjnému zachovávání extrémní tvůrčí polarity… Zda ona sama se s touto charakteristikou ztotožňuje nevím, ale je možné, že její pohled na svět a události v něm je natolik reálný a přesný, že si s tím ti „takzvaně normální“ nevědí rady a uchylují se k podobným, extrémně laděným prohlášením. To však nic nemění na pozici Sylvy Lauerové mimo meze průměrnosti a obyčejnosti, neboť obsah veršů se dotýká i běžných témat s hlubokým vhledem do lidských duší v jejich rozervanosti, touze po lásce, dokonalosti a hledání smyslu žití.


Ačkoliv většina básní evokuje pocity deprese, bezradnosti a beznaděje, v mnohých lze nalézt i stopy humoru, sarkasmu a laskavosti. Některé glosují i společenské klima, aniž by však odradily čtenáře. Naopak – mohou jej nakopnout a inspirovat k dalšímu přemýšlení a sebereflexi, stejně jako verše o ztracených láskách, mládí, iluzích, ba i smrti. Protože i přes všechno to temnější ladění sbírky jím prosvítá naděje a víra – hlavně v sebe sama, v nekonečnost lásky a sílu přátelství.

Právě proto nesou niterná sdělení básnířky silný duchovní rozměr, se kterým nám předkládá laskavou nevlídnost. Nevlídnost, díky níž můžeme mnohem intenzivněji vnímat opačnou polaritu stavu naší mysli a emocí.

Na webových stránkách autorky ( www.sylvalauerova.cz ) naleznete nejen informace o ní samotné, ale i o jejím díle, akcích a projektech, do nichž vkládá svou energii. Z reakcí čtenářů zaujme výstižný obsahově-pocitový „výcuc“, který, podle mého názoru, velmi zdařile postihuje a shrnuje podstatu Ovací nevlídnosti: „... ve vlaku do Prahy mohla bych být označena zklamaným mimem toužícím po štěstí ve vlastním mozkem determinovaném světě nebo snad ještě lépe královnou bezradnosti, když  pořád čekám a ptám se  Kde je ten anděl ke mně milosrdný? Kde je ten, kdo křídlem mé pochybnosti smetá? Připadám si jak perpetuum mobile, pro které bolest je setrvalý stav. Už nechci víc tvé moře jedu…v naději vysypávám místo v srdci, kde po tobě zbyla stopa. V hlavě si promítám, jak jdu mezi stromy za tebou…opět domů… kde docela prostě-lidsky vytvoříš náladu vanilkovo-skořicově intimní, kde budeme vést naše pozdní monology a já v Tvé náruči a v touze znovu nacházím se i sebe a znovu se bojím, že zítra už nebude co říct.
Některé věci jsou tak prosté...
Tvé verše mám ráda, i Tebe!
(Jitka, 32)

A komu Sylva Lauerová knihu věnovala?...“ možná právě Vám ne“

alt

Ovace nevlídnosti
Autor: Sylva Lauerová
Ilustrace: Monika Sedlářová
Vydáno: 2012
Počet stran: 111
Nakladatelství: van Aspen, s.r.o.
Hodnocení: 97%

Zdroj foto: sylvalauerova.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Baletka Kateřina Voldánová: „Zahrát lišku nebo loupežníka je něco jiného, než pološílenou dívku.“

Katerina Voldanova 200Baletní studio Regina se nachází v Ústí nad Labem a jeho renomé stoupá díky paní ředitelce Regině Holubové Blažkové a velkému množství talentovaných tanečnic a tanečníků. Jednou z nich je Kateřina Voldánová, která po rolích v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Anita Blakeová popatnácté – Harlekýn

Harlekyn perexHarlekýn, to slovo se svůdně převaluje po jazyku a přímo evokuje cosi neuchopitelného, až erotického. A přece, název této knihy má mnohem blíž k násilí, než erotice. Nevěříte? Čtěte směle dál!


Literatura

Kniha Stromy jsou nejen atlasem, ale i studnicí zajímavostí

stromy200Nakladatelství Kazda pokračuje s vydáváním atlasů a průvodců – po těch zaměřených na květiny nebo ptáků přichází titul Stromy: Rozpoznejte 100 druhů od Holgera Haaga.

 

...

Divadlo

Skleněný pokoj: Světová premiéra původně knižního bestselleru v Brně

Skleneny pokoj 200Román britského spisovatele Simona Mawera se odehrává v Brně, mezi roky 1925 a 1968. Podkladem příběhu je osud lidí kolem slavné vily Tugendhat, světově uznávaného architekta Ludwiga Miese van der Rohe.

Film

Film Barbory Chalupové Zákon lásky boduje na Hithitu

Zakon lasky 200Po zdolání půlmilionové mety sbírka na dokončen na portále HitHit pokračuje, navazující podpora umožní tvůrcům realizovat původní soundtrack a taky film distribuovat do zemí, kde čelí LGBTQ+ lidé ještě mnohem složitější situaci než u nás...