Kůstka sbírá Ďáblovy kosti

Kůstka sbírá Ďáblovy kosti

Tisk

dablovy-kosti bbart 200V oblíbeném televizním seriálu Sběratelé kostí vystupuje hlavní hrdinka, soudní antropoložka Temperance Brennanová. Ta je i stěžejní postavou detektivního románu Ďáblovy kosti, jehož autorkou je Kathy Reichs.



Kathy Reichs se narodila v Chicagu (1950) do velké, rozvětvené irské rodiny. Pracuje v kriminalistické laboratoři Laboratoire de sciences judiciaires et de médicine légale v kanadské provincii Quebec a je soudní antropoložkou Úřadu vrchního soudního lékaře státu Severní Karolína. Spolupracuje s tvůrci seriálu Sběratelé kostí. Proslavila se hned svým prvním románem Přijdu tě zabít (Déja Dead), který se stal bestsellerem New York Times a v roce 1997 získal Ellisovu cenu za nejlepší prvotinu. I další tituly Death du jour (Mrtvá světice), Deadly decisions (Smrtící rozhodnutí), Fatal Voyage (Osudová cesta), Grave Secrets (Vážná tajemství), Bare Bones (v češtině nevydáno) a Monday Mourning (Smutné pondělí) se staly bestsellery doma i v zahraničí. Dalším z jejích románů jsou Svaté kosti, Pavoučí kosti a naše Ďáblovy kosti.

Kriminální zápletka Ďáblových kostí se odvíjí od nálezu děsivé sbírky , která obsahovala kuře bez hlavy, zvířecí kosti a kotel plný korálků, pírek a dalších rituálních předmětů včetně lidské lebky bez dolní čelisti. To vše v jednom sklepě uprostřed města.  U nedalekého jezera je ve stejné době nalezeno bezhlavé chlapecké tělo v podivně zachovalém stavu. Protože oba nálezy provázejí zvláštní čarodejnická znamení, musí se kriminalisté zabývat i otázkou okrajových náboženství, jako je santería či woodoo a setkají se s vyznavači kultu wicca.

Temperance Brennanová, které je v knize již přes 40 let, je rozvedená a má dospělou dceru, skládá postupně jednotlivé indicie dohromady a kromě této náročné a nimravé práce se potýká i s osobními problémy. Její přítel Ryan se před časem rozhodl zachraňovat rodinné štěstí a tak žije sama. Spolupracuje se dvěma vyšetřovateli, jeden z nich je však zastřelen. Její nový nápadník Charlie, spolužák ze střední školy, se moc snaží a je fajn, ale Tempe stále musí myslet na Ryana. Okénko do minulosti nám také prozradí, že se jeden čas potýkala s alkoholismem. A tak se stane, že smrt jejího kolegy ji natolik rozhodí, že se zapomene a dost to přežene s vínem… Když je člověku blbě, hůř mu to myslí, klesá úroveň jeho sebeovládání a tak se Tempe dostane i do konfliktu s místním kazatelem a politikem Boyce Lingem, který využije příležitosti a začne štvát obyvatelstvo městečka Charlotte proti uctívačům ďábla – vyostřuje tak atmosféru a šíří nenávist a strach. Přes všechny obtíže se v případu začínají objevovat světlá místa a dost se to pohne kupředu v okamžiku, kdy se objeví Ryan… Konstruktivní rozhovory mezi ním a Brennanovou posouvají děj až ke gradujícímu závěru.

Tempe je nejen zarputilá a pečlivá, ale její líčení probíhajících situaci nepostrádají ani dávku sarkasmu a humoru: „ S Ryanem jsme se zastavili ve Starbucks a pak se vydali ke mně domů. Vyndala jsem obálku od Irelandové a snímky rozložila na kuchyňský stůl. Ryan si sedl vedle mě a srkal kafe způsobem, který mi šel děsně na nervy. Prohlížela jsem si obrázky ze skenovacího elektronového mikroskopu a přitom mu vysvětlovala, oč vlastně jde. „Ještě než se identifikovalo tělo Jimmyho Klapece, odebrala jsem ze stehenní kosti vzorky a rozřezala je na tenké plátky, aby se daly prohlédnout pod mikroskopem“. „Proč?“ chtěl vědět Ryan. „Abych přesněji určila věk v době úmrtí.“ „Pak toho kluka identifikovali podle otisků a tohle už nebylo potřeba.“ „Ano.“ Ryan opět usrkl. „Jenomže když jsem se na ty vzorky dívala, všimla jsem si, že tam něco není v pořádku s Haversovými kanálky.“ „Námitka.“ Ryan vztyčil ukazováček. „Haversovy kanálky jsou uzoučké trubičky, které vedou podélně pevnou kostí.“ „Jak uzoučké?“ Srk.

Budou-li číst tento text ženy, jistě budou rozumět tomu, že jsem se u těchto řádků velmi bavila. Věřím však, že stejně si tuto detektivku užijí i muži.

Na začátku knihy je věnování na počest policistům a všem, kteří položili své životy při ochraně občanů Charlotte-Mecklenburg v Severní Karolíně. Na jejím konci najdeme rozhovor s autorkou, který nám přiblíží okolnosti vzniku knihy i dalších románů Kathy Reichs a její práce v soudní laboratoři.

dablovy-kosti bbart

Ďáblovy kosti (Devil Bones)
Autor: Kathy Reichs
Překlad: Kristýna Kučerová
Žánr: detektivní román
Rok vydání: 2012
Počet stránek: 318
Vydavatel: BB/art s.r.o.
Hodnocení: 80%

Zdroj foto: BB/art


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Hořice

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Útěk z Berlína: smutné dobrodružství židovské dívky

Útěk z BerlínaNa podzim loňského roku se v Terezíně konala vzpomínková tryzna u příležitosti 70. výročí zahájení deportací českých a moravských Židů a současného vzniku terezínského ghetta. Akce se zúčastnila i dnes devadesátiletá Margot Friedlanderová, pamě...


Literatura

Česká urban fantasy žije! Martin Bečan: Kaziměsti

kazimesti200Na moderní a jednoznačně neotřelou českou fantastiku nás láká debutový román Martina Bečana Kaziměsti, který v říjnu vydalo nakladatelství Fragment. Jak se autorovi vydařila prvotina, která opěvuje krásy a záhady nejen Olomouce?

Divadlo

Lidé bez vlastností ožijí v podání činoherců z JAMU

lide bez vlastnosti 200Dvě slavná prozaická díla Roberta Musila propojili inscenátoři z Divadelní fakulty JAMU v novém titulu Lidé bez vlastností, jehož premiéru uvede 24. února brněnské Studio Marta. Inscenace je volnou adaptací Musilovy románové p...

Film

Dokumenty Michelangela Antonioniho se uhnízdily v Karlových Varech

altLetos někteří filmaři buď v plné síle oslavili sté narozeniny (jako japonský režisér Kaneto Šindo) nebo se před sto lety narodili (Tadaši Imai,  Alexander Mackendrick, Gene Kelly, Georges Franju,  Michelangelo Antonioni). P...