Vlast, či morfium, to je oč tu běží

Vlast, či morfium, to je oč tu běží

Tisk

morfiumObdivuhodně temný psychothriller z nacisty obléhaného Polska z pohledu morfiem zhýralého hlavního hrdiny Konstantina, jehož hlavním posláním je vlastenectví. Nebo se k tomu alespoň snaží neustále nutit a přesvědčovat sám sebe. Ono si ho vždy najde. Vždy, když dělá něco, čeho si vlast nežádá.

 

Konstantin Willeman, Polák, vlastenec, jehož otec je Němec a po matce, kterou bychom mohli přinejmenším označit za velice družnou ženu, tvrdící, že ona není pouze Polkou, je Polskem samým, zdědil jméno, které na první pohled slovanské není. Možná právě jeho rodiče, otcova německá krev a matčino britsky znějící jméno mu nedovolují stát se vlastencem tělem i duší.

Szcepan Twardoch, autor knihy, čtenáři umožnil náhled do mysli člověka, který doslova zápasí sám se sebou. Pro Konstantina jsou důležité dvě věci – vlastenectví a morfium, a je patrné, že vede nepřetržitý vnitřní boj mez tím, co je žádoucí, čím by měl být a mezi tím, co je mu přednější, co by skutečně chtěl.

Neustálé rozpory podtrhují Konstantinovi ženy. Manželka, pro kterou je vlastenectví nesmírně důležité, a která je ochotna mu obětovat prakticky cokoliv a na druhé straně židovská milenka, ke které se obrací pokaždé, když už není fyzicky, či psychicky schopen dostát povinností, které od něho manželka a její otec požadují. Zajímavé je, že ať dělá Konstantin cokoliv, ať se nachází kdekoliv, vždy touží po tom druhém a nikdy proto nemůže být spokojen. A tak, kniha zasazena do období druhé světové války, nepopisuje ani tak válku, nacisty obléhané Polsko, ale spíše vnitřní válku Konstantina, který se snaží vyrovnat se svou identitou a zároveň uspokojit obě stránky svého života.

Vezmeme-li v potaz, jakou dobu líčí, je kniha opravdu unikátní. Na druhou stranu si jsem jistá, že nenajde zalíbení u každého čtenáře. Styl psaní, který Twardoch zvolil, vyvolává dusivou, tísnivou atmosféru. Dlouhé pasáže působí často zmateně, roztěkaně a musím přiznat, že jsem se v nich nejednou ztratila. Dovolím si proto tvrdit, že odstranění některých částí, zkrácení vybraných pasáží by knize opravdu prospělo.

morfium

 Název: Morfium
Autor: Szczepan Twardoch
Redaktorka: Ivana Šelesovská
Překlad: Michael Alexa
Obálka a typografická úprava: Braňo Matis
Počet stran: 527
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Zdroj foto: www.kosmas.cz
Celkové hodnocení: 70 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Lupták: "Jako bych složil metrák uhlí…"

Klb rvacu Ivan Luptak 200Rozhovor s hercem Ivanem Luptákem, interpretem audioknihy Klub rváčů. Ivan Lupták vystudoval DAMU, ve studentském divadle Disk hrál v absolventském představení Kazimír a Karolína (Öden...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Komisař Wallander a podivný případ v Rize

PsiZRigy perexPoprvé jsem se seznámila se svérázným a urputným komisařem Kurtem Wallanderem v románu Než přijde mráz (také jsem o něm tehdy psala), kdy odhaluje s dcerou Lindou podivná úmrtí s náboženským podtextem – a při pátrání o ni t...


Literatura

Nejdražší dcera vás udrží v napětí až do konce...

dcera200Na napínavý debut Elizabeth Littleové s názvem Nejdražší dcera  jsem se strašně moc těšila... a to hned ze dvou důvodů. Zaprvé - ta obálka je naprosto úžasná. Za druhé - vím, že kolem téhle knihy se strhla téměř "davová psychóza." Jakési stránky Book...

Divadlo

Touha po ženichovi jako nejlepší cesta do pekel

hratky s certemNedílnou součástí Mikulášovy družiny jsou čerti. Proto není divu, že pár dní před tím, než řinčení pekelných řetězů rozezvučí ulice, uvedlo Městské divadlo Zlín pohádku z pera Jana Drdy Hrátky s čertem

Film

Plzeňské Finále opět přichází

FP perexŠkarohlíd by mohl namítnout, že ocenění určených pro domácí audiovizuální tvorbu je nějak moc - vedle Českých lvů jsou to Trilobiti, dále ceny filmové kritiky a nyní též Zlatí ledňáčci udělovaní festivalem Finále ...