Nechte se pohltit dotekem temnoty

Nechte se pohltit dotekem temnoty

Tisk

dotektemnoty perexPokud máte pocit, že je český trh zahlcen severskými detektivkami a vy bažíte po něčem odlišném, přesto napínavém, vtipném a zároveň originálním, neuděláte chybu, pokud sáhnete po knize Dennise Lehanea Dotek temnoty.



Dennis Lehane
(*1965) je americký autor s irskými předky, který u nás prorazil díky románům, jež se dočkaly zfilmování – Sbohem, baby či Prokletý ostrov. Neopomenutelné jsou jeho knihy s detektivní dvojicí Patrickem Kenziem a Angelou Gennarovou. Tato sága čítá prozatím 6 knih: Černá nenávist, Dotek temnoty, Nic není svaté, Sbohem, baby, Prayers for Rain, Moonlight Mile.

Ústřední dvojice detektivů vyšetřuje něco, co se zpočátku tváří jako nevinný případ pokusu o vydírání, ale postupem času se to celé rozvine a stává se to pro hrdiny velmi osobním. Na pozadí města Bostonu řešíme také jejich vztahy, partnery a rodinu. A nic není takové, jak se na první pohled může zdát.

Na knížce se mi líbí spousta věcí: jak nás nenápadně, ale nepřetržitě seznamuje s irskou kulturou, počasím a reáliemi Bostonu; jak nám nenásilně představuje hlavní hrdiny, kteří rozhodně nejsou bez chyby, a proto k nim téměř okamžitě pocítíte sympatie a soucítíte s nimi.
(Občas mě napadá, že pohovory až příliš přeceňujeme. Že mluvení je pro nás cosi jako všelék, i když většinou nezabírá, protože nechceme vidět, jak rány na duši zalepené mluvením dál hnisají a infekce se šíří, což lze předpokládat, když člověk uzamkne bolest v sobě.)

Při čtení jsem přímo cítila atmosféru dusivého Bostonu („Jednou nás to semele,“ povzdechla si. „Všechna ta surovost a násilí.“), pochybnou morálku lidí, kteří v tomto městě žijí a pracují; a stránky jsem hladově hltala jednu za druhou. Podivovala jsem se, jak tato napínavá kriminálka vlastně skončí, protože příběh rozhodně není prvoplánový.

Vysoce si cením i svébytného autorova stylu, třeba právě ve formě zakomponovaného humoru, který je pro Iry tak typický a jedinečný. (A ani jsem si radši nechtěl představovat, jaký starodávný nadávky v gaelštině budou padat na mou hlavu dneska.) Podobně je tomu s filozofickými prvky a otázkami existencialismu, které se podařilo autorovi nenápadně propašovat mezi řádky. (Když bude chtít, má nás na lopatě. A to poznání mi najednou přišlo tak hnusný, tak děsivý, že jsem si uvědomil vlastní smrtelnost – nejsme nic, nikdo z nás, jsme jen hromádka orgánů, metrů žil a svalů pod zranitelným a marnivě udržovaným zevnějškem.)

Nebudu zastírat, že nejsem fanouškem irské literární tradice – ať už se jedná o klasiky jako je Wilde, přes Behana až ke komixovému Ennisovi – osobitost jejich tvorby je mi prostě blízká. Čekala jsem průměrnou detektivku, ale dočkala jsem se napínavého příběhu s thrillerovými prvky a byla jsem více, než mile překvapena.

Dotek temnoty

dotektemnoty
Autor: Dennis Lehane
Žánr: detektivní román
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2014
Počet stran: 424
Hodnocení: 95%

www.epocha.cz

www.epocha.cz/detailknihy.php?id=568


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Romantikem jsem byl a zůstávám jím, říká divadelní a televizní herec Josef Vrána

josef vrana200I když má za sebou téměř čtyřicet let u divadla, je Josef Vrána rovněž vyhledávaným filmovým a televizním hercem, jehož určitě znáte. Jednou z divadelních novinek je komedie britského dramatika Davida Lodge Bez zábran, kde hraje slavného au...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

WhistleBloweři v knize Jana van Helsinga: Dejte si k tomu něco ostřejšího

blower perexO obou autorech lze říci, že skutečně umí proniknout do světa za oponou, konspirací, ověřování neskutečného a posvítit pořádně pod oponu lží a iluzí světovlád. Těžké téma? To rozhodně, takže čtenář jistě ocení, že kniha je koncipována formou ro...


Literatura

Zařaďte vývar z kostí do svého jídelníčku

vyvar perexKdyž jsem manželovi říkala o této knize, s nedůvěrou a úsměvem mi říkal: „Tajemství dobrého vývaru? Že ho musíš vařit?“ Tak jsem se s o to větší chutí vrhla do této knihy, která není o různých polévkách, ale o vývaru z kostí…

Divadlo

Velký Gatsby: Dramatizace slavného románu jazzového věku

Velky Gatsby200Právě před sto lety začal sedmadvacetiletý spisovatel, který měl za sebou dva úspěšné romány a kopu časopiseckých povídek, psát jedinečný příběh problematizující dobově rozšířený mýtus „amerického snu“, příběh o muži s tajemnou minulostí, ...

Film

Záhy vypukne svátek filmu

febio perex1Největší a současně nejzávažnější filmovou akcí konanou v Praze je nepochybně Febiofest, letos uspořádaný ve dnech 19. až 27. března 2015. Již po několik let jej zdobí soutěžní sekce - v čele poroty letos stane le...