Stavbařův průvodce Evropou

Stavbařův průvodce Evropou

Tisk

stavbaruvPruvodce perexExistují stavby, které jsou krásné, technicky dokonalé a mnozí z nás o nich také mnoho vědí. Na druhou stranu ale existují mnohé stavby, které jsou sice krásné a technicky dokonalé, nicméně jejich kvality jsou často oceňovány je hrstkou zasvěcených odborníků. A právě tyto stavby chce širší veřejnosti přiblížit nová kniha Stavbařův průvodce Evropou, kterou nedávno vydalo Informační centrum České komory autorizovaných inženýrů a techniků ve spolupráci s Českým svazem stavebních inženýrů.

 

 



Obsah publikace by se dal v kostce definovat jako jakýsi evropský bedekr zajímavých staveb pro náročnější čtenáře; nicméně zdaleka se nejedná o průvodce v pravém slova smyslu.

V knize najdeme celkem 365 zajímavých staveb z 26 evropských zemí; budov, dopravních staveb, mostů, vodohospodářských děl, technických památek, nebo kostelů. Téměř 300 stran podrobného textu ke každé stavbě doplňuje bohatý obrazový materiál. V textu najdou čtenáři nejen popis konkrétní stavby, ale také příčiny jejího vzniku, problémy které provázely vznik a realizaci stavby, ale i způsob současného užívání stavby. Nechybí ani kontaktní údaje ke každé stavbě a informoce o možnosti návštěvy památky.

Kniha je určena nejen stavebním odborníkům, ale i zájemcům z řad široké veřejnosti, pro které je návštěva konkrétní stavby často nezapomenutelným zážitkem.

Autorům knihy nešlo o sestavení průvodce; chtěli především upozornit na zajímavé památky především technického rázu, které až donedávna stály mimo okruh zájmu široké veřejnosti. Jak říkají autoři projektu, kolem nás můžeme najít celou řadu technicky dokonalých staveb, o kterých zatím mnoho nevíme.

Původně se podařilo shromáždit více než 500 tipů na zajímavá technická díla. Nakonec autoři vybrali oněch zmíněných 365 staveb; největším problémem pak bylo sehnat kvalitní fotodokumentaci a další podklady. Práce na přípravě knihy trvaly zhruba půl roku.

Publikaci lze zakoupit v Informačním centru České komory autorizovaných inženýrů a techniků, Sokolská 15, Praha 2.

stavbaruvPruvodce

www.ckait.cz
www.ckait.cz/content/publikace-stavitelstvi-do-kapsy-stavba-novy-obcansky-zakonik-stavbaruv-pruvodce-evropou-v-ok

( 1 hlas )




 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MICHAEL KOCÁB: JE TOHO HODNĚ. A BUDE TOHO JEŠTĚ VÍC!

kocab 200Povídali, že mu hráli – tak se jmenuje nová supraphonská kompilace složená z pecek Michaela Kocába – originálního skladatele, textaře, zpěváka, instrumentalisty a šoumena. A když se řekne Kocáb, všichni víme, že je...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pohled do zrcadel lidské duše

zrcadlo perexKniha zrcadel od rumunského spisovatele Eugena Ovidia Chiroviciho je tak trochu jiná detektivka. Nemá příliš akční spád, přesto se od jejích stránek nedokážete odpoutat. Vyšetřovateli nejsou v první řadě detektivové, ale novinář či postarší...


Literatura

Oslava dialógu v živote človeka

Ja a ty perexKniha zaoberajúca sa mystickým poňatím okolitého sveta jednotlivcaa sa sústreďuje na tri pojmy Ja – Ty – Ono. Čo jednotlivé slová znamenajú v kontexte k svetom ostatných ľudí a k Bohu, rozoberá Buber ako základnú tému celej knihy.

Divadlo

Slavná herečka a její studentka. Která z nich si zahraje v nově otevřeném Národním divadle?

Peskova divadlo perexEliška Pešková (Miroslava Pleštilová) je divadelní hvězda, úspěšná učitelka herectví a žena divadelního podnikatele Pavla Švandy ze Semčic. Otýlie Malá (Iveta Hlubučková) je zas mladá dívka, která ze všeho nejvíc touží stát s...

Film

Kouzelný svět cirkusu ožívá na stránkách knihy Orbis cirkus

Orbis cirkus 200O cirkusu vyšla už řada knížek i časopiseckých úvah, ovšem důsledně shrnující publikací je teprve Orbis cirkus. Skládá ze dvou rozsáhlých textů, jednak Hanuše Jordana (Příběh českého cirkusu), jednak Ondřeje Cihlá...