Sklo, to jest Křehká krása

Sklo, to jest Křehká krása

Tisk

krehka krasa200Nakladatelství Cosmopolis vydalo v červnu poutavý románový příběh Křehká krása německé autorky Petry Durst-Benningové. Jedná se o příběh tří nebojácných osiřelých sester na pozadí sklářského průmyslu v Německu 19. století.

 


Kdo je autorka?

Petra Durst-Benningová (* 1965) je německou autorkou bestsellerů, které se prosadily na mezinárodní scéně a staly se předlohou dvou filmů. Na kontě má už víc, než 2,5 milionu prodaných knih. Čtenářky oceňují zejména její odvážné hrdinky, které prožívají napínavá dobrodružství.

Skleněná sága

Křehká krása je prvním dílem zamýšlené Skleněné ságy o osudech tří sester, které náhle přišly o otce a musely si v nelehké době poradit a rozhodnout, jak naložit se svým životem. Nacházíme se v Německu,v Durynsku, přesně v odlehlé horské vísce Lauscha, která je zasvěcena sklu a sklářským výrobkům. Tři krásné sestry Johanna, Ruth a Marie Steinmannovy jsou každá jiná a každá očekává od života něco jiného. Nejstarší Johanna je ambiciózní a uzavřená komunita Lauschy je jí těsná, chce do světa a dělat kariéru. Prostředí Ruth je marnivá, dá na pozlátko a chce se hlavně dobře vdát. Nejmladší Marie je upozadněná, má umělecké sklony a kresba a výroba je pro ni vším. Jak si tyto vynalézavé sestry poradí v nelehké době v těžkých podmínkách?

Sklo nadevše

Historická romance o nelehkém životě, kde se vše točí kolem skla. Zní to zajímavě a život ve sklářské komunitě je netradiční a čtenáře jistě zaujme popis výroby skla. Jen mi trvalo se začíst, protože od prvních stránek nás autorka ujišťuje, jak jsou sestry krásné a jiné, než ostatní vesničané. Taky mě překvapilo, že neměří všem sestrám stejně, ale některým se věnuje víc, jiným méně. Chápu, že jde o ságu a že potřebuje různé úhly pohledu, ale takto mi to připadá jednoduše nevyvážené. Jako historickou romanci z netradičního prostředí doporučuji, pouze s varováním, že může chvíli trvat, než se začtete a můžete být zklamáni tím, kolik které hrdince věnuje prostoru.

krehka krasa

Název: Křehká krása
Autor: Petra Durst-Benningová
Žánr: světová literatura, román
Originální název: Die Glasbläserin (2000)
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2021, pevná vazba
Počet stran: 464
Hodnocení: 80 %

https://www.grada.cz/krehka-krasa-12067/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Věřím na šťastné konce a velké návraty, říká Josef Bouda, frontman kapely Karel Gott revival Morava

josef bouda perexNa svých vystoupeních má stále výraznější úspěch, což se už děje i za hranicemi Česka. Řeč je o kapele Karel Gott revival Morava, kde je tím "goťákem" zpěvák Josef Bouda. Hudební formace, která má základnu v Bučovicích, je stále pop...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Prožijte Okamžiky štěstí s Veronikou a Jáchymem

okamziky-stesti perex„Napsal jsem příběh dvou sourozenců, kteří se aktivně snaží, aby byli šťastní,“ vysvětluje Patrik Hartl hlavní myšlenku svého v pořadí již třetího románu, který, obdobně jako předchozí dva, obsadil přední příčky českýc...


Literatura

Naučme sa, čo je láska

Umeni milovat 200Klasika psychológie, či filozofie o človeku – Umenie milovať od Ericha Fromma vychádza aj po takmer 60 rokoch v ďalšom vydaní v nakladateľstve Portál.

...

Divadlo

Malostranský hřbitov jevištěm site-specific představení

kyt 200Veřejnosti jinak nepřístupný pražský hřbitov otevře v polovině září své brány a poskytne kulisy jedinečnému hudebně-tanečnímu projektu Kytice – Mezigenerační dialog. Výsledek díla, které vzniklo v rámci Roku české hudby, můžete na již zmín...

Film

Herecký koncert Jana Wericha v krásné dvojroli

cisaruv-pekar 200Historická komedie Císařův pekař a Pekařův císař (1951) byla už v té době barevná, a přitom natočena tak dokonale, že dějový spád celého filmu nenudí ani dnešní, takzvaně uspěchané době. Režisér Martin Frič