JaS nakladatelství se představuje

JaS nakladatelství se představuje

Tisk

jas perexNa českém trhu se čtenáři setkávají s celou řadou nakladatelských značek. Některé z nich vám nyní přiblížíme v seriálu o českých nakladatelstvích – takto se nám představují, takto vidí své profily, takový je jejich záměr. Myslíme si, že vám, našim čtenářům, tyto informace pomohou v orientaci na českém knižním trhu, určitě pak budete lépe vědět, od koho jaké publikace očekávat...

 

 

JaS nakladatelství vzniklo na podzim před dvěma roky, v září 2011 finišovaly práce nad prvním titulem, který napsala Kateřina Hejlová. V bleděmodrém průsvitném přebalu evokujícím sníh vyrazil Fimbul v prvních podzimních dnech za svými čtenáři. Na tuto novelu z blízké budoucnosti navázala detektivka-nedetektivka Ivany Hutařové Jedna vražda stačí, která odstartovala sérii Matylda na stopě. Matylda Pekárková měla postupně odhalit tři zločiny, bohužel, osud nám nedopřál s Ivanou dokončit třetí knihu z prostředí Paříže – a tak se můžeme těšit jen ze dvou: té první z roku 2011 a té druhé, která vyšla o rok později a nese název Vražedný advent.

jas1

První rok přinesl čtenářům ještě prvotinu Moniky Petrlové Hafni! a jiné povídky, o níž napsala Alena Slezáková v Mf dnes: „Napsat dobrou povídku se obecně považuje za důkaz zvládnutí literárního řemesla. Monice Petrlové se to v knize Hafni!... povedlo hned dvanáctkrát.“

Čtvrtou knihou roku 2011 se staly příhody nezvedených páťáků ze Žábokudel – Jak se zbavit Mstivý Soni – od Jiřího Holuba s ilustracemi Juraje Martišky. Chvíli se zdálo, že kniha bude na „ošklivci“ pro svou nespoutanou rozvernost, ale brzy se vody uklidnily a i trošku ostražitější pedagogové ji přijali za svou.

Start nakladatelství byl takový, jaký měl být, jaký jsme chtěli – nepříliš bouřlivý, neoplývající mnoha tituly. Taková je produkce nakladatelství i nadále. Jako rodinné nakladatelství se snažíme vydávat pohodové knížky podle našeho hlavního motta: JaS…a svět má smysl… Motta, které předpokládá, že příprava knížek bude celou partu kolem ní – od autora, ilustrátora, přes redaktora, korektora, grafického úpravce až po tiskaře – bavit, že jim vzájemná spolupráce přinese radost, kterou do každé chystané knížky vtisknou, ona pak tuto radost přenese na čtenáře.

jas

Tak vznikly knížky druhého roku, kdy v dubnu 2012 vyšla v nové úpravě přepracovaná Začarovaná třída Ivony Březinové s ilustracemi Jaromíra F. Palme, pak novela Vesny Tvrtković Idioti 21. století, v létě prázdninový příběh Marie Kšajtové Dina a tajemství starých tenisek, opět s ilustracemi Jaromírovými. Na podzim se přidala již zmíněná detektivka Ivany Hutařové a rok uzavřel Cibulka v pyžamu – třináct rozhovorů z legendárního rozhlasového pořadu Tobogan a dvanáct fejetonů, v nichž Aleš Cibulka „napráskal“ (v dobrém) na své kamarády a kolegy kde co zajímavého. Spoluautorkou knihy plné informací a fotografií je režisérka Toboganu Yvona Žertová.

jas poutac

V letošním roce, třetím, zatím za svými čtenáři vyrazily horory Zuby nehty – dvacet hrůzostrašných povídek tvůrčí skupiny Hlava nehlava – a sedm neuvěřitelných příběhů Ilony Fryčové Varování. První knihu ilustroval Tomáš Tvrdý, druhou Tomáš Kříkava. Na přelomu září a října čtenáře potěšíme Alšovými pohádkami v novém vydání, v říjnu detektivkou Ivety Svobodové a v listopadu knížkou plnou klasických pohádek s ilustracemi Marcely Walterové.

Nejsme velké nakladatelství, také nikdy nebudeme soupeřit s velkými hráči na knižním poli, náš cíl je jasný: přinášet radost, pohodu a příjemné zážitky nad příběhy čtenářům, nám pak potěšení z dobře odvedené práce.

Více na: www.jasknihy.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miluju symfonickou hudbu, klavírní a houslové koncerty, opery, ale ticho je taky dobré, říká Libuše Márová

libuse  marova200Čtyřicet let byla operní hvězdou Národního divadla Praha, ale i tak Libuše Márová často hostovala v zahraničí. Byly to hlavní role v operách, koncertovala, měla své recitály a točila v nahrávacích studiích. Carmen byla pro ni hodně ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nesbo nechává svého hrdinu trpět

nuz200Když vyjde kniha oblíbeného severského spisovatele v Česku, jsou to pro čtenáře takové menší Vánoce. Dvanáctá “holeovka” přináší vybroušený děj a jak sám autor podotknul, nechá tentokrát svého hrdinu Harryho Holea trpět. Vůbec nepřeháněl.


Literatura

Ediční plán nakladatelství HOST potěší milovníky severské krimi i fanoušky Pottera

host 200Nakladatelství HOST vydalo ediční plán na jaro 2022, který ukázal, že se čtenáři mají opravdu na co těšit!

...

Divadlo

Kulturní centrum Vzlet uvádí celovečerní divadelní inscenaci Příchozí, která tematizuje život lidí s tělesným postižením

Příchozí perexCelovečerní divadelní inscenace Příchozí, kterou v dnešní premiéře uvedlo kulturní centrum Vzlet, propojuje na jevišti lidi s tělesným postižením s herci. Podává téma života s handicapem jako silnou metaforu pro setkávání s čímkoliv novým,...

Film

Český lev rozdá filmařům ceny už příští sobotu

Cesky Lev perexNositelům 29. výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) předají již 5. března v Rudolfinu České lvy přední osobnosti českého filmu. Budou mezi nimi nejen herečky a herci, jako například Jana Plodková, Dagmar Havlová, Jiří L...