Komiksová adaptace britského klenotu mezi seriály

Komiksová adaptace britského klenotu mezi seriály

Tisk

sherlock 200Komiksové nakladatelství Crew nám v prosinci nadělilo grafický román Sherlock 1: Studie v růžové. Ano, jedná se o adaptaci úspěšného a populárního seriálu z Británie a za scénářem stojí osvědčené duo Steven Moffat a Mark Gattis, kteří mají na svědomí i seriál. Nejde o lecjaký komiks, nýbrž o mangu, kterou vytvořil umělec Jay. Necháte se zlákat na adaptaci adaptace?


Mark Gatiss (* 1966) je britský herec, scenárista, spisovatel a komik. Dále také je scenáristou a účinkoval v seriálech Doctor Who a Sherlock. Steven Moffat (* 1961) je britský scenárista a režisér, nejvíce se vyznamenal díky pořadům Doctor Who a Sherlock, které od roku 2010 režíruje. Do pořadu Doctor Who píše scénáře od jeho obnovení v roce 2005.

John Watson, bývalý vojenský lékař, se vrátil z Afghánistánu do Londýna a jako veterán má problém vyjít s penězi a tudíž si hledá spolubydlícího. A stejný problém řeší i Sherlock Holmes, svérázný detektivní poradce, který svou geniální myslí téměř neustále tahá z bryndy slavný Scotland Yard. Setkání této dvojice se děje na pozadí promyšleného zločinu, jež musí Sherlock co nejrychleji zarazit.

Já osobně mám problém s mangou. Rozhodně nepatřím mezi její příznivce, ale adaptace tak oblíbeného a svěžího seriálu, jakým Sherlock bezesporu je, nalákala i mne. Takže jsem dala šanci adaptaci adaptace v komiksovém kabátku, navíc v manga stylu, a musím říci, že nelituji. A věřím, že právě kvůli unikátnímu seriálu po tomto zpracování jistě sáhne řada čtenářů. Což je jedině dobře!

sherlock 2

Překvapilo mě, že datum první publikace v Japonsku bylo už v roce 2013. My si na komiks sice počkali, ale je fajn, moci si přečíst tento příběh a osvěžit si tak seriál. Strohé rozdělení na sešity v úvodu příběhu mě překvapilo, ale nakonec bylo členění vyřešené tak, že jsem byla nadmíru spokojená. Potěšilo mě třeba také vyobrazení proslulého bytu na Baker Street, nebo znázornění posttraumatického stresu Watsona, stejně jako fakt, že vypjatým situacím dokázali autoři dodat správný švih. Zpočátku jsem se obávala, jak si poradí s vylíčením komplikovaných dedukcí, které se dějí v Sherlockově hlavě, ale ukázalo se, že starosti jsem si dělala zbytečně – poradili si na jedničku!

Celé mi to přišlo tak svižné a atraktivní, až jsem byla v úžasu. Mé počáteční pochybnosti jak o převyprávění příběhu, tak o formě zpracování nebyly na místě. Sherlock je prostě úžasný v jakékoliv podobě a formě. Vřele doporučuji a nabádám vás, abyste neopomněli, že v květnu vychází nový příběh, Sherlock 2: Slepý bankéř.

sherlock cover

Název: Sherlock 1: Studie v růžové
Scénář: Mark Gatiss, Steven Moffat
Kresba: Jay.
Překlad: Anna Křivánková
Název originálu: Sherlock: A Study In Pink (2017)
Žánr: manga, adaptace, detektivka
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 216
Hodnocení: 90 %

Odkaz na web: http://crew.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

1. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex1Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům pís...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Děsivější než bomby pršící z nebe je žena v černém

zena 200Píše se rok 1940. Skupina školáků se dvěma učitelkami prchá do bezpečí z německými bombami trýzněného Londýna. Utíkají před nálety a měli by najít útočiště v Domě u Úhořího močálu. Je sice zpustlý, ale měl by být daleko od zkázy pršící z nebe. Rázná ...


Literatura

Biografie biatlonové legendy možná vyšla příliš brzy

fourcade 200I díky úspěchům českých reprezentantů patří biatlon v posledních letech k nejoblíbenějším sportům v tuzemsku vůbec a závody, které se na našem území pořádají, bývají často vyprodané. K největším legendám a hvězdám tohoto sportu rozhodně patří fe...

Divadlo

Škrhola a lotři ze mlýna ovládli hrad Sovinec

sovinec 200Středověký hrad Sovinec nacházející se v krajině Nízkého Jeseníku je proslulý nejen svou dlouhou minulostí, ale i historickými hrami v podání různých divadelních souborů. Mnoho návštěvníků zavítalo o víkendu na tradiční oblíbenou rodinnou akci s...

Film

V zajetí tradic a pravidel

norsko 200Na devátém ročníku festivalu Severský filmový podzim nabídnou v sedmnácti českých městech to nejlepší ze severské a pobaltské filmografie. Letošní ročník je plný snímků se sportovní tématikou. My se ale dnes podíváme na film norské autorky Iram ...