A pak padla Tma - Jozef Karika

A pak padla Tma - Jozef Karika

Tisk

tma 200Jméno Jozef Karika mi není cizí, ale až doteď jsem ho přecházela bez povšimnutí. To se ale v listopadu, kdy nakladatelství Argo vydalo jeho knihu s lakonickým názvem Tma, změnilo. A já tak objevila autora, který v mých očích patří ke špičkám slovenské literatury. Dáte jeho dílu také šanci?

 


Jozef Karika (*1980) vystudoval historii a filozofii, pracoval jako historik a poté televizní redaktor. Zaměřoval se zejména na politické a investigativní reportáže. V současnosti je zaměstnán jako manažer v regionální samosprávě. Je držitelem Ceny Literárního fondu za publicistiku a několika dalších novinářských a literárních ocenění. Na Slovensku a v Česku vydal mj. knihy Zóny stínu (2005), Magie peněz (2007), K. P. M. P. Z. (2007) a Brány meonu (2009).

Nádherná obálka, za kterou chválím jejího autora Neila Johnstona, byla to první, co kromě jména autora upoutalo mou pozornost a rozdmýchalo mou zvědavost. Nutno podotknout, že jsem viděla celou řadu přebalů knih, ale tato patří mezi ty vůbec nejvydařenější, s jakými jsem kdy přišla do styku.

Koncept příběhu je tuze jednoduchý – mladý scenárista odjíždí na vánoční svátky na osamocenou horskou chatu do Malé Fatry. Tady si chce odpočinout od náročné práce psaní nekonečného televizního seriálu, ale také od složitého manželského vztahu. Příslib odpočinku se však rychle změní v boj o holé přežití.

Tak co to tu máme, mysteriózní thriller, survival příběh či psychologické drama? A nejsou ty škatulky jedno, když se jedná o povedený příběh, byť místy trochu přitažený za vlasy? V textu se objevují odkazy na román Gustava Meyrinka Golem (1915) a pokud vám tato iniciační kniha něco říká, může pro vás být spoilerem toho, čeho se dočkáme v rámci děje. Podle mého toho autor dokázal brilantně využít.

Tma je bohatá na surové emoce a napětí. V tom je příběh opravdu poutavý a nutí k přečtení jedním dechem. Akorát čtenář musí rozdýchat někdy hutnou atmosféru. Obdivuju autorovu schopnost zformovat pocity ve vnitřním dialogu tak věrohodně, ba přímo hmatatelně. S protagonistou ruku v ruce během pouhých pěti dní prožíváte jeho strach a útrapy a stejně jako on se obáváte toho, co přijde.

Kariku pravděpodobně můžeme jmenovat slovenským mistrem hororu, jelikož přináší to nejlepší, co nám slovenská literatura může nabídnout. Tma má sice jen 208 stránek, ale autor dokázal do hloubky vykreslit příběh, který rozhodně stojí za přečtení!

tma

Název: Tma
Autor: Jozef Karika
Žánr: thriller
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 208
Hodnocení: 90 %

http://www.argo.cz/knihy/245720/tma/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Žák: „Prosím seniory, aby nic nebrali osobně“

Zak perexU příležitosti premiéry laskavé komedie Kvartet v Divadle Bez zábradlí jsme vyzpovídali jednoho z protagonistů – Zdeňka Žáka. Hra nás zavede do penzionu pro vysloužilé operní umělce a bránice potěší typický britský hu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zrzka Sára Saudková a její Bůh jménem primitiv, intuice a pud

Ta zrzava perexNakladatelství Mladá Fronta vydalo až brutálně upřímnou a sarkastickou zpověď ženy, která svého času strávila několik let po boku slavného českého fotografa Jana Saudka. Asi málokdo nezaregistroval film...


Literatura

James Fallon = psychopat, který měl štěstí

psychopat 200V nakladatelství Portál vyšla velmi zajímavá kniha nazvaná Psychopat v mém mozku s podtitulem Neurovědcova cesta k odhalení jeho temného já. Jejím autorem James Fallon.

 

...

Divadlo

Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Rutherford CravensPrague Shakespeare festival uvede od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadle Kolowrat v originální angličtin...

Film

Národní filmový archiv se představuje

generaceNárodní filmový archiv (dále NFA), jemuž lze zazlívat jedině to, že dosud nenakutal dějiny národní kinematografie, což se pravidelně děje nejen u našich sousedů (a na Slovensku už v druhém rozšířeném pojednání), vedle přehledných katalogů filmové tvorby...