Jubilejní Ceny Thálie rozdány

Jubilejní Ceny Thálie rozdány

Tisk

thalie200V sobotu 21. března byly při slavnostním 20. ročníku uděleny Ceny Thálie za nejlepší umělecké počiny v roce 2012 a celoživotní mistrovství v daném oboru.




Zlatou kapličku navštívila múza Thálie

Herecká asociace si jako každý rok vybrala pro oceňování umělců Národní divadlo, kde na chod celého večera dohlížela vedle moderátora Antonína Procházky i múza Thálie v podání Taťány Medvecké.

thalie tana1

Ceny pro staré i mladé

Hned po úvodním slově byla udělena Cena pro mladého činoherce do 33 let. Tu si odnesl Matouš Ruml, známý jako Lexa z nováckého seriálu Comeback. Herecká asociace nezapomněla ani na umělce, kteří prožili ve svém oboru celý život a zaznamenali v něm nejeden úspěch. Cenu za celoživotní mistrovství v činohře získala Jana Hlaváčová, která neopomenula zmínit „hauptku“ ve hře To byla moje písnička hranou v Divadle na Vinohradech. Janin manžel Luděk Munzar ukázal nejen slzy dojetí, ale i smysl pro humor. V baletu byla oceněna Jiřina Knížková, bývalá primabalerína Národního divadla. Za svůj sopránový hlas, který byl ozdobou především v Mozartových operách, si odnesla Cenu za celoživotní mistrovství v opeře Helena Tattermuschová a nezapomenutelný Limonádový Joe Karel Fiala se připojil do síně slávy k Nelly Gajerové (oceněna v roce 1993) v oboru Muzikálu, operety nebo jiného hudebnědramatického žánru.

Protančily se až k ceně

V kategorii Balet a pantomima si pro Thálii v bílé barvě (podle baletních špiček) došla Lucie Skálová za výkon Sakury v baletu Poslední samuraj, který uvádí na své scéně Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. V mužské kategorii byl oceněn Robert Skujenieks, který ztvárnil Jima Morrisona v představení The Beatles - The Doors, které je k vidění v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem.

thalie ceny

Pějeme i zpíváme

Při oceňování nebyly opomenuty ani obory Opera a Muzikál, opereta nebo jiný hudebnědramatický žánr. Kategorii Opera ovládlo na celé čáre Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě se svou operou Romeo a Julie. Jana Šrejma Kačírková si odnesla cenu za roli Julie a Aleš Briscein zase za ztvárnění Romea. V oblasti Muzikál, opereta nebo jiný hudebnědramatický žánr si přišla převzít cenu Hana Holišová za roli Jany v inscenaci Papežka v Městském divadle Brno. Janu Křížovi se dostalo pocty za roli Dannyho v Pomádě, kterou uvádí pražské Divadlo Kalich. Nechal za sebou mimo jiné i Michala Novotného, který zazářil ve hře Jak udělat kariéru snadno a rychle Divadla na Vinohradech.

Činohra = další cena do sbírky

Inscenace v Divadle Komedie Odpad, město, smrt přinesla Cenu Thálii Gabriele Míčové, která získala Českého lva za stejnou roli v Hřebejkově filmové adaptaci. Gabriela poděkovala inscenaci, která se již nehraje, a divadlu, které už neexistuje. Velké klání se odehrálo v mužské kategorii. Na jedné straně stál „Radokem“ i Českým lvem ověnčený Ivan Trojan a na straně druhé Richard Krajčo s čerstvě obdrženou soškou na cenách Anděl. Nakonec tento souboj vyhrál Richard Krajčo, který získal cenu za inscenaci Deštivé dny hrané v Divadle Ungelt. Ungelt tak pod vedením Milana Heina přidal do své sbírky již čtvrtou Thálii (Vilma Cibulková – Picasso, Alena Vránová – Bouřlivé jaro, Marta Kubišová – Líp se loučí v neděli).

thalie krajco

Jubilejní ročník přinesl i zvláštní ceny

Zvláštní cenu Kolegia si odnesl dirigent Arnošt Moulík. Historicky poprvé v udílení Cen Thálie bylo uděleno ocenění za mimořádný přínos loutkovému divadlu. Uznání v tomto oboru si odnesl Josef Krofta a Helena Štáchová s Martinem Kláskem. Spejblu a Hurvínkovi byly předány pro ně speciálně vyrobené „mini“ Ceny Thálie.

Ceny Thálie 2012 jsou rozdány a už teď můžete posílat nominační lístky na rok 2013.
Více zde: http://www.ceny-thalie.cz/nominacni-listek-2013.php

Zdroj foto: Facebook


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Müller: příběh Harryho Pottera považuji za uzavřený, ale moc by mě zajímaly osudy některých dalších postav

HP 200Před slušnou řádkou let se stal Ondřej Müller objevitelem Harryho Pottera pro český knižní trh. Jak to tenkrát celé probíhalo, se dozvíte z následujícího rozhovoru.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Podzimní divadelní předplatné v Domě kultury v Kroměříži láká na klasiku a známá jména

predplatne perexUž před prázdninami byl v Domě kultury v Kroměříži zahájen předprodej na podzimní cyklus divadelního předplatného. V atraktivní nabídce budou od září do prosince letošního roku uvedeny čtyři inscenace a jedno bonusové divadelní představ...


Literatura

Hříšní lidé kraje jihočeského

historicke panoptikum jihoceskeho zlocinuKrev je po věky vábničkou lidstva. Za důkaz považuji velkou oblibu kriminálních seriálů a detektivek ve filmovém i knižním zpracováním. Současně láteření na zkaženost současné doby je...

Divadlo

Pohádka o stvoření bude plná magie a hravosti

MDZ Pohadka-o-stvoreni200Městské divadlo Zlín připravilo pro své nejmenší diváky zbrusu novou pohádku. Po Pipi dlouhé punčoše a Palečkovi přichází s další českou premiérou, tentokrát v režii Hany Marvanové s názvem Pohádka o stvoření. Nepůjde o bi...

Film

Sovětské archivy nevydaly o UFO žádné nové zásadní informace

fenomen ufo200Fenomén UFO patří mezi jeden z nejzajímavějších předmětů dohadů, disputací a spekulací v kategorii „existuje – neexistuje?“ Ať už má člověk na tento úkaz názor jakýkoli, počítám, že ho zaujme možnost dovědět se další zajíma...