Podváděná – sonda do života švédských žen

Podváděná – sonda do života švédských žen

Tisk

podvadena janouchova 200Román „Podváděná“ se odehrává v nejmenovaném švédském městě. Je pojat jako vyprávění hlavní hrdinky Cecílie Lundové, která je třináct let vdaná a vychovává s manželem Johnem čtyři děti. Finanční situace rodiny není nijak růžová, proto Cecílie pracuje na zkrácený úvazek v místní nemocnici na porodnickém oddělení. Práce ji velmi baví, ovšem v kombinaci s péčí o děti a domácnost je stále unavená, což se odráží hlavně na jejím vztahu k manželovi a dětem.

Cítí se nedoceněná a opomíjená. Své starosti nedokáže s nikým konzultovat, nechává si většinu obav pro sebe a potom se zlobí, že vše musí řešit sama. Je člověkem, který pomoc druhých bere jako vlastní zklamání. Romantická Cecílie prožívá manželskou krizi, kdy dosud vše šlo hladce, ale nyní se jí nedaří tak, jak by sama chtěla. Kam se ztratilo to úžasné kouzlo zamilovanosti, kde je ten pocit, že bez toho druhého nemohu být?

Román je sondou do rodinných vztahů střední vrstvy. Život švédských žen se v podstatě neliší od života zaměstnané matky u nás. Mají stejné starosti a problémy se svými malými i pubertálními dětmi, se spolupracovnicemi i přítelkyněmi. Jsou zde mistrně vystiženy generační vztahy v Cecíliině rodině – obětavá a chápající babička, věčně zaneprázdněná a do sebe zahleděná matka, manžel, který jakoukoliv její práci navíc bere jako samozřejmost, sobecké požadavky dětí. V klidu je Cecílie pouze v zaměstnání, kde jsou pravidla přesně daná.

Při líčení běžných starostí a povinností rodiny čekáme, co se stane, když křehká pouta naruší podezření, neštěstí, ztráta sebedůvěry nebo je dostihne minulost. Čteme o tom, kdo chce a umí pomoci, a kdo o pomoci pouze mluví a druhé přitom využívá. O tom, že každý potřebuje čas vyrovnat se s danou situací. Vydrží pouta vzájemného porozumění a sounáležitosti?

Román „Podváděná“ je bezesporu přínosnou knihou, jak překonat manželskou krizi, ale v roli rodinného thrilleru mně zde chybí více napětí. Román působí příliš klidným dojmem. Nemohu říci, že jsem byla z „Podváděné“ zklamaná, jsou zde i krásné pasáže, ale popravdě jsem čekala více.

podvadena janouchova

Název knihy: Podváděná
Autor: Kateřina Janouchová
Překlad: Lucie Johnová
Vydala: Mladá fronta, a. s. , Praha 2012
Počet stran: 336

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Signal festival je povinnost!

200signalPraha se chystá na festival světla – Signal. Půjde o půvabné videomappingové projekce, které přiveze dohromady 30 domácích i zahraničních umělců světového formátu. Praha bude zářit a svítit! Více nám o tom prozradili členové skupiny Telenoika a Caitl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Smrtící bílá – jak zjistit pravdu, když vám každý lže?

smrtici Cormoran Strike má jednoho dne ve své detektivní kanceláři velmi zajímavou návštěvu – mladíka jménem Billy, který k němu přišel, aby mu oznámil, že viděl, jak před léty přímo předním zabili dítě. Ačkoliv působí zmateným dojmem, má tiky a je zanedbaný, přest...


Literatura

„Často se říká, že dějiny píšou vítězové, ale tady žádní vítězové nejsou“

vitezove200Knihou s názvem Vítězové se uzavírá trilogie Medvědín od Fredrika Backmana. Fanoušci tohoto severského spisovatele i čtenáři předchozích dílů by si ji rozhodně neměli nechat ujít!

 

...

Divadlo

Cirkus Cirkör, Cahin Caha a Cirk La Putyka připravují pro Letní Letnou společný projekt Lacrimae

Unikátní představení, které se jindy a jinde nebude již opakovat, připravují pouze pro letošní Letní Letnou tři přední evropské soubory z oblasti nového cirkusu – Cahin Caha z Francie, Cirkus Cirkör ze Švédska a <...

Film

Velké (a všeobecně známé) filmy na velkém plátně

200fV posledních letech se zdálo, že záslužný klubový Projekt 100, který od roku 1995 každoročně pořádá Asociace českých filmových klubů, zajde na úbytě. Postupně se sice podařilo tradici oživit aspoň několika tituly, i když původní myšlenka zpřístupňovat u nás...