Lidé podpořili snímek o bratrech Mašínech. První klapka padne už na začátku srpna

Lidé podpořili snímek o bratrech Mašínech. První klapka padne už na začátku srpna

Tisk

masin 200Celovečerní snímek o bratrech Mašínech režiséra Tomáše Mašína, scénáristy Marka Epsteina a producenta Petra Bílka dostal zelenou. Lidé tvůrcům v crowdfundingové sbírce na portálu HitHit.cz na jeho výrobu poslali více než jeden a půl milionu korun. V tuto chvíli vrcholí finální přípravy na natáčení, které začne 4. srpna 2022 v Praze. Hlavní role ve filmu s příznačným názvem Bratři ztvární Oskar Hes a Jan Nedbal, v dalších se objeví například Matěj Hádek nebo Taťána Dyková. Do kin snímek zamíří 26. října 2023.

Tvůrci na HitHitu pořádali sbírku, ve které potřebovali získat 1,5 milionu korun. Fanoušci jim nakonec poslali 1,531 milionu korun. Celkový rozpočet je ale mnohem větší, vybrané prostředky chtějí tvůrci primárně použít na větší výpravu snímku, ale současně nevylučují, že nakonec mohou sloužit i jako poslední záchrana před inflací. „V létě natočíme asi třetinu filmu, zbytek nás pak čeká na podzim, což jsou vyhlídky, které mi dělají trošku starosti. Energetická krize, další vlna covidu, válka... Uvidíme, lehký to nemá nikdo,“ vypočítává možná rizika Petr Bílek. „O to větší máme k našim podporovatelům respekt.“

Součástí příběhu bratří Mašínů se stanou i fanoušci

Nesmazatelnou součástí filmu Bratři se stanou podporovatelé z HitHitu, kteří si za svůj příspěvek ve sbírce zajistili místo v komparzu či na natáčení filmu. Jeden z nich pak dokonce menší filmovou roli. „Mezi nejpopulárnější odměny patřily asi knížky podepsané Josefem Mašínem a unikátní fotografie z jeho rodinného archivu, které do kampaně sám věnoval. Nejmenovaná podporovatelka dokonce za sto padesát tisíc získala malou roli a až po skončení sbírky se ozval mecenáš, kterému zařizujeme soukromý výlet s Josefem Mašínem po místech, kudy před sedmdesáti lety z komunismu utíkal,“ shrnuje úspěch kampaně producent Petr Bílek.

masin 1

Film Bratři vzniká v koprodukci Česka, Německa a Slovenska. Snímek podpořila řada institucí včetně České televize, evropského koprodukčního fondu Eurimages nebo Fondu kinematografie a záštitu nad ním převzalo i Ministerstvo obrany ČR. Distributorem filmu je CinemArt.

Kromě představitelů hlavních rolí Oskara Hese (Josef Mašín) a Jana Nedbala (Radek Mašín), se ve filmu objeví Taťána Dyková (Zdena Mašínová), Matěj Hádek (Zbyněk Roušar) nebo Adam Ernest (Milan Paumer). Premiéra je v plánu na 26. října 2023, sedmdesát let od útěku do Západního Berlína.

masin2

Tomáš Mašín začínal na reklamách, kde to dotáhnul na světovou špičku. Debutoval výpravným dramatem 3 sezóny v pekle, které soutěžilo na festivalu v Karlových Varech a bylo nominováno na jedenáct Českých lvů. Výrazný úspěch zaznamenal Tomáš také s televizní sérií Ochránce (Česká televize), která nedávno získala Českého lva.

Marek Epstein běhával závodně sprinty za SK Slavia Praha, takže o útěcích něco ví. Je to s náskokem nejúspěšnější domácí scenárista, který napsal Šarlatána (r. Agniezska Holland), Václava (r. Jiří Vejdělek) nebo dvojku Anděla Páně (r. Jiří Strach). Je držitelem Českého lva za scénář k dramatu Ve stínu, což potvrzuje, že Marek toho dost ví o padesátých letech, ve kterých se film Bratři odehrává.

Petr Bílek je zakladatelem filmové a televizní produkce FilmBrigade, kde vznikla řada úspěšných televizních seriálů pro komerční (Polda, Přešlapy, Tátové na tahu) i veřejnoprávní Českou televizi (Clona, Sever). V posledních letech na vývoji sérií spolupracovali se světovými televizemi a studii jako Sony Pictures, ITV, Red Bull Studios nebo ZDF. V roce 2015 společnost debutovala v kinech komedií Wilsonov. Petr je členem Emmy International Academy of Television.

Více informací: www.filmbratri.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Všichni mě mají zaškatulkovaného jako stepaře, ale já na sobě makám a chci se posunout dál, říká Tomáš Slavíček

tom slavicek perexTomáš Slavíček je ve světě tance a stepu pojem. Několikanásobný mistr světa ve stepu, který patří ke špičce ve svém oboru, má ale široký záběr. Vedle práce trenéra a choreografa v Tap Akademy Prague a Tančírně Petra Čadka je tak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak se na internetu píše nejen o filmu

o filmu perexKdyž skončila doba výhradně tištěných médií s pisateli řekněme předem vybranými a do popředí se prodrala éra internetová, proměnil se i způsob psaní. Na internetových platformách – ať již písemných nebo audiovizuálních – se totiž může up...


Literatura

Letní čtení od Kate Mortonové - Ztracený slib

ztraceny slib200V srpnu vydalo nakladatelství Ikar pod hlavičkou Edice světový bestseller novou knihu australské romanopiskyně Kate Mortonové Ztracený slib. Kniha o rodině, vztahových peripetiích, ozvěnách války a tématu viny a odpuštění splňuje vše, co...

Divadlo

Nesmrtelná heroická komedie o posledním z rytířů se vrací na brněnská divadelní prkna

Cyrano 200Na Štěpána roku 1897 zažila Paříž jednu z nejslavnějších premiér všech dob. Na scéně Divadla u Svatomartinské brány se poprvé objevila postava s velkým nosem (jenž „velkého ducha značí“) a s ještě větším srdcem. Když spadla opona, trvaly ovace údajně p...

Film

Do kin se přivalí německy mluvené filmy

Dasfilmest perexBěhem října startují jedna filmová přehlídka za druhou. Před několika dny jsme psali o dnech španělsky mluvených filmů i nabídce titulů uvedených na prestižních festivalech v Berlíně, Benátkách a Cannes – viz Filmová sezona začíná (kultur...