Deník třídního otloukánka aneb Jak jsem zvítězil nad šikanou

Deník třídního otloukánka aneb Jak jsem zvítězil nad šikanou

Tisk

Deniktridnihootloukanka perex"Pravidla, jimiž se řídí druhý stupeň základních škol, nám často zůstávají záhadou. Ale pro Erika Haskinse je to záhada, kterou potřebuje vyřešit a velmi rychle. Do šesté třídy to byl normální kluk, ale z nějakého nevysvětlitelného důvodu z něj parta spolužáků udělala Pošuka. Dokonce i jeho nejlepší přítel se postavil proti němu." To je výňatek, který najdete na zadní straně obálky, stejně jako poznámku, že Sdružení nezávislých amerických knihkupců Indie Next List zařadilo Deník třídního otloukánka mezi 10 TOP knih roku 2013!

 






Jako maminka páťáka se často zamýšlím nad tím, jak se děti dnes k sobě chovají. Když mi před dvěma lety přišel plačky domů, že se posmívají děti jeho mobilu a housku se šunkou, kterou měl z domova k svačině, označily jako hnusnou, mi došlo, že tady asi není něco v pořádku. Dala jsem na výzvu na zadní straně knihy, která praví: "Deník třídního otloukánka by si měl přečíst každý žák druhého stupně základní školy i každý rodič!" a začetla jsem se.

Po celou dobu jsem měla na paměti, že se autor při psaní tohoto příběhu inspiroval skutečnými zážitky z doby, kdy jemu samotnému bylo jedenáct let. Protože už, poučená díky školní docházce potomka, něco vím, chtěla jsem se na to dívat jako naprosto neznalý a nestranný čtenář, prahnoucí po informacích a rozšíření obzorů. Při čtení knížky s barevnou obálkou jsem však nestačila žasnout nad promyšleným a systematickým plánem, jak dokonale otrávit život jednoho z vrstevníků.

Zavzpomínala jsem na svoje školní léta, kdy jsme se také dělili na party, kdy byl vždycky někdo "vyvolený" a ostatní mu dělali naschvály. Byly to ale naschvály typu schované bačkory a podobně. Při čtení Deníku mi ale chvílemi rozum stál nad tím, co všechno dokáže takový šesťák vymyslet. A že to překračuje hranice, které je možné tolerovat.

Hlavní hrdina Eric se ale rozhodl, že se s příkořím, které na něm denně páchají spolužáci, vyrovná sám. Rozhodl se čelit nespravedlnosti a najít odpověď na otázku proč a proč zrovna on. Rozhodl se, že do toho nebude zatahovat dospělé, že to vyřeší sám na vlastní pěst, i kdyby to mělo zajít až ... A není to vůbec jednoduché. Na vlastní kůži zažije posměch, zostuzení a potupu od svých spolužáků, zradu svého nejlepšího kamaráda, ale i podávanou pomocnou ruku od spolužačky. Protože ji však nechce vystavit posměchu ostatních, točí se k ní zády, je na ni nepříjemný a hrubý. Uvnitř ho to ale trápí a neví, jak nejlépe celou věc ustát. Nakonec ale přeci jen najde řešení. Ale za jakou cenu?

deniktridnihootloukanka 1

Nemohla jsem těch 232 stran přečíst naráz. Často jsem knihu odkládala a přemýšlela, kde se to zlo mezi dětmi bere. Třeba nemáte doma páťáka ani šesťáka, třeba vůbec nemáte děti, ale i tak si myslím, že by právě tato knížka měla projít vašima rukama.  A jestli jsem si před začtením se myslela, že by tato kniha mohla být vhodná i pro mého syna, po jejím dočtení jsem změnila názor. Není nejen vhodná, ale je nejvyšší čas si ji přečíst, protože každý den otálení může být na škodu!  

Deník třídního otloukánka aneb Jak jsem zvítězil nad šikanou

Deniktridnihootloukanka 02

Autor: Eric Kahn Gale
Překlad z anglického originálu: Květa Kaláčková
Žánr: Próza
Nakladatelství: JOTA, s.r.o., Brno
ISBN: 978-80-7462-381-3
Obálka: René Senko
Rok vydání: 2013, publikace č. 1599, vydání první, vázaná
Počet stran: 232 


Hodnocení:100%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Léto se snažím spravedlivě rozdělit mezi odpočinek a prací na knize, říká Jiří Bartoň

Bartoň Povídání o létě, prázdninách či okurkové sezóně poskytl v těchto dnech Kultuře21 herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň. I když přiznává, že léto trávil na Moravě a navštívil řadu míst, která má rád, pře...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Divoké labutě – síla a odvaha tří generací žen

labuteNa pozadí novodobých čínských dějin se odehrávají osudy jedné rodiny, vyprávěné pohledy tří žen – babičkou, matkou a její dcerou, což je autorka knihy Jung Chang. Knihu Divoké labutě vydalo nakladatelství Euromedia Group. 

...

Literatura

Útěk od hrůzné minulosti

imamova dceraToto je pravdivý příběh – i když některé detaily, které by usnadňovaly identifikaci, byly kvůli bezpečnosti změněny – a není v žádném případě znevažováním islámu všeobecně… Jde o osobní líčení, jsou to tedy mé vlastní životní zkušenosti, a...

Divadlo

Fringe festival mluví anglicky, ale oslovit dokáže každého

alt Fringe festival, který probíhá v těchto dnech na Malé Straně v Praze, je všechno, jen ne ”okrajová”, ”druhotná” záležitost, jak by se ostatně dal přeložit jeho název z angličtiny. Mladá a bohužel prozatím málo známá divadeln...

Film

Nečekaně ztřeštěný výlet do Litvy

litva200Severský filmový podzim nabízí nejen filmy severských zemí, jak by název mohl napovídat, ale hranice se rozšiřují i na filmy z pobaltských republik. Ve filmu Litva, do toho! se můžete seznámit s největší pobaltskou zemí prostřednictvím ztřeštěné roa...