Byerley Turk: napínavý příběh koně

Byerley Turk: napínavý příběh koně

Tisk

plnokrevnik perexVšichni, kdo se zajímají o koňské dostihy a chov koní plemene anglický plnokrevník, znají pojem „věčné trio“. Jedná se o tři hřebce, kteří jsou zakladateli tohoto nejrychlejšího koňského plemene. Jedním z těch tří, jejichž krev koluje i v žilách dnešních čtyřnohých šampionů, je Byerley Turk. Zevrubný náčrt jeho životního putování je díky historickým pramenům znám. Nikdo se však doposud nepokusil o vykreslení životního příběhu tohoto výjimečného koně. První se toho ujal Jeremy James a výsledkem mnohaletého studia pramenů a vlastní spisovatelské invence je kniha Byerley Turk. První plnokrevník

 

Nemůže být příhodnější doby pro zrození výjimečného koně než bouřlivá noc. Během ní přišel na svět kdesi na Balkáně kůň karamanské krve, který dostal jméno Azarax, Syn ohně. Jeho následující život byl podřízen neklidné době druhé poloviny sedmnáctého století, kdy se skoro pořád válčilo. Hned po ukončení výcviku, jehož základem je umění, jak nést jezdce na hřbetě a jak fungovat v bitevní vřavě, se vydává se svým seyisem – podkoním a svým koňským přítelem Borou vstříc válečnému dobrodružství. Válečná léta jsou krutá i dobrodružná zároveň, občas je vyplní krátké období klidu zbraní, kdy Azarax i jeho lidský společník odpočívají a sbírají síly k dalšímu válečnému tažení. Zlomovým okamžikem pro Azaraxe se stala bitva u Budína na konci roku 1686, kdy skončila osmanská nadvláda nad tímto městem a Azarax se stal válečnou kořistí britského lorda, který jej vzal do své vlasti. Ani v ostrovní zemi si Azarax, již v majetku lorda Byerleyho, neodpočine od válečné vřavy a zúčastní se bitev v Irsku. Až potom si může užívat zasloužený důchod a plodit potomstvo. 

plnokrevnik 2

Jistě vyžaduje odvahu rekonstruovat něčí životní osudy. Jedná-li se navíc o koně, lze tento počin hodnotit jako smělý. Jeremy James si zaslouží poklonu za to, s jakou vervou se pustil do studia dobových pramenů, sehnal podrobné informace o osmanských nájezdech na východní a střední Evropu. V neposlední řadě je též obdivuhodný autorův přehled v plemenech osmanských koní a koňské problematice obecně. Rozsáhlý přehled ve všech těchto oblastech se stal stavebním kamenem nejen relativně detailního popisu historických událostí, ale především se Jeremy Jamesovi podařilo trefně vystihnout tehdejší vztah člověka a koně. Vztah, jenž byl založen na tom, že se člověk a kůň vzájemně potřebovali, člověk si koně vážil a uctíval jej. V těch dobách byli jezdec a kůň skutečně „dvě srdce, dvě mysli, jedna vůle“. Jak explicitně, tak i mezi řádky lze vyčíst poselství, že „zradit důvěru koně znamenalo pohromu horší než prokletí“. Na druhou stranu se však tehdejší jezdci a podkoní neutápěli v sentimentálních citech, jak je tomu dnes, kdy je kůň převážně „zvířetem – miláčkem“ jednotlivce či rodiny. I autor se dokázal sentimentu a srdceryvného vyvolávání emocí vyvarovat. 

plnokrevnik

Ač většina kroků na Azaraxově životní pouti vedla bitevní vřavou, čtenář je ušetřen brutálních realistických obrazů války a jednotlivých bitev. Přesto jej však naplňuje tíseň, bázeň, bolest či jiné nepříjemné pocity, protože válka je jejich ztělesněním a díky autorovu umu ze stránek tyto pocity přímo tryskají. Zmapování, které o osmanských taženích Evropou poskytne barevnější obraz s jasnějšími konturami než suchopárné učebnice dějepisu či jim podobné letopisy. 

Ač je hlavním hrdinou románu kůň, Jeremy James dokázal podrobně vykreslit jeho charakter. Budiž pochváleno to, že dokázal ukočírovat tendenci přiřadit koni lidský způsob uvažování, nechal jej býti koněm. Jisté dávky idealismu se však nedokázal autor vyvarovat v případě podkoního – seyise, ze kterého vytvořil chodící shluk ctností, moudra, s absencí lidských slabostí. V protikladu pak stojí  víceméně „záporňáci“ v řadách sipáhíjů, pašů, anglických lordů, obecně výše postavených lidí. Tato polarita, sice patrná, není však do očí bijící a násilná, tudíž ji lze prominout. 

Jistou raritu této knihy představuje fakt, že v různých knihkupectvích lze tuto knihu koupit s rozdílnými obálkami. Ať si čtenář zvolí jakoukoliv ze tří variant, bude jej k četbě lákat obraz ušlechtilého koně, který plně vystihuje vznešenost orientálních koní. 

Arabská poušť je zcela jistě nehostinné místo, dala však světu ušlechtilé koně, o jejichž kvalitách se pochvalně zmiňují i dnešní chovatelé. Jeremy James je zcela jistě nepříliš věhlasný autor, dal však čtenářské obci vydařený román, který ač více než třísetstránkový, nejspíš nebude záležitostí na více než pár dní. 

Byerley Turk. První plnokrevník 

Autor: Jeremy James 
Žánr: historický román 
Vydáno: 2013 
Stran: 366 
Vydalo nakladatelství: Slovart, s. r. o. 
Překladatel: Klára Ježková 
Hodnocení: 95 % 

Zdroj foto: nakladatelství Slovart, www.bookshop.cz, www.audio3.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Kazan: „Dokud se o tu troubu nespálíte, nepoznáte, že je horká…“

creative zen tereza kazanNedávno se na pultech knihkupectví objevila její kniha Chameleonka. Tereza Kazan sepsala čtivé příběhy, které většinou jako modelka prožila na cestách světem. Některé jsou zábavné, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Rodinné recepty mohou představovat soukromý poklad

Moje recepty 200V záplavě kuchařek, které se v poslední době objevují na našem knižním trhu, je obtížné přijít s něčím originálním, co by mohlo zaujmout čtenáře a potenciální laické kuchaře. Nakladatelství Fragment nabídlo jedno řešení: napište si svoj...


Literatura

Poválečné svědectví z Osvětimi

prezila jsem osvetim perexKrystyna Żywulská byla obyčejná žena. V očích některých lidí se však provinila tím, že byla Židovka. A právě tihle lidé se dostali k moci a odsoudili ji strastiplnému životu v táboře smrti v Osvětimi.

Divadlo

Antonius a Kleopatra – premiéra slavného dramatu v Brně

Antonius a Kleopatra perexPandemie a divadelní představení se velmi v lásce nemají. Ale Městské divadlo v Brně již v červnu odehrálo venku, na nádvoří Biskupského dvora, ve své premiéře pohádku O statečném kováři. První skutečnou premiér...

Film

Karel Schinzel Člověk, který obarvil svět. Podpořte výrobu dokumentu na Startovači

schnitzel perexV sítnici lidského oka je zhruba 7 000 000 čípků umožňujících vnímat člověku 10 milionů barev kolem sebe. Pro běžného člověka je to samozřejmost a nevnímá tak složitý mechanismus, ale s nástupem éry černobíle fotografie vzniká logická o...