Povídky K.V.Raise - klasika v jiném světle

Povídky K.V.Raise - klasika v jiném světle

Tisk

rais perexSe jménem Karla Václava Raise jsem se setkala poprvé na základní škole, když jsme v hodinách literatury probírali klasiky. Mezi ně K. V. Rais bezesporu patří. Nechápala jsem ale, proč se musím učit něco, co mě nebaví a čemu nerozumím. Taková četba pro mě byla těžká a nesrozumitelná. Dnes dávno vím, že chceme-li porozumět obsahu, je třeba znát i něco o životě.

 

 

A nejen o vlastním, ale i o životě autorově. Tenkrát jsme brali životopisy autorů šmahem, protože jsme museli, chtěli to po nás. Možná proto jsem tuto literaturu od školních let nevyhledávala. Dnes vím ale mnohem víc a ty příběhy vidím v úplně jiném světle.

V povídkách poskládaných do knihy s prostým názvem, Povídky, se zračí úplně všechno - bída, láska, touha po změně a uznání, smíření i pokora. Jsou tu příběhy obyčejných lidí, kteří chtějí žít důstojně i přes skromné podmínky, do kterých se narodili. Sám autor se narodil do rodiny chalupníka a tkalce, vstup do života tedy neměl protkaný zlatými nitkami. Jako poměrně malý chlapec studoval daleko od domova a musel se naučit samostatnosti. Procházel životem na vlastní pěst a každého úspěchu, byť sebemenšího, si nesmírně cenil. Vstoupil do literatury jako učitel, přecházel z kraje do kraje, provázen bídou a zádumčivostí té doby. Tyto prožitky vtiskl i do svých děl.

Tato kniha je jiná než odpočinkové knihy. V komentáři na konci knihy píše Robert Adam, že K. V. Rais není složitý autor. Že nechce čtenáře šokovat, ohromovat, překvapovat ani bavit. A já dodávám, že on prostě popisoval život se všemi jeho tvářemi. Nejčastěji psal o starých lidech, kteří jsou téměř na sklonku života, a kladl velký důraz na vlídné a důstojné zacházení, s láskou a srdcem, především vyvyšoval vztahy sourozenecké a rodičovské. Robert Adam to vystihl přesně: „A protože jde o téma aktuální ve všech dobách, jeho povídky nezastarávají.“ A já s ním souhlasím.

Tahle kniha je na svých 524 stranách, řekla bych, nadčasová. Jen počítejte s tím, že se složitěji čte. Je psaná často hovorově, nářečí, ve kterém se Rais pohyboval, samozřejmě používal i v psaném projevu. Ale i na to pan Adam myslel a vybavil knížku výkladovým slovníčkem, takže její pravý význam vám nezůstane utajen. Těžko říct, která ze 14 povídek je nejhezčí. V každé je život, bolest, radost, láska. Mně se nejlépe četla třeba povídka Konec života, Vnouče nebo Přišlo psaní. Ale ani tak neřeknu, že jsou nejlepší. Nechci znevýhodňovat třeba V kuchyňské vůni, Bez práva, Smrt na samotě a všechny ostatní.

Trochu jsem se bála vzít tuhle knihu do ruky, právě proto, že se mi vybavila povinná četba ve škole. Moje obava byla ale úplně zbytečná. Život mě vybavil věděním, porozuměním a empatií. A to všechno máte i vy. Posaďte se pohodlně, rozsviťte lampu, zapalte svíčku, uvařte kávu a ponořte se do laskavých povídek.

Povídky

rais obalka

Autor: Karel V. Rais
Žánr: Beletrie pro dospělé
Nakladatelství: Host - vydavatelství, s.r.o., Brno, za finanční podpory Ministerstva kultury ČR
Obálka, vazba a grafická úprava: Boris Mysliveček
Vědecká redakce: Věra Menclová
Uspořádání, ediční příprava, komentář, slovníček a vysvětlivky: Robert Adam
Rok vydání: 2013, 868. publikace, vydání první, vázaná
Počet stran: 524 ISBN: 978-80-7294-801-7
Hodnocení: 95%

host logo

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nakladatelství Portál slaví 30 let! Rozhovor s šéfredaktorem Martinem Bedřichem nejen o knihách

portalV letošním roce oslaví své 30leté výročí oblíbené nakladatelství Portál, které nabízí převážně odbornou psychologickou literaturu a zajímavé spirituálně laděné tituly. Od roku 2017 je šéfredaktorem Portálu pan Martin Bedřich, který...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Prožijte Okamžiky štěstí s Veronikou a Jáchymem

okamziky-stesti perex„Napsal jsem příběh dvou sourozenců, kteří se aktivně snaží, aby byli šťastní,“ vysvětluje Patrik Hartl hlavní myšlenku svého v pořadí již třetího románu, který, obdobně jako předchozí dva, obsadil přední příčky českýc...


Literatura

Květiny a dřeviny pro radost

kvetiny a dreviny pro radost 200V červenci vyšla pod hlavičkou nakladatelství Universum encyklopedie zahradníka Miloslava Ryšána Květiny a dřeviny pro radost, která nabízí přes pět set druhů ozkoušených a dobře se pěstujících rostlin, k...

Divadlo

Na podzim do divadla: Dobře placená procházka

slovacke divadlo 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Dalším tipem je Dobře placená procházka v podání Slováckého d...

Film

Filmovyý hudební dokument MAKANNA čeká online - premiéra

MAKANNA200Filmový hudební dokument se záznamem z koncertu MAKANNA, na motivy stejnojmenného románu židovského spisovatele Jiřího Weila, o vzestupu a pádu lžiproroka s tváří zahalenou v roušce zelené, jehož oči žhnou jak rozžhavené uhlíky.

...