Svědectví z Gieádu

Svědectví z Gieádu

Tisk

svedectviPokračování Příběhu služebnice v audiopodobě přinese opravdu jiný zážitek než kniha, nebo seriál na HBO. Už jen rozvrstvení příběhu do tří vypravěčských rovin a neukojitelnou nutkavost posluchače představovat si, porovnávat a hodnotit, dává těm 14 hodinám poslechu opravdu neopakovatelnou atmosféru. "Musíme všichni táhnout za jeden provaz, nebo na něm budeme viset každý zvlášť. A co když ne?" 


...láká vás anotace.

Čekala jsem tu chmurnou, temnou atmosféru, červené šaty a sametové pláště a ten provaz nad sebou. Několik prvních kapitol jsem se musela zbavovat utkvělé představy Elisabeth Mossové v hlavě a přeladit postupně na hlasy, které se mi nabízely. Tatjana Medvecká jako teta Lydie, s tou bylo asi nejobtížnější se vyrovnat, neb ji mám spojenou s dětskými příběhy a do té drsné výrazné ženy se příliš nehodila. Veronika Khek Kubařová a Eva Josefíková se zhostily dalších rolí a jedinou mužskou roli obsadil Martin Myšička. Když se všechny hlasy promísily, po pár hodinách nastoupilo plné vtažení do děje a na nějaké uvykání si novému už  jsem si ani nevzdechla. Byla jsem v tom..

Nevstupujte do Svědectví s očekáváními...

... a možná ani s příliš zažitou představou Gileádu z románu, filmu nebo seriálu. Uvolnění se do vzpomínek a povídání těchto (staro)nových hlavních hrdinů dává všemu naprosto nový rozměr. Děj je odvoditelný, možná někdy budete tušit, co se stane, přece jen logika a zákony jsou v Gileádu stále stejné. Ale nic to neubírá na napětí a chuti poslouchat dál. 

Chválím snadnou rozpoznatelnost vypravěčů, každý má svůj jiný styl, své nahlížení (což je zásluha autorky románu), a s každou částí tohoto románového dortu si opravdu pochutnáte na úplně jiných odstínech. Husí kůže naskakuje při představě, že zdrojem inspirace autorce, Margaret Atwoodové byl dnešní svět... a to už před mnoha a mnoha lety.  Odkrývají se nám tady nové linie, nová svědectví, děj se nenápadně točí a spojuje zdánlivě nespojitelné.

Čím se liší od Příběhu služebnice?

Příběh je širší, ale také hlubší. Jste více a detailněji vtažení do Gileádu, ale i do sousední svobodné Kanady.

Máte více prostoru přemýšlet o řečeném, protože příliš neovlivňuje pevně daný scénář.

Může vás překvapit závěrečné přednášení, ale tady bych řekla, že stačí si dát čas - a znovu prožít Svědectví a poté si tuto část pustit znovu. 

Titul "román roku" si určitě tato kniha zaslouží, tím více, že byla psána až po Příběhu služebnice a autorka dokázala, že pokračování umí být lepší než první excelentní dílo. Pojala ho jinak, lépe, hlouběji, jako by plně využila svět, který již jednou stvořila.

A který, přejme si, nikdy nebude reálný.

ohb Svedectvi

Audiokniha: Svědectví

Autor: Margaret Atwoodová

Vydavatel: OneHotBook

Produkce: Martin Pilař

Režie: Jitka Škápíková

Vydání: 2020

Hodnocení: 100 %

www.onehotbook.cz/audioknihy/svedectvi/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Ozvěny ze Světa knihy/ edice ČT

CT Krysaci oceneni perex20. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2014 je sice již minulostí, ale protože zde zástupci redakce Kultury21 objevili spoustu novinek a skvělých knižních titulů a navíc se potkali s koleg...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Co poslouchat na přelomu září a října?

tembr200Nenechte si ujít zářijové audionovinky z nakladatelství Témbr.

...

Literatura

Pokrok nezastavíte, tak buďte alespoň v obraze

pokrok bez povoleni 200V nakladatelství Grada vyšla kniha slovenského odborníka Róberta Chovanculiaka s názvem Pokrok bez povolení a podtitulem Jak sdílená ekonomika, crowdfunding a kryptoměny změnily svět.

...

Divadlo

Jak vypadá Prostřeno po zlínsku?

laska prochazi zaludkem 200Divadlo Malá scéna Zlín se v současnosti zaměřuje na vlastní autorskou tvorbu, a pokud by všechna představení byla taková, jako Láska prochází žaludkem, je velká škoda, že toho nehrají více. Druhá repríza této komed...

Film

Lego příběh

leg 200Lego příběh (2014) je už podle názvu takový reklamní tahák, který určitě obohatí nejednu domácnost novými stavebnicemi. Narozdíl od počítačových her, které na tohle téma vychází, je však film tak chytře udělaný, že se tvůrcům vyplatí mož...