Audiokniha: Ashlee Vance: Elon Musk

Audiokniha: Ashlee Vance: Elon Musk

Tisk

Elon MuskVizionář  nového věku? Elon Musk mi do povědomí přišel s nápady na kolonizaci Marsu a v předvánočním čase jsem s napětím sledovala start jeho raket. Ať už ta, která vynesla na ISS novou posádku, až pak k Starship SN 8, kde už jsem opravdu hořela nadšením  i z toho, jak hezky nepřesně česká média prezentovala tuto akci jako neúspěšnou. No jo... To je právě ten rozdíl.

A audiokniha Elon Musk: Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti je přesně o tom jiném přístupu.

Začnu tedy tím, čím Elon Musk bude patrně fascinovat další léta, desetiletí a jistě i další generace, protože se teprve ukáže, jestli je jen snílkem, jestli ho pohltí systém dnešních nátlaků vlád a chtěného vývoje Země, nebo se skutečně stane mužem Vodnářského věku, jak se o něm také říká.Chybami se člověk učí. Že se něco nepodaří, neznamená, že to máte zabalit, ale naopak - dostáváte tím neskutečně cennou mapu k úspěchu. Stačí jen neúspěch dobře zanalyzovat, případně sem tam vědomě risknout neúspěch a prožít si ho, protože ziskem bude neopakovatelná zkušenost a možná i vědomí vlastních hranic, které jsou jistě dál, než si myslíte.

Jako tomu bylo u Starshipu.

ELON MUSK v dobrém i zlém: Co v knize najdete a uslyšíte?

Audiokniha je dvanáctihodinová a pojednává ve zkratce o třech zásadních věcech, které mne zaujaly...

 - představí se vám novinář Ashlee Vance, který nápad napsat o něm knihu měl mezi mnoha dalšími. A pak přišel den, kdy si vysloužil Elonův telefonát ve stylu "buď to napíšeme spolu, nebo vám velmi znepříjemním život."

- pracovní úspěchy, kariéra od kanadského putování téměř bosky... po současné úspěchy. Kde je čich na úspěch? Jak přežít neúspěch a jak se z něj poučit?

- osobní život Elona Muska zaujme možná ženy, protože... asi žádná to s ním nikdy neměla lehké. Jeho charisma je stejně silné jako temná stránka, se kterou si musí každá poradit. Nebo nemusí.

Je to čtivo i poslech do ucha v mnoha směrech šokující, zároveň  však do hloubky duše motivující, protože to není recept na úspěch, ale ryzí život se vzlety i pády, s chybami na člověku, které někdo prostě netoleruje (a proto tolik jeho odpůrců)... úspěch na Zemi je o tomhle, nic tu není růžové.

Techničtí nadšenci budou rádi za detaily z jeho projektů, milovníci životopisů z obsahu a objemu toho, co tu najdete. Vskutku to není málo a čest autorovi, že to všechno dokázal poskládat do velmi svěže pojatého vyprávění.

NEJEN PRO JEDEN POSLECH

Jedno vím jistě: TOHLE stojí za to poslouchat opakovaně. Z mnoha důvodů. Úspěšní mají totiž jiné myšlení. To je totiž úspěch.

Knihu namluvil Filip Švarc, což není zrovna pohodový hlas a dokáže vás pořádně probudit a nabudit - asi záměr. Děkuji.

A taky mi chvíli trvalo, než  jsem ucho přesvědčila, že ke mně fakt nemluví Jamie Oliver. 

Ale to už skutečně na okraj, jinak - za tuto audioknihu100 %, protože pojednává o mimořádně motivujícím člověku naší doby. S tím světlým, i s tím temným. Protože všichni máme v sobě obojí.

Elon Musk

Autor: Ashlee Vance

Namluvil: Filip Švarc

Vydalo: OneHotBook, 2020

Hodnocení: 100 %

http://www.onehotbook.cz/

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

O české hudbě s Wolfgangem Sawallischem

200 sawallischVýběr z rozsáhlého rozhovoru s Wolfgangem Sawallischem, který vedl v září 1987 v Praze Milan Slavický. Ten v úvodu píše, že dirigent odpovídal na otázky způsobem, který charakterizuje i jeho práci s interprety: „s vlídnou uvážlivostí, ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nikdo ho nezná. Nikdo ho nehledá. Nikdo neví, co udělal.

narek-drozda200Audiokniha Nářek drozda obsahuje thriller s vyšetřovatelem Davidem Rakerem, který se specializuje na hledání pohřešovaných osob.

 

...

Literatura

Další Simpsonovské taškařice

simpsonovi komiksovy ulet 200Pětičlenná rodina, všichni vypadají, jako by měli žloutenku, otec je považován ve městě za největšího tupce a ožralu, hned po Barneym, jeho žena má nepřirozeně dlouhý modrý účes, starší d...

Divadlo

Rákosníček Divadla Scéna pobaví

Rakosnicek200Asi v polovině odpoledne tříkrálového se v blízkosti Divadla Scéna ve Zlíně zvýšil výskyt těšících se dětí a jejich rodičů, kteří mířili na zlínskou premiéru pohádky Rákosníček a jeho rybník. Těch dětí a jejic...

Film

Mazel je podle režiséra letní film s prázdninovou atmosférou

mazel 200Prázdninové dobrodružství z letního tábora od Petra Oukropce, autora filmu Modrý tygr. Rodinný film odhalí tajemství našich lesů, kde se skrývají kouzelné bytosti různých tvarů a velikostí. Travní mužíci, létající čarodějnice ostružníková, rodiny ...