Moudrost starých Toltéků ve Čtyřech dohodách

Moudrost starých Toltéků ve Čtyřech dohodách

Tisk

200mluČtyři dohody je kniha moudrosti starých Toltéků, praktický průvodce osobní svobodou, jak o sobě tvrdí. Kniha je v audioverzi, tudíž k poslechu na 3 samostatných compact discích (CD). První co posluchače, hledače životní pravdy, zaujme, je obal CD v příjemných přírodních barvách s květinovými motivy na přední straně, následně upoutávka obsahu nahrávky a představení interpretů, kteří ji doplnili slovem (Jaroslav Dušek) a hrou na kytaru (Pavel Steidl) na zadní straně.

 

 

Samotný autor CD je Don Miguel Ruiz, naguál z rodu Rytířů orla, který svůj život zasvětil předávání této staré toltécké moudrosti. To a ještě více si přečtete v krátkém medailonku na vnitřní straně CD.

Jedná se o duchovní knihu o celkové délce nahrávky 3 h 4 min. Audiokniha je v pevném barevném obalu s třemi plastovými úložišti pro jednotlivá CD. Ta jsou označena čísly s délkou trvání, takže se vám nemohou promíchat. Zde se seznámíte i s obsahem kapitol na všech 3 CD.

Každé je rozděleno do několika oddílů, přesně oddělených tak, aby se posluchač mohl snadno vrátit k pasážím, jež ho zaujaly. Kapitoly jsou často částmi předeslaných titulů, takže není s podivem, že se jednotlivé tituly jmenují např.: 6. První dohoda: Nehřešte slovem 1. část; 7. První dohoda: Nehřešte slovem 2. část, atd.

4odhody

Z počátku mě toto členění zarazilo, protože jsem vůbec netušila význam. Člověk pochopí až s následným poslechem.
A tak jako mnoho následovníků přede mnou a dozajista i mnoho po mně musím říct, že mi audiokniha Čtyři dohody mění život k lepšímu. Nejoblíbenější pasáží je pro mne Kouřové zrcadlo hned v úvodu knihy. Jak pravdivá jsou slova šamana z minulosti, že lidé jsou zrcadla sama sebe s hradbou kouře, a proto se nemohou jeden v druhém najít. Kouř je vlastně neproniknutelný závoj, utkaný ze snů snících, nás.

Poutníci na duchovní cestě se snaží nalézt smysl života od počátku lidství. Hledáme tu nepostřehnutelnou pravdu, která nám stále uniká. Alespoň si to myslíme, přes kouř prostě nejde nahlédnout do zrcadla. A ten si vytváříme jen my sami

Čtyři dohody je jednoduchý návod jak žít, aby náš život byl radostný a šťastný. Místo pekla na Zemi ráj prozářený světlem. I my jsme světlem svého života a až si to uvědomíme, staneme se světlem i pro ostatní. Náš život bude jednodušší. Přestaneme hledat složitosti. Vždyť proč bychom měli mít vše nejasné? Náš život je jako labyrint slepých uliček, které si sami stavíme. Kde je ale cesta ven? Tady, máme ji přímo pod nosem. Čtyři dohody z nás postupně snímají závoje kouře, rozptylují naše obavy ze života, učí, jak se postavit vlastním omezením, běsům a hradbám, které si sami stavíme. To my jsme tvůrci vlastního snu a podle toho zažíváme peklo na Zemi.

Čtyři dohody, čtyři dohody. Co jsou vlastně ty Čtyři dohody? Jak už bylo řečeno, jsou čtyři. Toltékové vytvořili systém dohod pro člověka. Uzavíráme v nich trvalé svazky sami se sebou. Staré dohody, které nám činí žití nesnesitelným, nahradíme novými, takovými, jež nám umožní být šťastní.

Neříkám, že je lehké jednotlivé části dodržovat, že nikdy ani jednu neporušíte. Jen už to nebude tak stresující. Nebude vás to ničit. Pochopíte, že právě tak to má být. Vždyť ne nadarmo se říká, že i cesta je cíl. Dnes už chápu, jak vlastně byla tahle moudra myšlena. Dnes mi už spousta věcí dává více smyslu. A dokonce jsem zjistila, že je to vlastně strašně jednoduché. Stačí dodržovat Čtyři dohody.

První je „Nehřešte slovem“. Nepomlouvejte, neurážejte, nehaňte nic a nikoho kolem sebe. Nakonec vaše vlastní slova trápí jenom vás. Druhá dohoda „Neberte si nic osobně“. Ať už vás kdokoliv urazí nebo i pochválí, neměli byste si to brát osobně. A pak už nebude na světě nic, co by se vás dotklo. Naprostý klid na duši. Vždyť hlavně proto, že si bereme vše osobně, vznikají mezi námi lidmi nedorozumění a hádky. „Nevytvářejte si domněnky“ je třetí dohodou Toltéků. Pokud si nevytváříme domněnky, nedomníváme se, pak se ptáme a jsme si jisti. Všechny konflikty lidstva byly stvořeny na základě braní si věcí osobně a vytváření domněnek. O kolik by byl život snazší. Nejlepší a mnou zatím nejpraktikovanější dohodou je dohoda čtvrtá „ Dělejte všechno tak, jak nejlépe dovedete“. Sprchujte se, myjte si zuby, češte si vlasy, čtěte, spěte, věnujte se dětem, milujte tak, jak nejlépe dovedete v danou chvíli. Pokaždé je situace jiná, jiný čas, jiná doba, jinak se cítíte v každé chvíli, v nové minutě vašeho života. A proto nemůžete dělat vždy vše na 150 %. Dělat vše, jak nejlépe právě teď dovedete, ale lze. Takže pak nejste deprimovaní z vašich vlastních slov „Mohl/a jsem to udělat lépe.“ Ne. „Prostě jsem to v tuto chvíli udělal/a, jak nejlépe jsem dovedl/a.“ Už jenom tahle věta v nás vzbuzuje pocit důvěry v sebe sama.

A když se nedaří? Možná teď, možná i za měsíc, za rok. Ale každý den od začátku uzavření těchto dohod si budete čím dál víc uvědomovat jejich význam a jednou s překvapením uznáte, že už vlastně nehřešíte. Najednou bude váš život plný světla, porozumění a lásky. A přesně takoví budete i v očích vašich blízkých. I cizí lidé si toho všimnou. Světlo se nedá jen tak vypnout. Jakmile si jej uvědomíte, že jste, byli jste a vždy budete světlem, hvězdami, pak prozáříte vše ve vás i kolem vás.
Čtyři dohody starých Toltéků jsou dnes mnohem potřebnější než kdykoliv předtím. V naší zmatené době jsme znovu nalezli řád a jednoduché bytí. Netvrdím a ani Don Miguel Ruiz, že tahle cesta půjde sama. Za roky žití podle cizích snů to ani nejde tak rychle. Ale i pouhé uvědomění si významu těchto čtyř dohod je právě tím správným začátkem pro uvedení do běžného života. Nejdříve teorie a pak praxe.

Soubor 3 CD s moudrostí prastarých učenců vám poskytuje jednoduchý návod k vytvoření vlastního snu o životě. Zaposlouchejte se tak do lyrických tónů kytary. Nechte se unášet hlasem přítomnosti s moudrostí z minulosti, pro lepší budoucnost.

Název: Čtyři dohody

Autor: Don Miguel Ruiz

Žánr: audio

Nakladatelství: Tympanum

Rok vydání: 2009

Počet CD: 3 CD
Délka poslechu: 3h.4min.

Hodnocení: 100%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Podzim už je v plném proudu, ale jitra jsou zde tichá, říká Robert Rohál

robert rohal perex

Kulturou žije řadu let. Působil v novinách, kde napsal tisíce článků, později začal také fotit a psát knížky. Dnes Robert Rohál pracuje v jednom kulturním domě, ale nadále píše a publikuje, prezentuje své fotografické výsta...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Andělská meditace s průvodci pro každý den

medi 200Eva Laštovičková, andělská průvodkyně a médium kráčící ve stopách Doreen Virtue, nachystala nové meditační CD pro uvolnění, očistu a relaxaci na každý den. Pomocníky a rádci jsou jí tentokrát dvojice složené z andělů a průvodců z Univerza.

...

Literatura

Vraždy ve znamení hvězdy

vrazdy ve znameni hvezdy 200Středem zájmu slibného prozaika Františka Kalendy (* 1990) je historie ve spojení s detektivním příběhem, což mu v minulosti vyneslo nominaci na Cenu Jiřího Ortena. Tentokrát nás zavádí na dvůr Karla IV. a do ulic...

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby

altDevátý ročník výjimečné události pro všechny milovníky malých hudebních a divadelních skupin se už blíží. Druhý srpnový víkend v Miroticích bude patřit loutkám, performerům, alternativní hudbě a především příjemné atmosféře. Na co všechno se návšt...

Film

Andrzej Wajda: polský úděl

zeme200K devadesátinám žijícího, i mezinárodně uznávaného klasika mezi polskými filmaři ANDRZEJE WAJDY nachystalo pražské archivní kino Ponrepo rozsáhlou přehlídku jeho tvorby, pokrývající druhou půli května a celý červen 2016. Šest desetiletí se diváci setkáva...