Cukrárna s vůní čokolády
Banner

Cukrárna s vůní čokolády

Tisk

cukr 200Jednou z nejrozšířenějších legálních drog je jednoznačně čokoláda. Milióny lidí po celém světě každý den konzumují tuto pochoutku ve všech možných formách. Existuje mnoho méně kvalitních, avšak hodně rozšířených druhů tabulkových čokolád.

 

 

Neméně čokolády koluje ve formě bonboniér či různých tyčinek. Supermarkety nabízejí tyto náhražky ve velkém množství a vydělávají na nich obrovské sumy peněz. Naštěstí existují menší podnikatelé, kteří prodávají kvalitnější zboží a daleko hezčí formou.

Jednou z nich je i Klára Frycová, která provozuje nyní už dvě Čokoládové cukrárny. První se nachází na Smíchově, nedaleko ženských domovů. Druhá byla otevřena teprve v tomto roce v pěkném prostředí tržiště Rondo na Lužinách. Právě v této lokalitě jsme se byli podívat, abychom ochutnali dobrou čokoládu a něco se dozvěděli o její historii.

cukr 1


Věděli jste, že jednou z nejdůležitějších ingrediencí této pochoutky je čokoládové máslo? Právě tato surovina velkou měrou rozhoduje o kvalitě a lahodnosti celkového produktu. Bohužel je v dnešní době často nahrazována levnější alternativou, což způsobí co? Samozřejmě, že čokoláda je potom méně kvalitní a často také levnější. Mnoho podrobností ze světa lahodných chutí se můžete dozvědět ve velice příjemných prostorech, které přímo vybízejí k posezení.

cukr 3


Majitelka nezapomíná ani na děti. Zejména nově otevřená pobočka na Lužinách je vzhledem ke svému umístění často určena k dětským akcím. Vedle nich si můžete i vyrobit vlastní čokoládu, účastnit se čokoládového patlání pro děti nebo si zahrát na znalce čokolády. Možností je opravdu spoustu, stejně jako tradičních i nezvyklých chutí.

cukr 4


Na závěr ještě několik podrobností a informací.
První pralinky a použití čokolády do zákusků proběhlo již v roce 1659. První čokoládovna spatřila světlo světa roku 1728 ve Velké Británii. V roce 1839 byla založena pražská firma Luna, která je považována za nejstaršího výrobce čokolády v našich končinách. První tabulková čokoláda se objevila roku 1847 smícháním kakaového másla a kakaového prášku. Již v roce 1875 byla po přidání sušeného mléka vyrobena první mléčná čokoláda. Ve Švýcarsku vznikla první plněná čokoláda roku 1913. O sedmnáct let později vyrobila firma Nestlé první bílou čokoládu.

cukr 7


Největší pěstitelé kakaových bobů pocházejí z Pobřeží slonoviny, Ghany a Indonésie. Největším zpracovatelem je Evropa. Nejvíce čokolády spotřebují ve Švýcarsku – jedná se o cca 12,5 kg. V České republice jsme přecijenom trochu pozadu, naše spotřeba je méně než poloviční.

cukr 9


Možná jste si dodneška říkali, že o čokoládě nepotřebujete nic vědět. Prostě jí jenom sním. Ale opak je pravdou. Stejně jako například u vína existuje obrovské množství druhů a kvalit hnědé pochoutky. Chocolatierka Kláry Frycová o tom ví své, tomuto oboru se začala věnovat na plný úvazek. Nechte se pozvat do skutečného čokoládového ráje a ochutnejte všemi smyslovými orgány. Budete překvapení, jak jste byli doposud ochuzeni kupovanou čokoládou. Tu kvalitní totiž v supermarketu jen tak nekoupíte.

www.cokoladovacukrarna.cz

www.kultura21.cz/tradice/11710-cokoladovacukrarnapribehcokolady


 

Přihlášení



Skotské pobřeží, nevlídné počasí, typické fish and chips, vůně ryb i bahna v románu Letní nebe

Letní nebe vás vezme na sychravý skotský venkov nebo do dubajského horka. Perfektní kombinace, která už sama o sobě zanechá čtenářský dojem. Je to jedna z těch knížek, kterou i po několika letech vezmete do ruky a řeknete si… „jooo, to si pamatuju“. A protože si nebudete pamatovat děj, ale jen parádní atmosféru, tak se začtete znova. Ostatně, děláte to? Čtete knížky podruhé?

Tenis - Magické momenty

V tenise nacházíme tytéž základní prvky jako v každodenním životě. Tenis je souboj dvou gladiátorů v aréně, kteří za jediné zbraně mají raketu a odhodlání. Tenis je víc než sport, tenis je umění, říkají slavní tenisté.

Tapír

  • TAPÍR 4/2024
    Léto je tady a s ním i nové prosluněné číslo Tapíra! V tématech pro toto vydání se vydáme na prázdniny...
  • Tapír č. 3/2024
    Je tady číslo třetí. A na co se můžete těšit v tomto vydání? Jako obvykle v něm narazíte na hromadu...
  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
Banner

Videorecenze knih

Hledat

Rozhovor

Petr Vurbs: Chytré knihy o tom, jak být dobrým tátou, jsem nikdy nedočetl do konce.

vurbs perexAutorovi knihy A život je tu! Petru Vurbsovi se radikálně změnil život po narození dcery. Brilantně zpracoval humorný pohled na události, které se svou dcerou denně prožívá. Najednou se musí vyrovnávat s ranním vstáváním v pět, ř...

Mnichův průvodce k čistému domu i mysli

V listopadu u nakladatelství Alferia v edici Východní řada vyšla knížečka Mnichův průvodce k čistému domu i mysli od autora jménem Šókei Macumoto. Tento autor se snaží popularizovat buddhismus a přenést jeho principy do každodenního života lidí, třeba právě pomocí úklidu jak mysli, tak svého obydlí.

Čtěte také...

Skončilo koncertní turné s operním zpěvem, hudbou a hosty

turn perexDevět koncertů se konalo u příležitosti nedávno ukončeného koncertního turné, v jehož rámci vystoupili operní pěvkyně Pavlína Senič a komorní orchestr Musica Festiva. Slovem provázel moderátor Jiří Zbořil.

...

Z archivu...


Divadlo

Rossiniho opera v Brně, odvážná Zkouška lásky ve 21. století

Zkouska lasky perexHudební fakulta Janáčkovy Akademie múzických umění v Brně má své malé, ale moderní divadlo v ulici Orlí. Zde se představují studenti a absolventi Komorní opery Hudební fakulty se svými zajímavými výsledky studia. Posledním ti...

Film

Saulův syn navrací noční můru minulosti

sauluv syn paraSaulův syn je maďarské drama, které nám jako svůj debutní film přináší režisér a scénárista László Nemes. V českých kinech ho můžeme vidět od 18. 2. 2016. Snímek nově ohodnocený soškou Oscara za neanglicky m...