Tak už to začalo!

Tak už to začalo!

Tisk

hokej perexPo jedenácti letech přivítalo Česko opět hokejové mistrovství světa a šestnáct týmů je připraveno v boji o titul, jenže ta nejcennější, zlatá je jen jedna a visí hodně vysoko. Milióny fandů jsou také už připraveni a podřizují svůj soukromý život k termínům zápasů. Geometrickou řadou také narůstá počet trenérů a expertů, kteří vždy vše lépe vědí, než ti od fochu, zejména když se mužstvu nedaří podle jejich představ.


Spousty starostí s mistrovstvím mají organizátoři v Praze i Ostravě a také česká televize, aby vše klaplo tak, jak se od nich očekává a jak je u nás již zvyklostí. Dříve narození pamatují první živý hokejový turnaj vysílaný naší televizí v roce 1956 z ZOH v Cortině d´Ampezzo. Dnes již běžně používané opakování záběru, ukázala naše televize při ZOH z Grenoblu v roce 1968. A změny nastaly i při komentování jednotlivých utkáních, od roku 1995 se při přenosu střídají a navzájem doplňují dva komentátoři (nezapomenutelně duo Vichnar -Záruba z ZOH v Naganu). Od roku 2004 pak byli přizváni experti z řad bývalých trenérů či hráčů jako spolukomentátoři a také se divákům představila elektronická tužka, umožňující rozbor herních situací. Na letošním mistrovství se u mikrofonu vystřídá osmnáct komentátorů a je se na co těšit.

Připraveni jsou i maskoti letošního mistrovství, postavičky králíků z klobouku Bob a Bobek, kteří, ač jsou rozdílní, vždy se mohou spolehnout jeden na druhého a v kolektivních hrách jako je hokej je to nutné dvojnásobně.

hokej 2 u

Maskot se na mistrovství objevil již v roce 1973 v Moskvě, tehdy pouze papírový medvídek Toptigka pomohl domácím ke zlatu (ČSSR bronz).

To lví maskot PEPA mohl na závěr mistrovství světa i Evropy v roce 1985 v Praze, držet v rukách oba zlaté poháry pro naši zem.

hokej 3

Rozpustilý sněhulák SNOWIE dovedl Švédy až do finále v roce 1997, ale lepší byli Finové. O dva roky později ohnivý lvíček JELLO, však domácím Finům nepomohl (Kanada zlato, bronz Česko, Finové pátí). Maskoti Rakouska, tučňák (1987) ani orel WINNIE (1995) nepomohli, jejich reprezentace skončila daleko před branami finále.

hokej 1 u

Němci sáhli na originalitu svých maskotů v roce 2001, mimozemšťan SPACEY jim s osmým místem moc radosti neudělal (zlato Česko), ale o devět let později dinosaurus URMEL byl u jejich historického úspěchu, čtvrtého místa (zlato Česko).

Slovensko na svůj první šampionát doma v roce 2011 si vybralo vlka GOOOLY, ale radost mu s desátým místem hokejisté neudělali (bronz Česko). Více se Slovákům dařilo v dalším roce při mistrovství, které organizovalo Švédsko společně s Finy. Maskot ANGRY BIRD z populární počítačové hry držel palce nejen stříbrným Slovákům, ale také bronzovým Čechům, Finům přinesl čtvrté místo, Švédům až šesté.

bob bobek MS TOP new web

V roce 2014 v Bělorusku dostal jako maskot příležitost zubr evropský, kterému v přírodě hrozí vyhubení. Dostal jméno podle své síly a mohutnosti VOLAT, Bělorusové získali sedmé místo, Česko skončilo čtvrté.

Komu pomůžou Bob s Bobkem ke zlatu, to zůstává hádankou až do 17. května.

Zdroj obrázků: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se Scarlett Wilkovou na řecké téma

Scarlett Wilkova200SCARLETT WILKOVÁ se narodila se v Ostravě, ale lidé si často myslí, že je cizinka, protože jim její jméno připadá zvláštní. Wilková je však běžné polské jméno – na Ostravsku je polských jmen hodně – a Scarlett proto, že její maminka ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vydejte se do Bradavic ve Westfield Chodov: Prozkoumejte umělecké interpretace ikonických míst z oblíbené filmové série

BradavicePo omezenou dobu, od 25. září do 22. října, budou mít fanoušci Wizarding World možnost prohlédnout si umělecké ztvárnění ikonických míst z oblíbené filmové série o Harry Potterovi v nákupním centru Westfield Chodov v Praze....

Z archivu...


Literatura

Když YouTube pohltí celý váš život

pribehum o lasce 200Kniha Příběhům o lásce věřit zakázáno, která vyšla v nakladatelství Švarc a Šulc, má v anotaci hlášku Láska za časů YouTube. Této sociální sítě si v ní užijete do sytosti!

 

...

Divadlo

Komediomat: “Vždycky se snažíme o určitou míru kultivovanosti a inteligentní humor.”
ImageMáte rádi Whose Line Is It Anyway? Nebo českou či slovenskou Partičku? Pak si jistě rádi přečtete rozhovor s improvizační partou Komediomat, která brázdí česká divadla a přináší do nich smích, ú...

Film

Svatý Václav aneb historický velkofilm z roku 1929

svaty vaclav plakatV souvislosti s prezentací Slovanské epopeje v pražském Veletržním paláci pracovníci Národní galerie připravili na měsíce září -  prosinec roku 2012  řadu doprovodných programů a akcí s vazbou k vystaveným...