Mýty 14: Čarodějnice

Mýty 14: Čarodějnice

Tisk

myty14 200V říjnu nám nakladatelství Crew vydalo další díl kouzelné nevšední série Mýty, již čtrnáctý díl s odhalujícím názvem Čarodějnice. Jak se scenáristovi Willinghamovi podaří navázat na předcházející události, když předešlý díl byl crossoverem?

 

 

Duchovním otcem Mýtů je americký komiksový umělec Bill Willigham (* 1956), který si své renomé vydobyl právě sérií Mýty (Fables). Série započala v roce 2002 a v roce 2015 se s námi rozloučili s celkovým počtem 22 svazků.

Musím přiznat, že předcházející díl, Velký Mýtický crossover, mi nesedl. Částečně šlo o to, že předlohu druhého již zavedeného komiksu jsme si tady přečíst nemohli, ale taky mi vadilo, že některé postavy se chovaly nelogicky, pitvořily se. O to víc jsem však očekávala vydání dílu čtrnáctého. Pokud mi na tomto díle něco nesedlo, tak mě neuchvátila obálka, jelikož mi přišla mdlá až nijaká. Ale krása spočívá v oku pozorovatele, takže jde jen o můj názor.

Hlavním tématem jsou eponymní čarodějnice – ano, v množném čísle. Původně jsem si myslela, že nám 14ka poskytne backstory nebo bližší pohled na Frau Totenkinder, ale autor si vzal do parády hned několik mocných čarodějnic. Již zmíněná Frau Totenkinder, Baba Jaga a Ozma patří mezi hlavní želízka v ohni, ale dočkáme se i kapitoly, kde prim hraje roztomile ztřeštěný Bufkin nebo veřejný nepřítel číslo jedna – Geppeto.

Čtrnáctka nám poskytne tradiční úvodní dvojstránku Kdo je kdo v Mýtově a závěrečnou Galerii obálek (ta se mi ale v tomto díle opravdu nezamlouvá). Před hlavním příběhem tu máme pohled do historie s nezvyklým názvem Pečetění. Hlavní příběh Čarodějnice sestává z pěti kapitol, kdy každá nese název jedné mýtické bytosti. Vše je samozřejmě mistrně propojeno, vždyť co jiného taky od Mýtů čekat, že? Na závěr se ještě na skok podíváme do Lapova království v příběhu Jde se na zápas.

Pečetění rozjíždí příběh odvěkého boje a snahu o uvěznění Temného pána a staví se k tomu opravdu od píky. Právě pečetníci urputně bojovali proti Temnému, až se jim ho podařilo přelstít a uvěznit. Vyprávění má švih, ukáže nám celou řadu lokací a doplní chybějící části skládačky. Na Willinghamovi obdivuji, že nám v každém díle nenaservíruje hlavního záporáka, ale dává příběhu systematičnost a nechává ho plynout svým vlastním tempem, netlačí na pilu. O Temném pánovi jsme se poprvé dozvěděli v Době temna, i když je to postava, která je tu s námi mnohem dýl.

myty14 1

Čarodějnice brilantně rozprostřely své sítě, když sledujeme Bufkina a další uvězněné Mýty, jak v kancelářích podnikatelského odboru bojují proti nepřátelům. Frau Totenkinder zase kuje pikle a jelikož nedělá nic jen pro zábavu, tak jsem zvědavá, kam nás její dějová linka dovede příště. A zajímají mě i plány ambiciózní Ozmy, která si chce uzurpovat všechnu moc pro sebe a vystrnadit z vůdčí pozice magických sil Frau Totenkinder. Co se asi skrývá za jejími aspiracemi? Nezbývá, než si počkat… Kapitola věnovaná Geppetovi byla přinejmenším zajímavá a nemohu si pomoct, ale vidím zde paralely s politikou. Kdysi zapřisáhlý nepřítel všech Mýtů v exilu dnes přichází jako samozvaný spasitel a slibuje záchranu, pokud si ho Mýty zvolí za svého bezpodmínečného vůdce. Nepřipomíná vám to něco?

Naprostým překvapením pak bylo zařazení návštěvy království Azyl v osvobozené Domovině. Akorát s oblíbenou americkou kratochvílí,s baseballem, si mohli dát pokoj. Zdánlivě spokojené soužití Mýtů s gobliny je vystaveno testu, podobně jako rýsující se vztah Mucholapa a Karkulky.

Mýty jsou pro mě svátkem, protože se mi do rukou dostane něco tak nápaditého, že to nemá ani srovnání. Duo Willingham + Buckingham je osvědčené a jejich nápady a provedení jsou na mistrovské úrovni. V tomto díle mi akorát nesedly obálky a pár drobností, které se týkají překladu. Jinak jsem ale opět nadšena a s netrpělivostí vyčkávám na další díl. Doporučuji všem těm, které kouzelný svět Mýtů učaroval, přestože pohádkám odrostli.

myty14 cover

Název: Mýty 14: Čarodějnice
Scénář: Bill Willingham
Kresba: Mark Buckingham, Jim Fern, David Lapham
Obálka: Joao Ruas
Překlad: Ľudovít Plata
Žánr: komiks, 14. díl série Mýty, nakladatelství Vertigo (DC Comics)
Nakladatelství: Crew, Netopejr
Název originálu: Fables #14: Witches
Vydavatel originálu: Vertigo (DC Comics), 2010
Rok vydání: 2018, brožované
Počet stran: 192
Hodnocení: 90 %

Odkaz na web: www.crew.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na ostrově Komodo jsem objevila mladého výtvarníka…

sperk200V minulých dnech mne na jedné módní přehlídce zaujaly šperky. Jistě jsem nebyla sama. Okouzlily mě zvláštním nápadem, zpracováním. Oslovila jsem proto majitelku pražského butiku Details Alenu Zemanovou, která tuto módní přehlídku uspořádala…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak pejsek s kočičkou myli (v knihovně) podlahu

Lobzy perexJistě se mnou bude většina z vás souhlasit, že knížka Josefa Čapka Povídání o pejskovi a kočičce je velmi půvabná. Že má stále místo nejen v našich srdcích, ale i v srdcích našich rodičů, prarodičů...

Z archivu...


Literatura

Táňa Keleová Vasilková - Cukr a sůl

cukrasulNa začátku roku vydalo nakladatelství Noxi další knihu oblíbené slovenské autorky Táni Keleové-Vasilkové Cukr a sůl. Klasicky se jedná o druhé vydání opatřené působivým a decentním přebalem.

 

 

...

Divadlo

Skleněný pokoj: Světová premiéra původně knižního bestselleru v Brně

Skleneny pokoj 200Román britského spisovatele Simona Mawera se odehrává v Brně, mezi roky 1925 a 1968. Podkladem příběhu je osud lidí kolem slavné vily Tugendhat, světově uznávaného architekta Ludwiga Miese van der Rohe.

Film

Filmový festival inakosti v pěti městech už v březnu
ImageFilmový festival inakosti nabídne v březnu filmy o homosexuální menšině v pěti slovenských městech. Přehlídka startuje 1. března v Žilině, Bytči a Trenčíně. Opomenuta nezůstane ani slovenská metropole, kdy festival mohou diváci na...