Jutta - příběh lidskosti v nelidských dobách. A další tipy na dárky!

Jutta - příběh lidskosti v nelidských dobách. A další tipy na dárky!

Tisk


Jutta perexJutta. Kniha s tímto názvem v sobě skrývá obrovskou lidskou sílu. Působivou o to víc, že se jedná o pravdivý příběh života židovské rodiny v době druhé světové války a zločinosti nacistického režimu.

 

 


Jutta

"Příběh lidskosti v nelidských dobách. Možná se neudál přesně tak, jak se zde popsán, ale skutečně se stal. Vyprávěla mi jej na jaře roku 2016 ve svých devadesáti dvou letech moje babička, paní JIřina Běťáková, pocházející z Ratiboře u Vsetína. Proto bych právě jí tuto knihu chěl věnovat," píše úvodem autor Vladimír Černil.

Jutta - autor

autor knihy Jutta Vladimír Černil.


Kniha nadchla amerického germanistu Petra Dementze, který ji označil za "napínavou, smutnou a šťastnou". Nechme hovořit anotaci nakladatelství AOS Publishing, které knihu vydalo: "Svět není ani černý, ani bílý. Dokonce ani uprostřed zuřící světové války. Hrdinstvím nemusí být jen nezištná záchrana opuštěné dívky, ale třeba i varování sousedky, která dokáže přemoci svůj strach jediným slovem: „Utíkej!“ Tento okamžik, i když jde jen o jediné slovo, vrhá Juttu, mladinkou židovskou dívenku, do ulic válkou sužovaného Berlína."


Uhájí holé životy?
Anotace pokračuje: "Zároveň se tou dobou stává Berlín nechtěným domovem pracovně nasazeného Zdeňka, který, vytržen z poklidného života v nevelkém moravském městě, právě zde poprvé v životě prožívá zamilování a lásku, zklamání, zradu, nenávist, slast milování i nečekanou pomoc. Osudy Zdeňka a Jutty se protínají za dramatických okolností, jimiž jsou donuceni se semknout a společně najít cestu nejen k sobě navzájem, ale především k přežití nástrah a hrůz, které jim osud a jejich bližní připraví." To, zda se jim podáří uhájit alespoň holé životy, se dozvíte v knize, která může být i vhodným vánočním dárkem.


StB v zákulisí Císařova pekaře a pekařova císaře
Lidi, kteří mají rádi historii, mohou zaujmout i další dva tituly nakladatelství AOS Publishing, které mají společného jmenovatele - autora, kterým je historik a spisovatel literatury faktu Martin Herzán. Kniha "Státní bezpečnost na dvoře Rudolfa II." odhaluje podíl StB v zákulisí filmu Císařův pekař a pekařův císař.

J Stb

Kniha "100 let pádu republiky" je, podle slov autora, "skrytou pravdou o smrti říše rakousko-uherské a vzniku republiky československé". Autor má svůj jasný názor, který se nemusí zamlouvat všem, kniha je vhodná hlavně pro milovníky novodobé historie a ty, kteří mají rádi kontroverze a nevadí jim seznámit se s neotřelým pohledem.

100 let


Foto: archiv AOS Publishing
http://aos-knihy.cz/



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arogance u mého focení nemá žádnou šanci

Spingl 200Davida Spingla (29) uchvátilo focení již při studiu na střední škole. Se svými kolegy se spolupodílí na projektu „Proč ne...?“, ve kterém fotí zajímavé tváře neznámých lidí na ulici. Tématem jeho nynějšího focení je „street swag“. Čím ho modelka zauj...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Daniel Landa vzdal hold Anně Malinové a dalším hrdinům zavražděným nacisty

Anna Malinova perexAnně Malinové, zavražděné nacisty, věnoval zpěvák Daniel Landa písničku „Anička Malinová“. Složil hudbu, napsal text a nazpíval ji. O režii a scénář videoklipu, který měl premiéru v pátek 21. ledna 2022, se postarala jeho manželk...

Z archivu...


Literatura

Cesta do středu mozku se sympaťákem doktorem Benešem

200litV poutavé publikaci Cesta do středu mozku dává MUDr. Beneš, spolu s novinářem Martinem Čápem, možnost i laickým čtenářům zamyslet se nad fenoménem jménem „lidský mozek“. Sídlí lidská duše v mozku, jak vůbec náš mozek funguje a jaké jsou současné možnost...

Divadlo

Divadelní hra „Spoutaný trávou“ zve děti i dospělé na originální loutky i stínohru

Spoutany travou 200Vyprávění nahého mnicha, císaře, generála a slona o životě, smrti i drobném hmyzu. Divadelní odpočinutí od světového chaosu s křehkými kovovými loutkami, zvuky a stíny. Již toto úvodní motto nastiňuje charakter divadelní hry „Spout...

Film

Reklamy světem vládnou

do Pod znackou Bata 200Když se zahledím na dnešní půlminutové reklamy (zvláště pak ty na čisticí a prací prostředky), jímá mě stud nejen za všemu přizpůsobivé tvůrce, ale i za hospodyňky, které se nechávají tímto paskvilem oslovit. Jinak si nedo...