Knihovnice oblékla uniformu policistky a ponocovala s dětskými čtenáři

Knihovnice oblékla uniformu policistky a ponocovala s dětskými čtenáři

Tisk

NA perexV detektivy se převtělily děti, které si nenechaly ujít letošní ročník Noci s Andersenem v šumperské knihovně. Navštívili je tam skuteční policisté, kteří je poučili o vyšetřování zločinů a dokonce jim i sňali otisky prstů. Tak odstartovala noc plná akce, překvapení a nečekaných rozuzlení.

 

 


„Kriminalističtí učedníci si vyzkoušeli, jak se sestavuje portrét pachatele, a vypravili se po stopách zločinu, které byly rozesety po celé knihovně a vedly i tam, kam se běžný návštěvník nepodívá,“ objasnila knihovnice Jitka Sopperová.

Děti nalézaly nejroztodivnější „místa činu“. Balkón se proměnil v jachtu, pod níž se rozkládala mořská pláž, na zahradě malé kriminalisty vyděsilo hnízdo příšerek, ve sklepě nalezli jeskyni i obydlí lidožrouta. Detektivové statečně překonali strach a vyluštili záhady. Zlosynové skončili za mřížemi.

Vrťapka vyšetřoval pod dozorem výtvarníka Roháče

Pod vedením výtvarníka a ilustrátora Václava Roháče děti vytvářely komiksy o psím komisaři Vrťapkovi. Výsledné práce se utkají o ocenění v celostátní soutěži.
„Převyprávěl jsem dětem příběh a vysvětlil jim, jak si ho mají rozvrhnout do jednotlivých obrázků a nezapomenout ani na komiksové bubliny. Malí tvůrci byli velice kreativní. Příhodu si různě upravovali, výsledky práce mnohých z nich jsou inspirativní,“ soudí Roháč, který je sám také autorem komiksů.
Nocovat s malými čtenáři v šumperské knihovně začal už před třinácti lety. Od té doby žádný ročník nevynechal. Ačkoliv žije a tvoří v Praze, za šumperskými knihomoly pravidelně přijíždí a podporuje je v jejich četných aktivitách.

NA1

Výtvarník Václav Roháč pomáhá nocležníkům v knihkupectví Duha s komiksem o Vrťapkovi.

Odměna pro úspěšné lovce perel

Mnoho šumperských dětí už dlouho před vypuknutím populární akce sní o tom, že umístí svůj spacák mezi knižními regály, kde stráví noc plnou zábavy, her i ponaučení. Vzhledem k velikosti knihovny a náročnosti přípravy, na níž se podílí množství dobrovolníků, se však mohou zúčastnit jen vyvolení.
„Zájem je veliký, bohužel musíme odmítat. Kromě dětí ze školní družiny v Šumavské ulici letos dostali šanci také úspěšní lovci perel,“ uvedla Sopperová.
Vysvětlila, že návštěvníci dětského oddělení hledají knihy-perlorodky. Po jejich přečtení odpovídají na kontrolní otázky a za odměnu získají perlu. Jednotlivé perličky navlékají na šňůry, které zavěšují přímo v dětské půjčovně. Nejúspěšnější lovkyně si dosud vysloužila třiatřicet kulatých bodů. Soutěž nadále pokračuje. Sopperová už teď vymýšlí další zpestření a chystá knihovnické peníze, za které se budou perly směňovat.

NA2

Jitka Sopperová, rázná velitelka Policie Knihovnické republiky

Narozeniny pohádkáře Andersena oslavili i v Duze

Malé pátrače přišli podpořit detektivové ze šumperského knihkupectví Duha. Také oni putovali knihovnou po stopách zločinu. Přenocovat se ale vrátili do útulné prodejny. Libovali si, že málokterému z jejich kamarádů se poštěstí zdřímnout si v prostoru mezi prodejním pultem, pokladnou a výlohou plnou knih.
„Navštívili nás policisté i výtvarník Roháč. Komiksy, které děti pod jeho vedením vytvářely, se povedly. Než je odešleme do soutěže, všechno pečlivě nafotíme,“ ujistila knihkupkyně Jana Štěpánková.

Noc s Andersenem je tradiční knihovnická akce na podporu dětského čtenářství. Každoročně se odehrává kolem 2. dubna, kdy se slaví Mezinárodní den dětské knihy. Je také připomínkou dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena, jenž se narodil právě v tento den roku 1805.

Foto: Vladimíra Krejčí

www.knihovnaspk.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Robertem Vanem

200rozNarodil se na Slovensku, emigroval do Spojených států a po sametové revoluci se vrátil do Prahy. V komerční sféře patří k vyhledávaným módním a portrétním fotografům. Krom toho, jako jeden z mála, využívá ve své vlastní tvorbě techniku rozšířenou v 19. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kopecký získal na Rally Bohemia hattrick

Rally Bohemia 200Druhý červencový víkend patřil 42.ročníku slavné Rally Bohemia, která se odehrávala na Liberecku a Mladoboleslavsku. Rekordní počet v historii soutěže letos čítal 212 posádek, v rámci pěti pohárů, které se na „Bohemce“ zúčastnily. J...

Z archivu...


Literatura

To nejlepší z Turnového háje

be100fTurnový háj, kniha tvořená krátkými sloupky Evy Turnové, které byly pravidelně publikovány v časopisech Instinkt a Reflex, vyšla poprvé již v roce 2012 a od té doby se dočkala dalších třech pokračování. Nyní vydává tato autorka, rockerka, ale i scénáristka ...

Divadlo

Umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič získal cenu Trilobit 2023

Trilobit200Umělecký šéf Městského divadla Zlín Patrik Lančarič dostal cenu Trilobit za režii svého dokumentárního filmu DEŽO HOFFMANN - FOTOGRAF BEATLES.

...

Film

Valerie a tisíc hereckých tváří jedné herečky ve filmu Přišla v noci

prisla v noci200Tak až v únoru jsem konečně viděl český film Přišla v noci! Neskutečný a přitom uvěřitelný horor! Nebo jde o černou komedii? Každopádně se hned v úvodu článku přimlouvám o jeho pokračování! Dvojka by „bodla“! Protože Simona Peková, pře...