Velikonoční tradice ožijí v šumperském muzeu už na Zelený čtvrtek

Velikonoční tradice ožijí v šumperském muzeu už na Zelený čtvrtek

Tisk

velikonoce sumperk perexUplést si pomlázku, ozdobit kraslici, upéct perníček nebo vyrobit dekorace budou moci návštěvníci Velikonoc v muzeu. Dozvědí se zajímavosti o původu svátků, jejich křesťanské tradici i o tom, proč Velikonoce putují v kalendáři. Především si však sami vyzkoušejí, co v minulosti zvládl každý kluk i holčička.

 

 


Oblíbená jarně prázdninová akce se odehraje na Zelený čtvrtek 17. dubna ve všech prostorách Vlastivědného muzea v Šumperku. V případě příznivého počasí děti i dospělí příznivci lidových zvyků obsadí také venkovní dvůr.

„O Velikonocích se prolínají dvě tradice. Je to oslava jara jako obnovení života přírody i křesťanský příběh o zmrtvýchvstání Ježíše Krista,“ objasňuje Mária Kudelová, etnografka Vlastivědného muzea v Šumperku.

Lidové pojetí Velikonoc se v mnohém opírá o předkřesťanské kořeny svátků. Oslavuje se jaro, obnova přírody a znovuzrození života. Této filozofii odpovídají i velikonoční zvyky, k nimž patří oblíbený mrskut, polévání studenou vodou nebo zdobení a rozdávání vajec. Národopisné rovině svátků jsou zasvěceny i Velikonoce v muzeu.

„Ozdobíme kraslice, upleteme pomlázky, upečeme perníčky a vyrobíme velikonoční dekorace. Nachytáme vše pro zdárný průběh svátků,“ láká na akci organizátorka Kudelová.

velikonoce sumperk

Korálky i krasohledy

Letošní Velikonoce v muzeu doprovodí výstavu věnovanou severomoravskému sklářství. Proto se přímo v expozici budou vyrábět dekorace ze skla.

„Děti namalují různé jarní motivy na skleněné obrázky, které si doma zavěsí na okna. Čeká je také navlékání perliček z českých skláren a výroba krasohledů,“ popsala Kudelová.

Unikátní skleněná vejce

Návštěvníci si budou moci výstavu prohlédnout a vyzkoušet zábavné interaktivní prvky, jako je hra na sklenice, malování na okno nebo pozorování okolí periskopem.
U příležitosti svátků bude výstava doplněna o skleněné velikonoční dekorace, které muzeum přednedávnem získalo do sbírek od rapotínských sklářů. Návštěvníci tak budou moci obdivovat unikátní skleněné kraslice i košíček.

„Skláři byli nejen šikovní, ale měli také vlastní tvůrčí nápady. Obešli se bez designérů, a přesto o přestávkách i po pracovní době vyráběli velice zajímavé předměty vybočující z oficiální produkce sklárny. Tak vznikala například populární těžítka nebo skleněné figurky zvířat, které ozdobily nejednu místní domácnost. Před Velikonocemi skláři vytvářeli vajíčka a košíčky,“ objasnila Kudelová.

Perníčky, zajíčci i kraslice

Velikonoční tvůrčí dílny neobsadí jen Výstavní síň a její foyer, ale také Galerii mladých a přednáškový sál. V této části muzea se budou péct perníčky, vyrábět velikonoční zajíčci a zdobit kraslice.

Velikonoce sumperk deti

„Vyzkoušíme si negativní techniku, kdy se skořápky nejdříve ozdobí voskem, který se po obarvení sloupne, ale také opačný postup. Vajíčka se nejdříve obarví a teprve potom se zkrášlí voskem,“ přiblížila Kudelová.

Velikonoce v muzeu začínají ve čtvrtek 17. dubna v devět hodin. Potrvají až do sedmnácti hodin.
Vstupné pro dospělé stojí třicet korun, děti zaplatí polovinu.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

www.muzeum-sumperk.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S Hamletem jsem prožil neskutečně krásné chvíle od prvního dne, říká herec Petr Kubes

kubes perexNa jevišti Moravského divadla v Olomouci patří Petr Kubes k nejvytíženějším hercům. V této sezóně se objevuje hned v několika titulech, vedle komedií a muzikálu Šakalí léta jsou to také dvě Shakespearovy hry - Hamlet, kde hraje titulní roli, a B...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rouhův velešínský betlém 2012

Rouhův velešínský betlém 2012V jižních Čechách, asi 8 km východně od Českého Krumlova se nachází městečko Velešín. U něj, na ostrohu nad hladinou nádrže Římov na Malši, stojí hrad Velešín, pocházející ze 13. stolet...

Z archivu...


Literatura

Pavoučími hnáty a králičími drápy drásá představivost Letní smrt

altDruhá detektivka z pera mladého severského talentu Monse Kallentofta Letní smrt z nakladatelství Host Brno zavede čtenáře znovu do švédského Linköpingu, který tentokrát netrýzní závěje a kruté mrazy, ale to nejpalčivější léto...

Divadlo

Experimentující Divadlo Líšeň zve začátkem podzimu Pražany na dvojici politicky angažovaných her

lisen 200Dvojici politicky angažovaných inscenací z projektu Provokující divadlo uvede zkraje podzimu v Praze experimentální brněnské Divadlo Líšeň. 25. září půjde o ceněnou jevištní reportáž o putinovském Rusku s názvem PUTIN LYŽUJE, na niž naváže beseda s in...

Film

Herečka Jaroslava Vysloužilová-Wanieková hrála vždy ne na sto, ale na tisíc procent

jaroslava foto perex

V úterý 23. listopadu zemřela ve věku 85 let divadelní a filmová herečka Jaroslava Vysloužilová-Wanieková Přes čtyřicet let byla věrná šumperskému divadlu, kde se dočkala rolí, na které vzpomínala jak ona sama, tak její ...