Aby vaše písemná a elektronická komunikace měla úroveň!

Aby vaše písemná a elektronická komunikace měla úroveň!

Tisk

komunikace perexNejen pro studenty středních škol, ale i pro širokou veřejnost vydal FRAGMENT další ze svých praktických příruček, nazvanou Písemná a elektronická komunikace. Potřebné náležitosti pro elektronické zpracování obchodních písemností a dokumentů včetně stylistických a pravopisných pravidel jsou upraveny podle normy ČSN 01 6910. Hned v úvodu se z obsahu dozvíte, co všechno se můžete naučit, případně v čem si již získané vědomosti můžete zdokonalit. Sedm kapitol je rozděleno na podkapitoly a závěrem máte k dispozici i klíč ke cvičením. Dozvíte se, z jakých zdrojů autorky při sestavování praktické příručky čerpaly a můžete se s chutí pustit do studia.


Na začátku každé kapitoly je souhrnný Úvod, kde si přečtete, co vás v kapitole čeká. Je tu spousta praktických cvičení, čili po zvládnutí této publikace sešitového provedení formátu A4 si budete vědět rady s jakoukoli formou elektronické komunikace. A protože žijeme v elektronické době, je tahle pomůcka velmi praktická a ještě dlouho bude. Ocení ji obzvlášť starší generace, která vyrostla na jiných základech, ovšem dnešní společnost po ní tyto znalosti žádá. Není ale čeho se bát. Zvládne to opravdu každý, protože tady jsou informace poskládány prakticky a srozumitelně, tak, jak se na správnou učebnici sluší a patří.

A jde to pěkně popořadě: od kapitoly Úprava písemností, kde jsou základní věci, jako jak vypadá hlavičkový papír, jak psát správně adresu, oslovení, samotný text, jak se rozloučit, jak přiložit přílohy a samozřejmě, jak má takový dokument stylisticky vypadat.
Základní druhy písemností vám shrnou, co všechno sem patří, jak se liší písemnosti organizace řízení od personálních nebo právních písemností. Opět velmi oceníte praktické ukázky. Vytvoření textového dokumentu je celkem jasná kapitola už podle názvu, stejně jako Grafická úprava textu. Takže pokud si nejste jisti například zkratkami, čárkami, značkami měn nebo cizími znaky, vězte, že tady máte všechno pěkně pohromadě. Naučíte se, jak se provede Úprava dokumentu, práce s dokumentem a následuje velmi důležitá kapitola Čeština v obchodní korespondenci. Čili opáčko ze školy: předpony, skupiny bě - bje, pě - pje a tak dále, čárky ve větách, oslovení, skloňování příjmení, trpný rod, nesprávné užívání cizích slov, a to opravdu hodně přeskakuju.

Téměř před koncem je pak kapitola Nejpoužívanější klávesové zkratky, kterou jsem i já osobně velmi ocenila. Dosud jsem věděla, že zavináč vytvořím použitím kláves Ctrl + Alt + V, ale on jde vytvořit i kombinací Alt + 64. Věděli jste to? Jak mně tyhle dvě strany usnadní práci!

No a úplně závěrem je, již zmíněný Klíč ke cvičením, protože co je teorie bez praxe?

FRAGMENT je na tyhle studijní materiály prostě kádr. Nenechte si to ujít! V šuplíku to moc místa nezabere a jistě vám tenhle sešit ušetří spoustu času a usnadní spoutu práce!

Písemná a elektronická komunikace

komunikace

Autoři: Renáta Drábová, Jaroslava Levová, Tereza Filinová
Žánr: Učebnice, odborná literatura
Obálka a grafická úprava: Kamila Flonerová
Jazyková korektura: Lenka Potužníková
Odborná korektura: Jana Kosová
Odpovědná redaktorka: Tereza Filinová
Vydalo: Nakladatelství FRAGMENT, s.r.o., Praha 4
Rok vydání: 2014, 2497. úpublikace, 1. vydání, lepená
Počet stran: 124
ISBN: 978-80-253-1820-7

Hodnocení: 100%

www.fragment.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

První myšlenka na psaní přišla v okamžiku, kdy jsem si přečetl Harryho Pottera

Aleš NovotnýAleš Novotný je mladý spisovatel, který se hodně zaměřuje na psaní pro mladé. Jak sám uvádí, je to zřejmě proto, že sám psal už od třinácti let a spousta jeho prvních spisovatelských pokusů vzniklo právě v období jeho vlastního dospívání. Přečtět...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Medicinské karty: Je vám blízké téma symboliky zvířat?

medicinske-karty

Pokud je vám blízké téma symboliky zvířat, pak budete spokojeni s Medicinskými kartami, se kterými se ponoříte do světa zvířecího smýšlení, cítění a vnímání. Do symboliky, kterou nese každé zvíře. S...


Literatura

Autorka Divergence přichází s druhým dílem dospělejšího young adult

 

big cesty-se-rozchazeji-NUi-386362Druhý díl duologie Čáry života nabízí sice více sci-fi, ale pořád se nese na vlně popularity young adult. Povede se Akosovi a Cyře obejít svůj osud a zastavit válku, která může mít katast...

Divadlo

Na podzim do divadla: Soudce v nesnázích

200 divadlo mO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Na britskou komedii můžete vyrazit do Klicperova divadla v Hradci Krá...

Film

V Praze a Brně začíná 7. ročník festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest

neviditelna christian schwochowOd středy do neděle se v pražských kinech Lucerna a Atlas a v brněnském komorním kinu Art uskuteční sedmý ročník festivalu německy mluvených filmů