Tajný život stromů: Co cítí a jak komunikují?

Tajný život stromů: Co cítí a jak komunikují?

Tisk

Tajný život stromůPoutavé vyprávění o přírodě německého lesníka Petera Wohllebena již uchvátilo nejednoho čtenáře. V knize Tajný život stromů se autor tentokrát zaměřil na stromy – například na jejich způsob života a vzájemnou komunikaci. Dozvíte se spoustu nejrůznějších zajímavostí, které vás mohou naprosto uchvátit. Knihu vydalo nakladatelství Kazda.

Zkuste si představit, že les není jen les, do kterého chodíte na procházku, ale že je to jeden živoucí organismus. Že stromy jsou lidé. Stejně vnímají, cítí, myslí, něco prožívají, rozmnožují se, vzájemně komunikují, a to s vámi, lidmi, ale i zvířaty a dalšími obyvateli lesa, i sama se sebou. Zkuste se na stromy podívat jinýma očima. Právě tohle umožňuje kniha Tajný život stromů, která vypráví zajímavé příběhy a pohled na stromy ze zcela jiného úhlu, než jak vám zřejmě bylo doposud umožněno. Možná již patříte k vysoce citlivým lidem, kteří tajný život stromů vnímají a mají o něm zcela jasné představy. Možná ne, ale když uslyšíte nářek poráženého stromu, už nikdy pro vás život nebude takový, jako byl dříve.

Peter Wohlleben popisuje, co všechno se děje v lese. Jak stromy komunikují, že mají svou paměť, a to velmi dobrou, jak si předávají informace, že pociťují bolest, tvoří se jim vrásky a různé “kožní” defekty, a že mohou třeba dostat i úpal. Věnuje se také tématu kůrovec, a tomu, jaké škody dokáže napáchat.

Kniha není jedinečná nějakou působivou či originální stylistikou, ale svým obsahem. Je psána velmi jednoduše, popisuje všechno to, co je zajímavé a co spousta lidí neví. I kapitolky jsou nazvány velmi stručně a místy bych řekla až zbytečně nudně. Kniha ale nudná není – a rozhodně stojí za přečtení.

Peter Wohlleben

Zdroj foto: Peter-wohlleben.de

Rozhovor s Peterem Wohllebenem

Pokud vás zajímá také rozhovor s Petrem Wohllebenem, najdete jej zde: https://www.knihykazda.cz/knizni-novinky/rozhovor-s-wohllebenem/

Z rozhovoru s Petrem Wohllebenem cituji malou ukázku:

"Seriózní výzkum například říká, že ve špičkách kořenů stromů jsou struktury podobné mozku a probíhají v nich podobné elektrické procesy. Samozřejmě se nejedná o stejný mozek jako je lidský, ale víme, že strom má schopnost se rozhodovat a může si určité věci zapamatovat. Například po době sucha v roce 2008 mnoho stromů na jaře zadržovalo vodu, aby jí mělo v létě více. A je také známé, že stromy produkují substanci, která potlačuje bolest. To znamená, že umí bolest nejenom najít, ale dokonce ji i reflektovat, a to vše ukazuje, že v nich probíhají nějaké procesy učení a procesy rozhodování. A ty bychom mohli nazvat inteligencí..."

O autorovi:

Peter Wohlleben (1964) se již od dětství chtěl stát ochráncem přírody. Studoval lesnictví a přes dvacet let pracoval jako úředník zemské lesní správy. Dnes vede Lesní akademii v německém regionu Eifel a usiluje o návrat pralesů do různých oblastí světa. Často vystupuje v televizních pořadech, pořádá přednášky a semináře a píše knihy na témata týkající se lesa a ochrany přírody. Svými bestsellery Tajný život stromů, Citový život zvířat, Slyšíš, jak mluví stromy a dalšími nadchl čtenáře po celém světě. V Německu nedávno začal vydávat časopis Wohllebenův svět. V roce 2019 mu byla udělena Bavorská státní medaile za zásluhy při ochraně životního prostředí, a to za jeho citlivé a nekonvenční zprostředkovávání vědeckých poznatků.

Ukázka z knihy:

Nejdůležitější pomocníky stromů jsem již představil, avšak existuje ještě celá řada dalších. Tak třeba datlové. Skutečnými pomocníky bych je sice nenazýval, každopádně ale stromům aspoň částečně prospívají. Pokaždé, když kůrovec napadne kupříkladu smrky, začne být ve vzduchu cítit katastrofa. Tento nepatrný hmyz se rozmnožuje takovým tempem, že dokáže v kratičké době zlikvidovat celý strom tím, že sežere kambium, životně důležitou vrstvu uloženou pod kůrou. Pokud se o tom dozví strakapoud, je okamžitě na místě.

Tajný život stromů

Název: Tajný život stromů
Autor: Peter Wohlleben
Překlad: Magdalena Havlová
Počet stran: 206
Vydání: 2020
Nakladatelství: Kazda
Hodnocení: 100 %

https://www.knihykazda.cz/tajny-zivot-stromu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Pazour: Improvizace mi umožňuje zažívat vše naráz

Jiri Pazour perexPochází z hudební rodiny a hudební improvizace ho doprovázela od dětství. Není tedy divu, že se z něj stal vynikající klavírista, skladatel, pedagog, ale především výjimečný klavírní improvizátor. Věnuje se klasické skladatelské tvor...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Simpsonovi opět útočí na vaše mozkové závity!

bartova kniha 200V listopadu vydalo nakladatelství Jota další klenot ze sbírky o nejznámější animované rodince na světě – o Simpsonových. Konkrétně se jedná o Simpsonovu knihu moudrosti – Bartova kniha. Zaměříme se tedy na uličníka, šprýmaře, darebníka...

Z archivu...


Literatura

Morová loď přiváží zánik civilizace

altNakladatelství BB/art vydává, tentokrát v brožované podobě, další díl oblíbené špionážní řady Akta Oregon s názvem Morová loď amerického autora Clivea Cusslera (v originále vyšel v roce 2008...

Divadlo

Pejsek a kočička rozdávají ve zlínském divadle opět radost

200dZlínské Městské divadlo si dětské diváky předchází jak může, rozhodně je nebere jako doplněk k divákům dospělým. A tak první premiéra roku 2013 i první premiéra právě se rozbíhající sezóny 2013/2014 patřily právě dětem. Na jeviště zlínského divadla se po čase v...

Film

Artcam chystá do kin snímky s šancemi na Oscary

artcam 200Jedná se o islandsko-české teenage drama KRÁSNÉ BYTOSTI, dojemný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO i indiánskou UTAMU.

...