Hlasohled zve na online výpravu s izraelským divadelním režisérem

Hlasohled zve na online výpravu s izraelským divadelním režisérem

Tisk

guy biran 200Nezisková organizace Hlasohled spolu s izraelským divadelním režisérem a profesorem Guyem Biranem zve na semi-online interaktivní workshop Vidět zvukoměsto. Účastníci site specific prohlídky vyrazí do ulic svého města a zároveň budou přes Zoom na svém mobilním telefonu v kontaktu s ostatními zúčastněnými. Čeká je improvizace se zvukovými a obrazovými vjemy a podněty kolem nich. Unikátní projekt proběhne 18. až 20. května v odpoledních hodinách zdarma pro limitovaný počet osmi účastníků.

Interaktivní putování městem už takto Guy Biran uspořádal se studenty uměleckých oborů na řadě univerzit, mimo jiné v Jeruzalémě a v Amsterdamu, kde vyučuje divadelní tvorbu. Výkonný ředitel izraelského divadla Hazira Performance Art Arena se zkušenostmi z prostředí scénických umění a jazzová zpěvačka, hlasová lektorka a zakladatelka spolku Hlasohled, Ridina Ahmedová, spojili své znalosti výuky k vytvoření ojedinělé verze Biranova původního výukového online konceptu. Větší pozornost tak bude kladena na zvukové podněty a možnosti jejich reflexe pomocí vokální improvizace.

„Na účastníky čeká intenzivní zažitek - budou společně s ostatními budou pozorovat dění okolo sebe a sdílet přítomný okamžik s ostatními. Dostane se jim nového úhlu pohledu na místa, která znají. Společná výzva je povede k tomu, aby vše vnímali otevřenými a zbystřenými smysly a každodenní obrazy a zvuky okolo nich se spojí do společné poskládané mozaiky, do kaleidoskopu řádu v chaosu, kde roli hraje jak náhoda, tak i naše schopnost dívat se, poslouchat a zaznamenávat. ” říká Guy Biran o online skupinovém cvičení. 

guy biran 1

Spolek Hlasohled více než patnáct let pořádá akce a vzdělávací akce pro českou amatérskou i profesionální pěveckou komunitu. V termínu 17.-24. července se bude konat například letní workshop afrických polyfonií se zpěvačkou Anitou Daulne z Konga, poluzakladatelkou vokální skupiny Zap Mama, která byla nominována na ceny Grammy. V podzimních měsících plánuje Hlasohled tradiční akci Zpěvomat nebo mezinárodní konferenci na téma Hlas jako nástroj sociální změny, hlas jako nástroj propojující komunitu. Termíny budou pořadateli upřesněny.

“I v čase kulturního lockwdownu hledá Hlasohled způsoby, jak vytvářet prostor pro umění. Ubíjející čekání na rozvolnění zpestříme mezinárodním projektem, který proběhne v souladu s předpisy a zároveň přináší svěží vzduch, tvůrčí inspiraci a setkání”, říká Ridina Ahmedová.

Na workshop Vidět zvukoměsto doporučují pořadatelé chytrý telefon s větším objemem mobilních internetových dat, sluchátka s mikrofonem a powerbanku. Na seminář se mohou zájemci přihlásit odkudkoliv. Prohlídka bude komentována v angličtině, v případě potřeby tlumočena do češtiny. Unikátní počin bude probíhat zdarma ve dnech 18. až 20. května vždy mezi 16.30 až 19.30.

Více informací:

Facebooková událost - https://www.facebook.com/events/2917859065134386
Web spolku Hlasohled - http://bit.ly/VidetZvukomestoHlasweb


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářství: Knihovny pro K21, Univerzitní knihovna UTB Zlín

brezen-mesic-ctenaru 200Regály odborných knih a skript, u počítačů čilí šum, studenti diskutují, klávesnice drkotají. V místnosti panuje pravá tvůrčí atmosféra. U výpůjčního pultu se střídají čtenáři s knihami, s lístky s poznámkami, s nejrůzně...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Stěnu smrti projel na e-biku jako první člověk na světě

stena smrti200„Bolelo to, ale dal jsem to," byla první slova Richarda Gasperottiho, vůbec prvního e-bikera na světě, který jel po stěně smrti. Stěna smrti je stará pouťová atrakce ve tvaru obřího dřevěného válce, po jehož vnitřním obvodu jezdí kaskadéři ...


Literatura

Než si proženeš hlavou kulku, přečti si tuto knihu

nez si prozenes hlavou200Jak hluboký je svět lidských emocí, osudů a temný svět ve chvíli, kdy o všechno přijdete? Jaké to je oprášit kolena a urovnat ten pod nohama stržený koberec. Někdy vás k tomu dovede oklika, musíte opustit něco, abyst...

Divadlo

Pejsek a kočička bavili děti první festivalové odpoledne

altDivadelní přehlídka Setkání 2012 Stretnutie není jen o věhlasných divadelních souborech a profláklých tvářích prken, která znamenají svět. Není ani o výhradně dospělém divákovi. Děti jsou ve zlínském divadle vítány, a tak hned první od...

Film

Polednice a dnešní doba

poled200Jak mohla vzniknout děsuplná pověst o zalknutých dětech, jak ji působivě zpracoval Karel Jaromír Erben v Kytici? V jejím filmovém ztvárnění, pořízeném před patnácti léty F.A.Brabcem, si onu pod plachetkou osobu, o berličce a s hnáty křivými, zahrál Bol...