Herecká závist

Herecká závist

Tisk

zavist perexNení nad to, když má dítě zájem o nějakou činnost a zároveň v ní vyniká. Takto začínalo mnoho úspěšných sportovců. Ale hodí se to, i pokud se jednou stane člověk odborníkem na výpočetní techniku, lékařem či konstruktérem.

Existuje ovšem profese, kde toto pravidlo neplatí, kde je lepší být zprvu nenápadným a nijak zvlášť úspěšným. Jedná se o herectví. Seznam dětských hvězd, které v útlém věku zvládaly náročné role a okouzlily tisíce diváků, a přitom při přijímacích zkouškách na konzervatoř neuspěly, je zarážející. Patří sem Michaela Kudláčková. Tu znal celý národ hlavně díky roli v seriálu My všichni školou povinní. O studium na konzervatoři se pokusila dvakrát, ale bez úspěchu. Po druhé obdržela absurdní zdůvodnění, že jí chybí talent.


Údajný nedostatek talentu zabránil ve studiu dalším nadaným dětem. Vedle Kudláčkové se v 80. letech proslavila o něco mladší Žaneta Fuchsová (Lucie, postrach ulice a Chobotnice z II. patra). Neuspěla. Filmovým a seriálovým partnerem obou mladých hereček byl Milan Šimáček. U přijímaček dopadl stejně neslavně jako ony. Václavu Jakoubkovi nepomohla ani hlavní dětská role v Obecné škole – filmu nominovaném na Oskara. Obdobný osud potkal také Pavla Manga známého ze seriálu Cirkus Humberto. I on se dozvěděl, že na to, aby mohl herectví studovat, má málo talentu. Dnes se živí jako prodavač. Jaroslava Schallerová byla díky hlavní roli ve filmu Valerie a týden divů a účinkování v dalších snímcích známá i v zahraničí. Na školu se nedostala s tím, že je příliš ovlivněná filmem. Že děti zkažené filmem nemají na konzervatoři co pohledávat, si vyslechl také Jiří Procházka známý z komedie Ať žijí duchové. 

zavist

Michaela Kudláčková (zdroj foto: internet)

Je to velmi smutný výčet. Svědčí o lidské závisti a nepřejícnosti. O snaze dokázat si svou moc. Leckdo neodolá, když může někomu úspěšnému a slavnému předvést, jak je ve skutečnosti slabý a zranitelný. Ti, kteří o osudu dětských hvězd takto rozhodli, se za to zodpovídat nemuseli. Jen jedno jméno bylo zveřejněno. V pořadu Třináctá komnata padla zmínka o tom, že úspěch Michaely Kudláčkové nedokázal přenést přes srdce a jejímu přijetí na školu zabránil profesor Jiří Vala. Nepochybuji, že sami sobě si členové přijímacích komisí dokázali zdůvodnit, že jejich absurdní rozhodnutí je hereckému řemeslu prospěšné.


Přesto některá z uvedených jmen nejspíše mohla prorazit. Možná by stačily větší zarputilost, houževnatost a tah na branku. Dětskou hvězdou byla i Andrea Čunderlíková a při pokusu dostat se na DAMU se také dozvěděla, že trpí nedostatkem talentu. Snad měla i štěstí, ale jí tato nesnáz v dalším hraní nezabránila a později se proslavila rolí v seriálu Nemocnice na konci města. Další dětská hvězda Kateřina Urbancová se ke studiu na DAMU dostala oklikou. Když ji nezvali na konzervatoř, šla studovat na gymnázium. Na její herecké úspěchy se mezitím zapomnělo a na vysokou školu byla přijata. V dětství začal hrát i Roman Skamene. Na konzervatoř se nedostal ani po několika pokusech. Jeho to naštěstí nezastavilo a hraje dodnes.

zavist2

Andrea Čunderlíková (zdroj foto: internet)


Zvůli lidí, kteří mají možnost rozhodovat o osudech druhých, je obtížné se bránit. Ale zcela beznadějné to není. Je třeba nenechat si ujít příležitost podat stížnost či případ publikovat. A když to nejde jinak, pokusit se danou osobu obejít, jak se to povedlo Kateřině Urbancové a Andree Čunderlíkové. Lidské závisti a jejím nepříznivým důsledkům se sotva kdy zbavíme. Snažme se je alespoň minimalizovat odvahou, nezdolností a vynalézavostí. A hlavně – pokud se sami do takové funkce dostaneme, nezblázněme se z toho a odolejme nutkání dokazovat ostatním svou moc.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Melancholie Štefana Margity

200maAlbum plné slavných melodií od šansonu po muzikál, to je nová nahrávka světově proslulého operního pěvce Štefana Margity. Dostala název Melancholie a jde, jak sám pěvec říká, o jeho první album se skladbami na pomezí žánrů. „Když jsem v prodejně Metropoli...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Evropský parlament se chystá zabít svobodné fotografování

EPfotografovani perexV dnešní době fotografických portálů, kam každým dnem proudí tisíce fotografií, se již považuje za samozřejmé, že rozdíl mezi vyfocením a zveřejněním obrazového díla se mnohdy stírá. Zmáčknete s...

Z archivu...


Literatura

Indická princezna aneb jak se Evropanka do sárí oděla

Indická princezna, perexSlunce, vůně koření, hýření barevných sárí, vzduchem nesoucí se modlitby mnichů a krávy polehávající v ulicích. Takhle si představuji Indii. Tajemnou a vzdálenou. Když mi Angela Delgado nabídne, že mi povypráví svůj...

Divadlo

Nemusí to znamenat nic, ale mohlo by!
ImageKlidné vody vyšetřovací stanice rozčeří krátký telefonát oznamující záhadnou vraždu u Betlémáku. Parta z kriminálky Aneňák jde do akce! Divadlo Na zábradlí uvedlo poblázněnou krimi-komedii autora Egona Tobiáše...

Film

Robotická figurka sjednává pořádek

altRobocop je člověk, který byl po těžkém zranění voperován do úplně nového mechanického těla. Při té příležitosti z něj udělali kulkámvzdorného, disciplinovaného… perfektního policistu, který jezdí ulicemi a zajišťuje zákon a pořádek.