FESTKA představuje kolo s příběhy Franze Kafky

FESTKA představuje kolo s příběhy Franze Kafky

Tisk

kafka200Firma Festka vyrábí v Praze špičková karbonová silniční kola. Za více než deset let své existence se dostala do celosvětového povědomí díky své jedinečné výrobní technologii a originálnímu grafickému designu. Nejvyšší úroveň designu a zákaznického servisu, který nabízí, se nazývá You By Festka. Vzhledem k vysoké náročnosti projektů je k dispozici pouze pro dvanáct unikátních kol ročně. Žádné dva projekty nejsou stejné a žádní dva klienti také ne. Zadavatelé jsou velmi různorodí; od lidí, kteří přijdou s pár nápady nebo jedním kouskem inspirace, až po ty, kteří mají přesnou představu o tom, jak by jejich kolo mělo vypadat, a rádi se na celém procesu podílejí.

Když se na nás v loňském roce obrátil klient z New Yorku, který si přál kolo s motivy z knih Franze Kafky, všichni ve Festce nastražili uši. „Pro firmu tak neodmyslitelně spjatou s Prahou jako Kafka dával takový nápad dokonalý smysl,” říká Tom Hnida, umělecký ředitel společnosti.

Když vyšlo najevo, že Lyndon, jak se klient jmenuje, Kafkovo dílo skutečně zbožňuje, zná ho nazpaměť a jeho zájem je vážný, nadšení ještě vzrostlo. Lyndon měl vybraný seznam scén a motivů z Kafkova díla, které chtěl na rámu zobrazit. Nejvíce se mu líbily dva příběhy: Umělec v hladovění a Císařské poselství. Pro další inspiraci vybral také několik citátů z Kafkových zápisníků a dal nám několik vodítek, jak by si představoval jejich ztvárnění.

kafka 1

Umělecký ředitel Festky Tom Hnida po zralé úvaze oslovil velmi talentovaného ilustrátora Michala Bačáka, který s Festkou spolupracoval již v letech 2019 a 2020 na dvou velmi úspěšných projektech: “kola z porcelánu” a kola Samuraje. Michalovi se zákazníkův nápad velice líbil a zakázku bez váhání přijal. Protože je ale Michal typ člověka, který nedělá nic napůl, zasedl, přečetl si celého Kafku a navrhl tři další scény z autorových povídek. Na jejich základě pak připravil impozantní návrh se skicami, který zákazníka přesvědčil, že je pro tuto zakázku tím pravým. Michalova schopnost vyprávět příběhy prostřednictvím kreseb je bezkonkurenční a skutečnost, že jeho nezaměnitelný styl tak lahodí oku, je obrovský bonus.

“Vše plyne a nikdy nevstoupím do stejné řeky. Toto třetí kolo, které jsem pro Festku ilustroval, bylo výzvou ze všech největší. Už ve chvíli, kdy Tomáš přišel ke mně do ateliéru a vyložil mi přání zákazníka, stala se z té řeky povodeň biblických rozměrů. Nešlo tak ani o vybranou techniku a barevnost ale spíše o obsah. Přenést něco z Kafkova vesmíru na kolo, a ještě k tomu mnou… Nemyslím si, že bych tohoto génia pochopil, ale aspoň jsem se k němu přiblížil mnohými situacemi, které se daly označit výrazem "kafkárna," říká Michal Bačák.

kafka2

Model, který Lyndon pro svůj úžasný projekt vybral, je Festka Scalatore se zakázkovou geometrií, osazená sadou Sram Red a komponenty a koly ENVE.

Michal Bačák vystudoval produktový design ve Zlíně. Dál se vzdělával v oboru grafického designu při zaměstnání v Nizozemsku. Dostává pravidelně zakázky od věhlasných klientů; v poslední době tvořil například pro Hermès. Získal ocenění Ilustrátor roku na Czech Grand Design 2016. Fascinují ho netopýři, Janáček a pivo. https://michalbacak.com/

Společnost Festka sídlí v Praze, kde od roku 2010 vyrábí špičková karbonová kola na zakázku. Mezi své klienty počítá mnoho zajímavých lidí - od hollywoodských celebrit po lidi z velkého byznysu, ale i ty, kteří cyklistiku objevili až v pozdějším věku jako svou oblíbenou formu pohybu a chtějí (a mohou si dovolit) jezdit na výjimečném kole. Festka je známá svou spoluprací se špičkovými institucemi, jako je Evropská kosmická agentura (ESA) nebo České vysoké učení technické. Firmu založil bývalý profesionální cyklista Michael Moureček a jeho přítel, podnikatel Ondřej Novotný. Vizuální identitu Festky má od počátku na starosti Tomáš Hnida. Až 90 % produkce firmy jde na export, přičemž 80 % vývozu směřuje mimo EU - zejména do Asie (Čína, Thajsko, Jižní Korea, Malajsie, Filipíny) a USA.

kafka3

Více informací:

www.festka.com/journal/kafka
www.festka.com
https://www.facebook.com/festka
https://www.instagram.com/festka/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Knihovna je chrám ducha a měla by vzbuzovat respekt

engler200Není od věci zajít si jednou za čas dopřát něco dobrého. Byla prosluněná zářijová sobota, když jsem se v jedné báječné cukrárně sešla s paní Květoslavou Englerovou. Nad výbornou kávou jsme si povídaly nejen o tom, co všechno musí zvládnout knihovní...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zjistěte, Co je nového v médiích

co je noveho v mediich 200Co je nového v médiích je název nejnovějšího přírůstku do edice Co je nového?, který vydává malé nakladatelství Nová beseda. Já jsem četla knížečku o hudbě, a tuto jsem si nechtěla nechat ujít.

...

Literatura

Připravte si doma nějaký luxusní dezert

moderni ceska cukrarina 200Nakladatelství Motto se chytilo příležitosti a v době slávy pořadu Peče celá země vydalo knihu jednoho z porotců – Josefa Maršálka. Jedná se o působivou kuchařku s názvem Moderní česká cukrařina.

...

Divadlo

Festival Lávka River Stage plave po Vltavě!

lavka river stage provazochodkyneV úterý 31. srpna proběhla vyprodaná premiéra festivalu Lávka River Stage, kterou sledovali z bezprostřední blízkosti návštěvníci klubu Lávka i stovky turistů přímo z Karlova mostu!<...

Film

Čtvrtý ročník přehlídky 3Kino záhy započne

3dBěhem prvních pěti listopadových dnů (1.-5.11.2017) se v pražských kinech Atlas a Evald pořádá již počtvrté přehlídka 3Kino – spatříme na čtyřicet převážně nových až nejnovějších filmů, zpravidla u nás dosud neznámých, natočených v tuzemsku  i u našich nejbližších sousedů,  na Slovensk...