Kultovní kniha inspirovaná starou keltskou moudrostí, poezií a spiritualitou

Kultovní kniha inspirovaná starou keltskou moudrostí, poezií a spiritualitou

Tisk

keltska moudrost perexVýjimečný znalec keltské kultury, básník a duchovní John O’Donohue, zve ve své Knize keltské moudrosti čtenáře, aby vstoupili do posvátného světa keltské tradice, kde není rozdílu mezi lidskou duší a tím, co je věčné, mezi viditelným a neviditelným, lidským a sakrálním. Spojuje jedinečné postřehy keltské spirituality s moderní dobou a jejími potřebami a naléhavě vyzývá k poznání duše každého člověka. 

Prostřednictvím stránek představuje autor nejen hlavní principy oné starodávné moudrosti, která je jedním z pilířů historie celého lidstva, ale předestírá množství filosofických úvah a originálních pohledů na nejrůznější jevy. Všímá si přírody, lidské kreativity, prastarých legend předávaných z generace na generaci a magických symbolů. Jedním z nich je například kruh znázorňující sounáležitost, dalším krb jako symbol domova, tepla, návratů… a hned pokračuje dál, s paralelním přirovnáním k ohni vnitřnímu a dalšími metaforami.

Podmanivé kouzlo domácího krbu

V západním Irsku mají v mnoha domovech krb. Když se v zimě vydáte někoho navštívit, musíte absolvovat cestu ponurou zimní krajinou, aby vás nakonec přivítalo sálavé teplo a podmanivé kouzlo domácího krbu. Rašelinový oheň je něčím pravěkým a živoucím. Rašelina pochází ze země a nese v sobě paměť stromů, polí a dávno zašlých časů. Mít doma hořící zemi je opravdu něco zvláštního. Mám rád krby, jsou symbolem domova, symbolem tepla a návratů. (strana 120)

Na mnoha dalších příkladech ilustruje nezbytnost propojení člověka s přírodou pro zachování lidského rodu, varuje před falší, nabádá k celoživotnímu rozvíjení vnímavosti a pěstování láskyplných vztahů. Často si vypomáhá klasickou literaturou a pasážemi z ní, aby povzbudil pokud možno všechny doposud dřímající lidské smysly.

Posviťme si do tmy Knihou keltské moudrosti

K nejpůvabnějším stránkám irské země řadí O’Donohue skutečnost, že místní obyvatelé si navzdory nezastavitelnému pokroku zachovávají pružný a uvolněný časový rytmus oproštěný od ideologie rychlosti a výkonnosti.

Dalo by se říci, že John O’Donohue je světlonošem a jeho Kniha keltské moudrosti lucernou, s níž ozařuje temné kouty našich domovů i duší, ať už se nacházíme kdekoliv a třebaže nejsme Keltové.

John O’Donohue je autorem řady knih. Původem Ir, získal doktorát z filozofie náboženství v Tübingen, zabýval se Mistrem Eckhartem. Jako filozof, básník a duchovní otevíral široké veřejnosti zdroje keltské moudrosti a tradice, jimiž se celý život zabýval.

keltska moudrost

Kniha keltské moudrosti
Autor: John O´Donohue
Žánr: duchovní literatura
Vydáno: 2023 , Portál
Překlad: Marie Polasková
Počet stran: 256

Hodnocení: 89 %

https://obchod.portal.cz/spiritualita/kniha-keltske-moudrosti/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Jirátová: „Program festivalu je zaměřený na INSPIRACI v mnoha oblastech.“

Jana Jiratova 200Od úterý 15. srpna se bude v Sušici konat festival Inspirace, který představí pestrou nabídku aktivit ze současné alternativní scény. Akce má být především inspirativní a nabídnout vedle zábavy i nové zážitky a vjemy. Více o festiva...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Divoké husy na Pražské křižovatce

200osNa Pražské křižovatce se uskutečnil tradiční Mikulášský charitativní bazar, pořádaný Nadací Dagmar a Václava Havlových Vize 97 a spřátelenými neziskovými organizacemi, zastoupení měla i Nadace Divoké husy.

...

Literatura

Investigativní novinář zpovídá elitního policistu

30 let pod prisahou perexČlověk, aby si mohl udělat vlastní názor, potřebuje znát i druhou stranu mince. V případě různých závažných kauz, jejichž náhled nabízí média často zkresleně, je to ...

Divadlo

Palmovka přežila. Svou scénu otevře veřejnosti premiérou o Stalinovi.

palmo200Od dob ničivých povodní v roce 2013, proběhla v Divadle pod Palmovkou rozsáhlá rekonstrukce vnitřních prostor budovy  spolu s výměnou vedení a ostatního personálu. Jen díky vstřícnosti a pochopení dalších divadelních scén se podařilo částečný chod divad...

Film

Twilight sága: Rozbřesk – 2. část: Dívejme se do očí zpříma

twilight saga rozbreskVe čtvrtek 15. listopadu 2012 byl uveden do 11 českých multikin nový americký film Twilight sága: Rozbřesk (2. část). V této (druhé) závěrečné části světoznámé upírské ságy (prý) už naposl...