Nože v kuchyni

Nože v kuchyni

Tisk

Noze v kuchyni 200Tohle jsem vždycky chtěla – vědět, kdy mám jaký nůž použít. Vždycky jsem si vystačila se dvěma noži: s jedním dlouhým na maso, zeleninu, uzeninu, sýr a nevím co ještě, a s druhým se zoubky, kterým krájím chléb a pečivo. A vlastně mám ještě jeden malinkatý – na loupání česneku a cibule. Ovšem po přečtení téhle knihy mě přepadla malinko beznaděj. Říkám si, že tím bych se asi chlubit neměla, a Ondřej Slanina, autor předmluvy a průvodce knihou, by asi zaplakal. Ale i takové hospodyňky jsou. Zamyslela jsem se nad sebou a rozhodla se, že budu lepší a vzdělanější. Proto jsem si přeci opatřila knihu plnou obrázků a rad s jednoduchým, avšak všeříkajícím názvem – Nože v kuchyni. Ještě je pod tím napsáno takové aneb: Jak krájet, filetovat a vykosťovat jako profesionál!

Začala jsem pěkně od začátku, jak se sluší a patří. 1. část – Základní dovednosti. No, upřímně? Měla-li bych psát vědomostní test na toto téma, asi bych nebyla na špici. A proto jsem se ráda nechala poučit o tom, jaký vybrat nůž a jak ho správně používat, jak jej udržovat a jak s ním správně krájet. Na straně 12 je kapitola Anatomie nože. Nebudu se chlubit tím, že jsem z toho, z čeho se nůž skládá, věděla asi tak třetinu. Přes druhy čepelí a střenek jsem se propracovala ke kapitole Historie nožířství. Tak z té bych v testu taky nejspíš propadla. I další kapitolu Druhy nožů jsem četla s otevřenou pusou. Nůžky a ostatní příslušenství mi obohatily moje obzory, škrabky na zdobení jakbysmet. Bezpečné zacházení – to jsem měla ovládat před lety, když jsem jako malá holka při krájení uheráku na tahačku neuhlídala svůj palec u levé ruky. Pak už jsem si dávala bedlivý pozor. I bez příručky. Neméně zajímavé jsou i kapitoly o ukládání nožů a péči o ně. A to je konec první části.  

2. část začíná kapitolou o Používání nožů v praxi. Takže, jaký na zeleninu, na ryby a mušle, na maso, drůbež a zvěřinu, na těsto a dezerty nebo na ovoce. To je hotová věda, to vám řeknu, ale jsou tu cenné rady a informace. A jsem vlastně téměř na konci knihy. Ještě před Rejstříkem je krátká věta: „Seznámili jste se se základy práce s kvalitními noži – jste jistě hrdí na své nově nabyté dovednosti v krájení a budete usilovat o ještě větší zdokonalení.“ Tak to je trefné. Otázkou však zůstává, zda budu mít tu trpělivost. Ale když jsem tady našla i Slovníček a objasnila si, co je acidovat, janagi ba, otřep nebo třeba kasuminagaši nebo dokonce pâté sablée, hned jsem se uklidnila. Se zájmem jsem si přečetla i Bezpečnost práce. Tady jsem se dozvěděla, co dělat, když se říznu do prstu, a že je dobře mít v kuchyni lékárničku a že mám udržovat pracovní plochu uklizenou. Například. A to už jsem došla opravdu téměř na samý konec. Ještě je tu šestistránkový jmenný rejstřík a Poděkování.

Noze v kuchyni

Tahle knížka se mi moc líbí. Nejen proto, že je plná fotografií a praktických rad, jak přesně na co, aby to bylo správně, ale také proto, že ji s velkým potěšením určitě pořídím někomu z mých blízkých. Je to přesně ten prototyp dárku, u kterého nemusíte přemýšlet, jestli se jím trefíte do vkusu. Můžete jí obdarovat ženu, muže, pubertální slečnu nebo nastávající mladou paní, určitě se bude hodit i vašemu dospívajícímu synovi či dokonce dědečkovi k sedmdesátinám. A nemusíte mít strach, že to nezvládnou, všechny postupy jsou tu totiž nafoceny a přehledně popsány opravdu krok za krokem. Je to zkrátka tak univerzální kniha, že se musí hodit úplně každému. V mojí kuchyni už svoje místo má a věřím, že se brzy a rychle zabydlí i u vás.

Název: Nože v kuchyni
Žánr: Naučná pro dospělé / Kuchařky
Z anglického originálu přeložila: Lucie Shürerová
Obálka: Kamila Flonerová
Jazyková korektura: Soňa Čapková
Odpovědná redaktorka: Helena Klečková
Technická redaktorka: Alena Suchánková
Vydalo: Nakladatelství Fragment, s.r.o., Praha 4
Rok vydání: 2014, 2660. publikace, 1. vydání první, lepená
Grafická úprava: Marcel Bursák/ PT MOBA
Počet stran:  224
ISBN: 978-80-253-2241-3

www.fragment.cz        


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Podzim už je v plném proudu, ale jitra jsou zde tichá, říká Robert Rohál

robert rohal perex

Kulturou žije řadu let. Působil v novinách, kde napsal tisíce článků, později začal také fotit a psát knížky. Dnes Robert Rohál pracuje v jednom kulturním domě, ale nadále píše a publikuje, prezentuje své fotografické výsta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Francisův Motiv koní při poslechu uklidní
ImageCož je tak trochu překvapení, protože, jak jinak, začínáme vraždou. Mezi hlavní příjemné záležitosti tohoto CD  patří totiž hlas Reného Přibila. Ač jsem se snažila představit si jakékoliv rozhlasové zpracování méh...

Z archivu...


Literatura

Detektivka z prostředí nehostinného Norska

AMZBCH perSe severskými detektivkami jakoby se roztrhl pytel. Už dlouho ale neplatí, že je to záruka kvalitního příběhu. Jo Nesbo nebo například Jussi Adler-Olsen nasadili laťku hodně vysoko a novinka Až mi budeš zítra chybět od, pro nás doposud neznámého, a...

Divadlo

Komiksovou komedii se špetkou černého humoru uvede Divadlo na Vinohradech

vinohrady200Daniel Majling je autorem hry Láska! Prsty! Salman Rushdie!, kterou uvede v premiéře v sobotu 4. června ve Studiové scéně Divadlo na Vinohradech. Představení, které se hraje v překladu a dramaturgii Vladimíra Čepka, režíruje Barbora Mašková a vin...

Film

Jak si vedla česká animace v pandemickém roce 2020 a co ji čeká letos

asaf 200Pandemie Covid-19 zasáhla v loňském roce stejně jako všechna tvůrčí odvětví i animaci. Řada domácích i zahraničních festivalů, na kterých se odehrávají premiéry a dojednávají distribuční spolupráce, byla zrušena, nebo se přesunula do online prostředí. ...