A dostaneš mě k filmu? Staň se spolutvůrcem knihy a vyber si odměnu na Hithitu

A dostaneš mě k filmu? Staň se spolutvůrcem knihy a vyber si odměnu na Hithitu

Tisk

A dostanes me k filmu perexČeská scenáristka Pavla Krečmerová miluje příběhy všeho druhu. Nyní chystá komediální román „A dostaneš mě k filmu?" z atraktivního prostředí, který dává nahlédnout pod pokličku filmového průmyslu a odhaluje, že kariéra u filmu nemusí znamenat spokojený život. Vydání knihy mohou zájemci podpořit prostřednictvím Hithitu a za svůj příspěvek si rovnou vyberou příslušnou odměnu. Přečtěte si, jak to celé začalo a jaké jsou další plány této nadějné mladé scénáristky.

Jak to začalo
Že napíšu knihu, jsem si plánovala už na střední, ale vybrala jsem si cestu oklikou. Když jsem v roce 2019 napsala scénář k celovečernímu filmu Můj příběh, netušila jsem, jaká vlna emocí se tím zvedne. Film divácky uspěl, což nikdo nečekal, a přišlo nespočet žádostí na pokračování, a to dokonce i od některých herců. Ve filmu se nám osvědčily takzvané „babince", kde pět kamarádek různého věku a povolání si navzájem nastavuje zrcadlo. Někdy jsou holky k sobě trošku kruté, ale od kamarádky se to tak nějak líp snese, že? Babince jsou ve filmu pojaty humornou cestou, aneb jak Tereza Kostková v roli Heleny ve filmu říká: „terapie smíchem“. Přesně na to jsem chtěla volně navázat.

V knize A dostaneš mě k filmu? se objeví tři hlavní postavy, které spolu nejen, že pracují a řeší nejen každodenní starosti režisérů, producentů a scénáristů, ale také své soukromé životy. Linda, scénáristka, je rozvedená a musí se ztotožnit se střídavou péčí. Režisérka Beata je lesbička a její soukromý život je poněkud placatý, jedině producentka Anděla vede klidný manželský život, ale pak se náhle vše změní.

A dostanes me k filmu 1

Obsah knihy se týká například problematiky střídavé péče, rodičovské odpovědnosti, toho, že toto není ideálním řešením, pokud jeden z partnerů selhává. Otevírá témata českých filmových rozpočtů, žalob na producenty, natáčení nenáviděných product-placementových scén, investování do drahých kabelek namísto Bitcoinu. Okrývá, jak se tvoří reality show o hokejových manželkách, dotkne se strachu rodičů z užívání drog jejich dětmi, anebo ztráty partnera.

Technika spojení dramatu a humoru je má nejoblíbenější, ačkoliv jsem se setkala s názorem, že tyto dva žánry by se neměly kombinovat. Já osobně s tím nesouhlasím, protože přesně takový život je - chvíli veselý, chvíli náročný, ale jedno je podstatné - musíme si ho užít, protože živé z něj nevyvázneme.

Co je mým cílem?
Cílem je vybrat alespoň část penízků na vydání knihy a vyzkoušet reakce budoucích čtenářů. Vydání knihy můžete podpořit zde: Kamera, klapka... Pojďme společně pustit knihu do světa! 

A dostanes me k filmu kniha

Anotace: A dostaneš mě k filmu?:
Na počátku byl rozvod… A kdyby se do toho nevložila vyzenovaná filmová producentka Anděla (50) a její single kolegyně, režisérka, Beata (50), se kterou začínaly v devadesátkách takzvaně „z garáže“, tak by Lindin život (38) byl stoprocentně tragédií. Jak by si sama jako scénáristka napsala do svého autobiografického díla.

Příběh zralých žen, které spojuje nejen filmová branže, ale i schopnost průšvihy řešit s obrovskou mírou nadsázky a humoru, protože vědí, že ze života stejně živé nevyváznou.

Hlavní hrdinka Linda, spolu se svým synem Honzou (11), se snaží vytvořit novou rodinu z dvou již rozpadlých rodin. Jenže nový partner Michal (40) má dvě pubertální děti z předchozího manželství a prima exmanželku k tomu. Doslova. A s tím se potýká nejen Linda, ale i Honzík, protože to samé musí absolvovat i v nové rodině táty, kde vládne mladinká maceška podle nejnovější trendů z Instagramu.

Anděla na rozdíl od Lindy má láskyplné manželství a Beata žije spokojeně... i bez manžela. Jednoho dne se však všem jejich štěstí rozpadne.

A dostanes me k filmu 2

Anděla

Detaily
Příběh je zasazen do atraktivního filmového prostředí, se kterým má autorka knihy bohaté zkušenosti. Čtenáři budou mít možnost nahlédnout pod pokličku produkce nekonečných seriálů a v neposlední řadě pochopit, kdo v šoubyznyse tahá za nitky. Autorka má rovněž zkušenosti se střídavou péčí a jejím dopadem na všechny zúčastněné děti i dospělé, a to vše zúročila s humorem a nadsázkou v této knize.

Knihou bych chtěla ukázat jednak co takové děti ve střídavé péči zažívají, ale také to, jak to ovlivňuje jejich životy i životy jejich rodičů. Celé toto těžké téma jsem zabalila do filmové produkce, protože ať to či ono, jsem součástí zábavního průmyslu, který má úžasný dar – poukazovat na témata a otevírat různé pohledy na věc. Protože ani drama nemusí být smutné!

Komu je kniha určena?
Především ženám! Cílová skupina jsou ženy 25+ a předně čtenáři, kteří vyhledávají zábavnou literaturu. Po přečtení 98% lidí miluje Beatu. Nicméně když jsem dělala testovací verzi, učetli to i muži. Zejména ti, co chtěli nahlédnout do českého filmového rybníčku a nebo se prostě jen zasmát.

A dostanes me k filmu 3

Beáta

Kde bude kniha k dostání?
Knihu bude možné koupit přes Autorky e-shop, e-shop vydavatelství Jonathan Livingston a stále ještě dojednávame další možnosti a výdejní místa.

... a ještě něco navíc
Jedná se o první českou knihu, která je z filmového prostředí.
Autorce již bylo nabídnuto filmové zpracování, avšak tuto možnost zatím odmítá. Chce si vyzkoušet reakce čtenářů.
Připravuje se pokračování, které se bude psáno z pohledu Beaty a budeme řešit život padesátnice, která se bláznivě zamiluje.

Kdo je autorka?
Pavla Krečmerová je česká scenáristka. Dlouhá léta spolupracovala se svým mentorem, přítelem a slavným českým producentem a režisérem Milošem Šmídmajerem. Pod jeho křídly plnila roli zástupce producenta, a to předně na titulech: Nazareth Until We Drop (2013) – dokument o legendární kapele Nazareth, Bella Mia (2013) – artfilm, Čtyřlístek ve službách krále (2013) – legendární české komické postavy jako filmové hvězdy a další. Spolupracovala také s režisérem Jiřím Mádlem na Pojedeme k moři (2014), který byl první film natočený jako z rukou dítěte.

A dostanes me k filmu Pavla 2

Po spolupráci s talentovanými producenty a režiséry se Pavla rozhodla konečně natočit vlastní film, příběh jí blízký. Můj příběh (2019) je inspirativní drama založené na skutečném životním příběhu, avšak ne autorky. Pavla v tomto projektu konečně prorazila v tvůrčí roli scenáristky, která jí je velice blízká. Film v odlehčeném zpracování zkoumá těžký příběh domácího násilí a inspirujícím způsobem dává ženám naději, že existuje cesta ven.

Můj příběh se dostal do oblíbenosti i mimo ČR a je dostupný na Netflixu, AMC, iTunes, Amazon Prime UK a Amazon Prime USA. Díky svému úspěchu byl film dabován do španělštiny, portugalštiny, angličtiny a ruštiny. Na konci roku 2021 měl film velkou premiéru v Latinské Americe, kde by uvedený v hlavním televizním čase jako jeden z hlavních titulů reprezentujících boj proti domácímu násilí.

Proč to dělám?
Miluju příběhy - všechny druhy - ty věrohodné i ty neuvěřitelné a ráda bych se s Vámi o ně podělila. Lindu, Beatu a Andělu zkrátka musíte poznat. Literární tvorba je časově velice náročná a aby to vše bylo zpracováno kvalitně je zapotřebí zaplatit odborníkům - grafikům, editorům, knihtiskům. Dalším důvodem je takzvaný první střet s realitou. Bude kniha s touto tématikou někoho zajímat? O co bude největší zájem? O filmové prostředí nebo o humorné zpracování anebo o dětský pohled na věc?

Ukázka z knihy:
Linda jako víla z jiného světa vyběhne před kancelář a lituje, že nepřijala nabídku na odvoz. Co mě to napadlo tvrdit, že to je kousek?! V tuhle hodinu na Karláku nezaparkuju a vyběhnout jsem měla tak včera, abych to stihla, nadává si při pohledu na své červené jehlové lodičky. No nic, musím tramvají, vydává se vstříc staronovému dobrodružství. Cestou na zastávku ladně přeskočí psí výkal a přemýšlí, proč je centrum Prahy tak přehnaně drahé, když na každém čtverečním metru je nějaká psí nebo lidská potřeba. Linda nejela tramvají už několik let. Vlastně přesně od té doby, co se přestěhovala k Michalovi do Říčan. Kdysi v centru bez auta trávila ráno, poledne i večer a nikdy se nad tím nepozastavila, ale teď, možná i tím, že máme za sebou nespočet lockdownů a milionkrát dezinfikované ruce, se centra trochu štítí. Mám štěstí, nemusím přestupovat, zaraduje se při čtení jízdního řádu.

A dostanes me k filmu 4

Do Karlína přijede už tak dost přeplněná tramvaj a Linda hledá místo k sezení, jenže všechny jsou úspěšně zabrané. Prohlídne si cestující, všechny ženy mají ukrutně nízké podpatky, dokonce nejsou ani v sukni! No, tak to bude jízda, pomyslí si a nandá si zimní kožené rukavice, aby omezila kontakt s bakteriemi, a chytne se madla. Až na zastávku Vodičkova se zdá být cestování docela pohodlné, pokud tedy máte rukavice a je vám jedno, kolik lidí na vás civí. Jenže pak se tramvaj málem střetla s autem, řidič prudce zastavil a Linda ve svých vysokých podpatcích neudrží svou vysoko posazenou rovnováhu a skončí v náručí postaršího důchodce.

„Doprdele, že já nejela autem,“ šeptne si pro sebe a začne se omlouvat staršímu pánovi, který jí s radostí právě vytvořil lidský airbag. Její výkon ovšem nezůstane bez povšimnutí a mladší slečna, perfektně oblečená do pražské MHD, ji sjede pohledem, zastaví se na vysokých podpatcích a výrazně protočí oči. Linda hru očí opětuje, ale v duchu si říká, jestli si snad neměla vzít do tramvaje papuče?!

Čekání na dermatologii ve Všeobecné fakultní nemocnici, která je zřejmě neoficiálně historickým unikátem, se zdá být nekonečné. Sleduje oprýskané zdi, stará netěsnící okna a spoustu zmatených pacientů bloudících mezi patry a bílými dveřmi, než najdou svou spásu. Měla jsem si s sebou vzít nějaký scénář, povzdychne si a nadále se věnuje pozorování nemocniční atmosféry.

„Švábová!“ ozve se hlas postarší korpulentní sestřičky, která se jí zdá velmi povědomá. Linda sebou trhne. Proč to od cizích zní tak blbě? Klade si stejnou otázku už po tisíceré. Měla jsem si nechat Tomášovo příjmení, kromě Honzy to byla snad nejlepší věc, kterou mi dal. Linda se usadí dle instrukcí, čeká, až sestřička vyhledá kartu, a přemýšlí o uměleckém jménu.

„Vida, vida, dlouho jste u nás nebyla,“ komentuje návštěvu sestřička. „2005. To je teda dlouhá absence, paní Švábová,“ och, udělala to zase. Proto Linda nerada chodí na úřady. V práci své jméno vidí jen napsané, takže se nad tím nikdo nepozastavuje, ale tady se ona sama nad ním musí pozastavit hned dvakrát.

„Ale jak tady čtu, tak jste to s panem doktorem vyřešili a vaginální bradavičky se už neobjevily, že?“

Linda sebou zase trhne. Na tohle jsem už dávno zapomněla, vlastně ani nevím, proč chodím zrovna sem, určitě mě pošle do kostela odříkat dvacetkrát otčenáš, promlouvá sama k sobě.

„Tak objevily, nebo ne?“ připomene se sestřička rázně.

„Ano… teda… ne… Promiňte. Neobjevily,“ Linda se začíná potit a pramen vlasů jí spadne do obličeje. Snaží se jej odfouknout, ale připadá si, jako by byla na elektrickém křesle a nemohla se hnout. Trapas, probleskne jí hlavou, má nezvladatelnou touhu utéct, jenže pichlavá bolest na bocích ji přemluvila, aby zůstala a ztrapnila se ještě víc.

Sestra zakroutí očima, nezdá se, že by měla pochopení pro pacienty, kteří jsou stydliví.

„Běžte dál, pan doktor Horák vás už očekává.“

Linda vstane a pomalým, plíživým krokem se odhodlává vstříc dalšímu zážitku. Že já se pozastavovala nad jízdou tramvají ve vysokých podpatcích, kroutí hlavou. Náhle se před ní zjeví velice sympatický doktor. Teď to Lindě sepnulo! Tak proto chodíme všechny k panu Horákovi! Linda za mlada (a možná trochu i dnes) milovala postavu Štěpánka z Básníků a pan Horák je věrná kopie Pavla Kříže.

„Dobrý den, pane doktore,“ usměje se a přemýšlí, jestli ji osloví „Jeskyňko“. Doktor Horák si ji letmo prohlídne.

„Tak ukažte mi ta vaše ústa, ránu, která nezarůstá…“ Linda s doktorem se společně hlasitě zasmějí, protože i on o své podobě a Lindině zaměstnání ví.

www.hithit.com/cs/project/11800/kamera-klapka-pojdme-spolecne-pustit-knihu-do-sveta



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přišel jsem do dobrého týmu, to je důležité, říká Pavel Sedláček

sedlacek perex fotoO současné situaci v kultuře především v Domě kultury v Kroměříž vypráví v následujícím rozhovoru Mgr. Pavel Sedláček, který je ředitelem této instituce dva roky. „Především do mých představ a práce zásadně zasáhla covidová d...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Cooking with Šůša

cooking perexPokud se rádi necháváte inspirovat novými vegetariánskými, veganskými a bezlepkovými recepty, a to místo, kde hledáte, je Facebook, určitě už jste narazili na stránku Michaely Šupákové Cooking with Šůša. Michaele se podařilo vydat...


Literatura

Thug Kitchen: Fuck(t) drsná veganská kuchařka

thug 200Kuchařka, která má koule. To přesně vystihuje tuhle veganskou drsotinu od nakladatelství JOTA. Je napěchovaná 115 opravdu hustými veganskými recepty. Psaná je bez servítek. A kuchyň se zaměřuje hlavně na dostatek zeleniny a pravidelno...

Divadlo

Scapino a mafiáni na jevišti zlínského divadla

MDZ Scapino 200Ostře nabitou komedii Scapino v režii Romana Groszmanna uvede Městské divadlo Zlín v sobotu 4. listopadu v 19 hodin ve Velkém sále. Méně známou Molièrovu komedii Scapinova šibalství nastudoval režisér ve vlastní adaptaci. Původní příběh, ...

Film

Pečlivě dávkovaná smrt
ImageVálečné drama ze současného divokého východu vypráví přímočarý akční příběh o tom, jak speciální francouzské komando zachraňuje odvážnou novinářku Elsu ze spárů teroristických únosců. Překvapivě snadná záchrana z vězení s...