Jaká hračka je správná? Odpoví nová výstava v UPM

Jaká hračka je správná? Odpoví nová výstava v UPM

Tisk

hracky2Uměleckoprůmyslové museum v Praze pořádá od 22. 6. do 10. 9. 2023 výstavu hraček, kterou připravilo ve spolupráci s Městským muzeem v Kamenici nad Lipou, Sdružením pro hračku a hru a Asociací hračka Unie výtvarných umělců ČR. Výstava je určena především rodinám s dětmi předškolního a raného školního věku k zamyšlení nad výběrem z hraček, jimiž je náš trh přesycen.

Základní zdravotní a uživatelskou bezpečnost hraček zaručuje stát, který však negarantuje jejich kvalitu z výchovného a vzdělávacího hlediska. Právě na pedagogicko-psychologické aspekty, jež jsou pro utváření osobnosti dítěte velmi důležité, se zaměřuje ocenění „Správná hračka“. Snaží se poskytnout rodičům i pedagogům vodítko při volbě hraček a herních předmětů zejména pro děti předškolního věku, podpořit tvorbu a prodej dobrých hraček a jejich rozšiřování mezi dětskou populací. Symbol „Správná hračka“ doporučuje ty nejlepší z nich.

hracky

Na výstavě představujeme výběr z hraček oceněných v posledních dvanácti letech od šesti českých výrobců: firma KOVAP z Náchoda vyniká produkcí plechových hraček s tradicí od roku 1946, společnost EFKO-karton z Nového Veselí zachránila a dále rozvíjí výrobu ikonického Igráčka, rodinná firma ANJA navázala na družstvo JAS ve Stráži nad Nežárkou proslulé svými dřevěnými hračkami, malé rodinné Truhlářství Křenek ze Zářecké Lhoty u Chocně nabízí hračky z kvalitních dřevin, nově vzniklá střední firma Noe v Lipníku nad Bečvou je známá textilními hračkami a dřevodílna V Růžovém sadu v Ořechově u Brna má originální výrobní program s převahou ruční práce a napomáhá zvyšovat sociální status zaměstnancům s postižením.

hracky3

Označení „Správná hračka“ (založeno 1994) je společným projektem Sdružení pro hračku a hru, Asociace hračka Unie výtvarných umělců ČR a Asociace předškolní výchovy. Hračky oceněné v roce 2022 jsou představeny na letním festivalu Hračkobraní na zámku v Kamenici nad Lipou ve dnech 12. až 16. července 2023 a poté se stanou součástí sbírek Městského muzea.

hracky1

Koncepci výstavy připravili: Oskar Brůža, Helena Koenigsmarková a Petr Pech. K výstavě je připravena také aktivní zóna. Na Facebookovém profilu @Programy UPM můžete doplňovat fotoalbum #mojenejhračka se svou nejoblíbenější hračkou.

www.upm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radka Zaciosová: "Jsem to pořád já, jenom s drsnou životní zkušeností"

radka zaciosova200Právě vyšla kniha Radky Zaciosové Vozík a vězení je pro každého. Radka mi zhruba před dvěma lety poslala první verzi své knihy, neboť byla zvědavá na můj názor. Když jsem knihu dočetla, resp. „zhltla“, zůstala jsem v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Fashion market bojuje proti konfekci

altZálibou nejednoho z nás je víkendové obléhání obchodů. Je v celku jedno, do kterého obchodního centra vyrazíte a do jakých obchodů v nich zavítáte. Protože všude mají přinejmenším hodně podobné věci, občas skoro totožné. Potkávat potom ve stejných stylových kouscích na ulici ...

Z archivu...


Literatura

Jednohubka z české vesnice

havirovina200Iva Hadj Moussa vydala v Nakladatelství HOST další knihu, tenkrát román o spisovatelské krizi a tajemství jednoho domu s názvem Havířovina.

...

Divadlo

Burani slavnostně otevřeli novou divadelní sezonu

VýstřižekDivadlo BURAN TEATR je už hodně let součás...

Film

Mamma Mia Here we go again! v kinách

mmV Eurovei sa 17. júla uskutočnila po desiatich rokoch premiéra pokračovania muzikálu Mamma Mia! A nemohlo to byť ani teraz inak a veľkolepá letná filmová párty sa dotýka sŕdc návštevníkov.

...