Skrytá tajemství kostelů

Skrytá tajemství kostelů

Tisk
ImageRegionální muzeum v Chrudimi připravilo pro své návštěvníky velice zajímavou výstavu nazvanou Skrytá tajemství kostelů. Exponáty výstavy tvoří archeologické nálezy, které byly učiněny v letech 2003 až 2011 na území Chrudimska a Pardubicka během záchranných archeologických výzkumů. Cílem zkoumání se staly nejstarší církevní stavby, jejichž počátky spadají do románského období.



Výběr sledovaných kostelů pochází ze seznamu farností, které byly v letech 1349 až 1350 převedeny z pražského arcibiskupství nově zřízenému litomyšlskému biskupství. Jedná se o kostely v Běstvině, Hrochově Týnci, Chrasti, Chrašicích, Kostelci u Heřmanova Městce, Zálažanech, Jezbořicích, Mikulovicích, Nasavrkách, Pařížově, Podlažicích, Práčově/Svídnici, Přelouči, Rané, Skutči a Třebosicích. Intenzivní sledování stavebních a výkopových prací (většinou v souvislosti s odvlhčováním či odvodňováním základů) u vybraných kostelů, jehož cílem bylo ověřit jejich počátky, bylo zahájeno již koncem 90.let minulého století.

Velice zajímavé jsou nálezy pocházející z podlažického klášteřiště. Podlažický klášter, který je místem vzniku největší dochované rukopisné knihy světa Codexu gigas, zvané též Ďáblova bible, byl v roce 1421 zničen husity. Dnes na jeho místě stojí kostel sv. Markéty z konce 17.století. Na výstavě jsou mj. prezentovány architektonické články ze zničeného kláštera a  zdobené keramické dlaždice. Byly zde nalezeny i jedny z nejstarších kachlových kamen na našem území.
 
Image

Mezi další nálezy z výzkumů u jmenovaných kostelů patří keramika, dlaždice,oděvní součástky (knoflíky, přezky), mince, šperky (prsteny, medailony, křížky) či hřebíky a kování z rakví. Součástí výstavy je i rekonstrukce jednoho archeologicky zkoumaného hrobu.

Jako doprodný program připravilo regionální muzeum cyklus čtyř přednášek, které prosloví autor výstavy PhDr. Jan Frolík,Csc, vedoucí oddělení záchranných výzkumů Archeologického ústavu AV ČR. Přehled přednášek naleznete na webových stránkách muzea. Pokud vás zajímá, jak staré jsou kostely na Chrudimsku, navštivte výstavu nebo jednu  z přednášek.

Image

Skrytá tajemství kostelů. Archeologické výzkumy 2003-2001
Autor výstavy: PhDr. Jan Frolík,Csc.
Regionální muzeum v Chrudimi
Široká 86, Chrudim
9.2. - 25.3.2012
Info: muzeumcr.cz
Zdroj foto: autorka článku (Regionální muzeum v Chrudimi a kostel sv. Markéty v Podlažicích)



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro herce je největší trest, když nehraje, anebo hraje málo a malé role, říká Naděžda Chroboková-Tomicová

nadezda perexFilmové, respektive televizní publikum, si ji může pamatovat z filmu Nuda v Brně nebo nejnověji ze snímku Rudý kapitán, ze seriálů Strážci duší a Ordinace v Růžové zahradě. Avšak mnohem výrazněji na sebe Naděžda Chroboková-Tomicová upozornila nejednoznačnou pos...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Komunálna politika a svet okolo nás

Zuzana Wienk 200Komunálna politika a svet okolo nás bolo jedným z viacerých kolokvií, ktoré zorganizovalo vedenie katedry politológie európskych štúdií pod záštitou Filozofickej fakulty. Svojou návštevou ho podporila aj prodekanka

Z archivu...


Literatura

Zjistěte, co lidé zažili na „druhém břehu“

pribehy z druheho brehu 200V nakladatelství Pragma vyšla útlá kniha Lubomíra Nečase s názvem Příběhy z druhého břehu.

 

...

Divadlo

Halloweenská noc patřila ve Zlíně premiéře hry Kráska z Leenane

kraska200Městské divadlo Zlín se rozhodlo právě na Halloweenský večer, 31. října, uvést tragikomedii irského autora Martina McDonagha Kráska z Leenane. Jak se povedlo převést tuto trýznivou hru, nabitou referencemi na nelehký život v zapadlém Irsku, na zlín...

Film

Před šedesáti lety tragicky zahynul herec James Dean, rebel bez příčiny

james dean 200Ve svých rolích představoval James Dean (+24) mladíky, kteří se bouří proti konvencím a prudérním rodičům. V soukromí prudil své okolí divokým životem, arogancí a nespoutanou bisexualitou. Ne všechny si totiž připustil k tělu, vybíral si, al...