Fiesta Nové scény

Fiesta Nové scény

Tisk

altPraha zve na další návštěvu experimentálních prostor a netradičních kulturních zážitků. Nová scéna, patřící k Národnímu divadlu, se stává už notoricky známým místem určeným k zajímavě strávenému času a ani v létě nenechá nikoho zahálet po odpoledních ve stínu, či doma na pohovce. Co může návštěvník pod názvem ”Fiesta Nové scény” očekávat?

Cokoliv. Letní program ”nádvoří” Národního divadla má za sebou už dva úspěšné ročníky, ale v letošním roce to bude poprvé v takovémto rozsahu. Před dvěma lety se představil projekt Piknik Nové scény, kdy vyrostl umělý travnatý čtverec, vyzývající k posezení uprostřed kulturního dění na Národní třídě. O rok později byla akce rovnou  pojmenována Sedni si. A letos jsme zváni na Fiestu, která se má stát jakýmsi kulturním hydeparkem pro kohokoliv. A to doslova, na obou pólech programu. Zájemci, kteří se chtějí předvést publiku ve svém uměleckém oboru, se mohou přihlásit u pořadatelů a pak již jen čekat na příležitost. I divácké zážitky může sdílet každý, protože vstupné je volné a díky otevřenému prostoru, viditelnému z ulice, vzniká zvláštní kombinace - někdo byl ještě před chvílí náhodným kolemjdoucím, jiný se vypravil na program záměrně. Stejně pestrý je pak i samotný program.

alt

Přes čtyřicet plánovaných akcí unikne divadelním konvencím, setře hranice a možná i potěší milovníky alternativy. Už jen samotné hlediště je nevšední - mobilní, navržené týmem mladých architektů, postavené přímo na míru. Kdo se do něj usadí ve správný den a čas, tomu pak nemůže utéci například seznámení s izraelským lidovým tancem, či představení evropských mistrů v moderním yoyování. Fiesta není ale jen o vizuálních vjemech, potěší i návštěvníky lačnící po muzice. Ojedinělou příležitostí bude pravděpodobně živé vystoupení francouzského pěveckého sboru s repertoárem netradičních šansonů..

alt

Nová scéna je po experimentálních prostorách NoD dalším místem v Praze, kde lze kulturně strávit letní odpoledne či podvečer. Každá takováto událost potěší (nejen) umělecky založené duše, rozveselí ty, jenž zůstávají ve městě a může vtisknout prázdninovým zážitkům alespoň malý punc, kdy se léto pak v paměti vybaví ještě slunečnější.

alt

Fiesta Nové scény
Kde: Piazzeta Národního divadla
Kdy: 23. června – 4. srpna
Pořadatel: Nová scéna
Program: www.novascena.cz


Zdroj foto: novascena.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Viktor Tauš: „Pracovat s Kaiserem a Lábusem je štěstí“

taus viktor 200Režisér Viktor Tauš debutoval autobiografickým filmem o drogové závislosti Kanárek. Můžete si přečíst, jak na tento film vzpomíná a co pro něj znamenal, ale tento rozhovor se točí především kolem jeho ne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

WiFič VEN!

wific ven 200Ve dnech 12. a 13. září se v Bílovicích 519 u Uherského Hradiště uskuteční venkovní setkání s názvem WiFič VEN! Netradičním způsobem se tam otevře charismatické prostředí výrobního areálu se svéráznou atmosférou, a to nejen prostřednictvím exp...

Z archivu...


Literatura

Když tajemství vyplouvají na povrch…

sedmilharky perexKaždý v sobě nosíme nějaká tajemství. Ukrýváme své obavy, trápení, touhy, démony z minulosti. Člověk je jako oceán a mnohdy je těžké uhádnout, co na nás číhá pod jeho hladinou. Kniha Sedmilhářky (v originále Big Little Lies) austral...

Divadlo

Dramaturgický plán sezóny 2023/2024 ve Švandově divadle

Svandovo divadlo200Anna Karenina, Klec bláznů, retro muzikál o božském pop-idolu, sólo pro Marií Štípkovou i nová česká hra o nevšedním spolubydlení malířky Toyen. Švandovo divadlo chystá odvážnou sezónu 2023/2024.

...

Film

Úsměv Zdeňka Trošky je nakažlivý, škoda, že Trošků není u nás víc
ImageRežiséra Trošku mají určitě všichni rádi – je s ním dobře. Rád se směje, rád povídá o jídle a točí filmy, které se líbí. Proč? Jsou nám blízké, jsou o nás, poznáváme se v nich. Jeho pohádky jsou tak ...