Cestujeme s rockovou kapelou

Cestujeme s rockovou kapelou

Tisk

altFestivalová sezóna je v plném proudu a mnozí z nás vyrazili, nebo se teprve chystají, na nějaký ten letní festival, s cílem poddat se pohodě a nicnedělání. Česko-slovenské festivaly obrážejí také nejrůznější kapely z celého světa. Podívejte se čím!

 

 

Pro promotéry letních festivalů je nejdůležitější, splnit managementu kapely nejrůznější přání a nároky obsažené v rozpisu, počínaje letenkami v první třídě, technickými požadavky a v neposlední řadě také transportem. Dopravu tour autobusy po celém světě zajišťuje několik společností. My jsme měli tu čest, cestovat v jednom z nich.

alt

Co kapela, to jiný požadavek

Je pravdou, že jsme všichni lidi a co člověk, to názor. To mnohonásobně platí také u rockových kapel. Požadavky na transport po destinacích bývají různé. Některým postačí, dopravovat se mezi městy naší republiky klasickým autobusem, ve kterém již mnoho z vás cestovalo. Jiní kladou ve svých rozpisech požadavky na dopravu drahými limuzínami. Většina kapel si vozí své luxusní autobusy. Lady Gaga jich například vlastní 18.

alt

Když se v České republice, nebo kdekoliv jinde, plánuje tour kapely, tak je nesmírně důležité pojmout za fakt také dopravu mezi jednotlivými městy. Většina zahraničních kapel si na své rozsáhlé šňůry pronajímá (některé i vlastní) tzv. tour autobusy. U nás jsou společnosti, nabízející takovýto nadstandartní servis dopravy, teprve v zárodku. V zahraničí je to obrovský byznys.

alt

Některé z vás třeba napadlo, strávit letošní dovolenou v Chorvatsku, kdy cestovní agentury přímo ve svém informačním letáku zveřejňují informace typu - doprava tour autobusem. Tento autobus z cestovní kanceláře se podstatně liší od toho, který je k dispozici hudebníkům. Jakožto produkční několika známých rockových kapel jsem si splnil sen a strávil jsem s rockovou kapelou řadu týdnů. Dlouhé cestování, někdy až deset, patnáct hodin, dokáže psychicky oslabit i vytrvalejší jedince. Proto jsou tour autobusy navrženy tak, aby každý cestující měl možnost relaxovat a přesouvat se z místa na místo v nejvyšším komfortu.

alt

Tour Bus, který často zahlédnete při místě konání koncertu nebo v backstage části festivalu, je skoro k nepoznání od klasického tour autobusu, který všichni tady známe. Rozdíl je uvnitř. Každý takovýto autobus je vybaven místy na spaní, aby si posádka mohla vydechnout při namáhavé jízdě do dalšího města. Povětšinou je v tour busu k dispozici až 14 míst ke spaní. Pohodlné, ale nic pro lidi trpící klaustrofobií. Novější autobusy nabízejí také manželské postele, kde je pohodlí o něco větší. „Několikrát jsem se musel před spánkem totálně zhulit a opít, jinak bych neusnul.“ Zvláště pak, když dnes a denně vidíte nehody autobusů a moje lože bylo úplně nahoře vepředu. „Opravdu mě napadaly nejrůznější myšlenky, že třeba neodhadne velikost mostu, atd.“ A pak všichni známe české dálnice, kdy vás ani sebelepší tlumiče nezachrání.

alt

Několik oddělených sekcí v autobusu pak zajišťuje komfort při tzv. after party a pracovním názvem se jim říká „party floor“, tedy „párty patro“, kde se většina kapely sejde, a řekl bych, že mají v úmyslu to samé co já. V každé této sekci bývají umístěny LCD televize s dokonalým zvukovým systémem, plným barem, který poskytuje potěšení i těm nejnáročnějším klientům a prostornými pohovkami, většinou v kůži. Takové prostorné obýváky najdete v autobuse až tři. Takže když vás nebaví jedna skupinka muzikantů, není nic snazšího, než se přesunout ke druhé, a to většinou až na druhé straně autobusu. V neposlední řadě je také důležitá funkční kuchyň se vším, na co si vzpomenete, takže uvařit nenáročné jídlo není problém. Jedinou nevýhodou je většinou jedna toaleta, která musí posloužit až 20 lidem.

alt

Turné je stále mízou umělců, což znamená, trávit více času na cestách v bezpečí a plné spokojenosti. Tyto autobusy nejsou však určeny pouze hudebníkům. Pronajmout si je může téměř kdokoliv. Ceny začínají od 45,- Kč/km + další nutné poplatky. Koupit si takový bus už bude horší. Nejlevnější verze začínají na 13 miliónech.

Zdroj foto: internet a autor článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní rozhovor s Ivonou Březinovou

01 Ivona v tÌlku Monika V·Úov· studio M101„Pro mě bývá léto obdobím, kdy vykazuji zvýšenou psací aktivitu,“ říká Ivona Březinová.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Spomienky na leto

Spomienky na leto perexLen pred nedávnom sa skončili horúce letné dni a nás ešte hreje spomienka na ne. Každý z nás ich strávil inak. Niekto pracovne, niekto si ich vychutnával doma a v okolí a niekto cestovaním. Rozhodnutie bolo na kaž...

Z archivu...


Literatura

Lípy mají rozhodně něco do sebe

Lipy vlidne i majestatne 200Nakladatelství Kazda se dlouhodobě zaměřuje na knihy o přírodě a buduje tak ve čtenářích lásku k ní. Jedním takovým titulem je i ten o lípách, který je opravdu určen k potěše oka i ducha.

...

Divadlo

Horečka sobotní noci může zachvátit opravdu každého!

Horecka 200Aplaus ve stoje, zpívající pódium a rozvlněné hlediště. Takový byl závěr muzikálového představení Horečka sobotní noci. Vytáhla jsem rodinku za kulturou a skutečně jsme nelitovali. Česká premiéra kultovního muzikálu se v pražském Kalichu uskute...

Film

TITANIC ve 3D. Překvapí nás?
ImageŽelezný obr: Už jenom ze samého jména Titanic by nás všechny mělo zamrazit. Vždyť loď nesoucí toto vystihující jméno patřila mezi nejluxusnější a největší parníky své doby. Její neuvěřitelná ...