Seriál: Nádražní restaurace. Jedlová

Seriál: Nádražní restaurace. Jedlová

Tisk

nadrazi jedlova200Startujeme náš nový seriál s názvem Nádražní restaurace, ve kterém vás budeme seznamovat s tímto svébytným fenoménem občerstvovacích stanic pro hladové a žíznivé cestující. Na svých příležitostných cestách vlakem tedy zavítají naši redaktoři do nádražních restaurací, aby otestovali služby, které jsou v nich poskytovány a zprostředkovali vám atmosféru, která v nich panuje.

 

Díl první: Jedlová

Restaurace na nádraží Jedlová v Lužických horách je, stejně jako mnoho jiných nádražních restaurací, součástí nádražní budovy. Zde se nachází v jejím levém traktu a při pohledu zvenčí nevypadá nikterak lákavě. Nápis je již o polovinu písmenek chudší, v dřevěné předsíňce se kupí dřevěné špalíky a na parapetu je truhlík s oschlými větvičkami muškátů. Opřené běžky dávají tušit, že ohřát a najíst se sem přicházejí zejména sportovci a turisté.

nadrazi jedlova3

Při vstupu mě však ovanula přátelská atmosféra sice zastaralého, ale svérázného interiéru. Na policích nad pípou je spousta železničářských artefaktů – různé lampy, mašinky a olejničky. Na zdech visí obrázky a fotografie, zbyla tu ještě vánoční výzdoba. Židle u stolů jsou téměř všechny obsazené, ale místečko se najde. A již ke mně míří obsluha. To je rychlost! Při porovnání s restaurací na vrcholku Jedlové hory u rozhledny přímo kosmická, tam jsem čekala čtvrt hodiny, a nic.

 nadrazi jedlova

Objednávám si čaj s rumem a guláš s bramborem. Během tří minut mám na stole horký čaj a velký rum, do deseti minut i jídlo. Na jídelním lístku je taková „poctivá hospodská klasika“ – polévky dršťková a boršč, výpečky se zelím a knedlíky, jelito s bramborem a zelím, prejt, rajská s masovými kuličkami, srdce na smetaně, krůtí frikase s rýží, plněná kuřecí stehna, bramborové knedlíky plněné uzeným a špekové knedlíky se zelím. Také tradiční párky s hořčicí a křenem. Porce více než dostatečné. Další lidé přicházejí, objednávají si kávu, horkou čokoládu, pivo, jídlo a vše zde v pohodě a bez zádrhelů probíhá až do odjezdů vlaků.

I placení je rychlé, servírka má o všem přehled a u mě má jedničku.

nadrazi jedlova2

Hodnocení:
Vnější vzhled: málo atraktivní, působí neupraveně
Vnitřní prostředí: má atmosféru a ducha
Čistota: velmi dobrá
Pesonál: příjemný, ochotný, rychlá obsluha
Kvalita jídla a nápojů: výborná, porce velké
Celkový dojem: velmi dobrý
Poznámka: příjemné posezení, kvalitní občerstvení, dobré ceny. Jen bych doporučovala upravit prostor před vchodem a opravit nápis.

Na nádraží v Jedlové se tedy rozhodně nemusíte obávat vstoupit do restaurace a využít jejích služeb. Věřím, že budete mile překvapeni a čas do odjezdu vlaku vám příjemně uběhne.

Šťastnou cestu!

nadrazi jedlova0

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Léto se snažím spravedlivě rozdělit mezi odpočinek a prací na knize, říká Jiří Bartoň

Bartoň Povídání o létě, prázdninách či okurkové sezóně poskytl v těchto dnech Kultuře21 herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň. I když přiznává, že léto trávil na Moravě a navštívil řadu míst, která má rád, pře...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Seznamte se s příručkou Příprava „zelené“ sportovní události a publikací Nejlepší příklady z praxe projektu Sport pro všechny a životní prostředí

SforAE photo gym perexČeská asociace Sport pro všechny společně s partnery projektu „Sport pro všechny a životní prostředí“ (SforAE) vytvořila publikaci obsahující osvědčené postupy při zavádění principu „zeleného myšlení“ při sportovních akcích p...


Literatura

Poslání knižních detektivů

zlodeji-knih200Kniha, kterou dneska představujeme, je tak trochu kombinace Zlodějky knih a filmu Památkáři (The monuments men) s Georgem Clooneym. Se Zlodějkou knih nejde jen o téměř stejný název, ale o lásku ke knihám, s Památkáři zase paralela v zachra...

Divadlo

Roztočené Šivovo kolo života
ImageV neděli 29. 1. v pražském divadle ABC se odehrála premiéra výjimečného a originálního tanečně-audiovizuálního představení Šivovo kolo života. Projekt, na kterém se zápalem pracovala skupina skutečných umělců bezmála dva roky, viděl...

Film

Cinema City znovu otevírá své brány 10. června

Cinema City znovuotevreni 200Multiplexy Cinema City přivítají své diváky ve čtvrtek 10. června 2021. Na ná-vštěvníky tak opět čeká velmi pestrá filmová nabídka a intenzivní kino zážitek.

...