Co miluji na Praze?

Co miluji na Praze?

Tisk

kontejner cesky krizOtázka vcelku obšírná. Jinými slovy by se dala rozebrat na několik plných listů papíru. Každého minimálně napadnou klasická pojmenování slovy po celém světě známými, jako třeba památky, prestižní školy (plzeňská práva vyjímaje), členitost terénu, kulturní bohatství napříč všemi žánry, a takhle bych mohl pokračovat do nekonečna. V metropoli České republiky se schovává tak jako v jiných dalších metropolích světa mnoho dalšího, lidem urputně zaměstnaným či nechutně bohatým skryto. Zkrátka rozmanitost kultur v našem hlavním městě nabízí i pro méně movité a nejen pro ně možnost směny nepotřebného majetku. V praxi to pak funguje, asi tak, že když se něčeho potřebujete zbavit, tak to zkrátka odnesete do popelnice. Pokud máte „zásilku“ ke směně větších rozměrů, necháte ji ležet přímo u popelnic. Představte si, co máte zrovna doma, čeho byste se potřebovali zbavit?

Samozřejmě je to o principu. Lidé zkrátka pohlíží na „vymetače“ popelnic jako lůzu společnosti. Nicméně když se na to podíváte z principu praktického, většina vymetačů hledá poživatiny, které by je udržely v kondici. Lidé však vyhazují cokoliv, nejvíce pak v hlavních městech. Takže kdejakého „normálního“ spoluobčana si čas od času můžete zaměnit za vymetače, protože zrovna před časem našel vyhozené oblečení někoho, komu se už nehodilo. Abych se vrátil k meritu věci. Miluji na Praze tak přirozenou věc, jako je vyhazování odpadků. Pokud se budeme bavit o spotřebním zboží, nábytku atd., zjistíte, že se s trochou štěstí dá pořídit výbava pro 16m2 byt. Lákadlem tohoto směnného nákupu bývají tzv. pravidelné svozy odpadu. Určitě si Pražané, a nejen oni, všimli na rozích ulic čas od času velkokapacitních kontejnerů, kam lidé nosí, co se jim už nehodí, co už dosloužilo. Sám jsem pražských odpadových služeb využil a zbavil se nepotřebného nábytku. Pravdou zůstává, že když se chcete zbavit čehokoliv, necháte to volně ležet kdykoliv u popelnic a druhý den už to tam většinou nenajdete. Uvažte, někomu se může zalíbit kolo vašich dětí, které už vyrostly. Příkladů je bezpočet.

Opravdovou lahůdkou jsou ony již dříve zmiňované termínové svozy odpadů. Lahůdka na věci pak vzniká podle toho, v jaké městské části Prahy bydlíte. Tedy čím nižší číslo, tím větší hodnota vyhozených věcí. To samé platí o čtvrtích, které osidlují movitější spoluobčané. V praxi to pak vypadá, že si na „sedmičku“ zajedete pro nějaká stará křesla a židle ke kuchyňskému stolu, a na Prahu 1 pro starou televizi, lampu či dokonce počítač. Asi by vás nenapadlo k tomu kontejneru prostě jít a začít se přehrabovat ve věcech. Jak jsem ale předeslal, vše je jen o principech. Mně osobně se třeba doma ocitla dvě krásná polstrovaná křesla z dob komunistického výkvětu, která jsem si přečalounil do nových barev. U mých přátel sklidila neskonalého a neopakovatelného obdivu.

Vezměte si kupříkladu bazary. Tam si čas od času najde někdo z vás cestu, ale přemýšlíte o tom, odkud se to všechno vzalo? Spíše přemýšlíte o tom, co byste zrovna potřebovali. Zamyslete se nad tím, když něco půjdete vyhodit.

kontejner

V republice se našlo několik chytrých hlav a tuto myšlenku využilo nejen ve svůj prospěch, ale také ve prospěch potřebných. Český červený kříž rozmístil na několika lokacích odpadové červené kontejnery na šatstvo. Lidé se tak mohou s dobrým pocitem zbavit oblečení, které v šatníku pouze zabíralo místo. Stejnou barvu kontejnerů, tedy červenou, ale s úplně jiným účelem, vymyslela ostravská společnost pro sběr (ne)použitých elektro přístrojů. Pamatuji si na pár reportáží v hlavních zprávách, jak se pár lidí zaseklo do půl těla, aby tyto popelnice prohledali. Odpady jsou jako staré láhve – stále recyklovatelné.

Zdroj foto: www.cckpraha1.cz,


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudba je důležitá pro každého z nás, jen tomu občas nedáváme takovou váhu

archiv Markéta Fassati 5„Patřím k těm šťastným lidem na světě, pro které je práce zábavou i posláním,“ přiznává sopranista Markéta Fassati, která zpívala na mnoha světových pódiích snad ve všech evropských jazycích a ráda zpívá široký hudební...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

V Roudnici nad Labem jaro slaví výstavou velikonočních pohlednic

roud 200I když letošní Velikonoce už jsou definitivně za námi, nezaměnitelnou atmosféru plnou sluníčka si můžete užívat stále – třeba v Roudnici nad Labem. V tamějším Podřipském muzeu totiž před několika dny zahájili výstavu s názvem Velikonoční střípky. Vzácná...

Z archivu...


Literatura

Dívka, která upíjela měsíc

divka mesicFamózní úspěch této knihy v zahraničí lze podle mě přičítat dvěma věcem: nádherně a jímavě, leč velmi překvapivě rozbalovaným charakterům postav. A potom příběhu, ve kterém si čtenář každého věku i založení najde to svoje.

...

Divadlo

Návraty do Švandova divadla. Do konce roku se zde objeví Radim Vizváry, Kateřina Tučková, Kamil Střihavka i Vánoční jarmark

svandovo divadlo 200Konec roku ve Švandově divadle je letos ve znamení hostů, z nichž se mnozí na smíchovskou scénu rádi vrací. Patří k nim především Radim Vizváry, mezinárodně uznávaná osobnost současného mimického divadla v Evropě, který se st...

Film

Jak si vedla česká animace v pandemickém roce 2020 a co ji čeká letos

asaf 200Pandemie Covid-19 zasáhla v loňském roce stejně jako všechna tvůrčí odvětví i animaci. Řada domácích i zahraničních festivalů, na kterých se odehrávají premiéry a dojednávají distribuční spolupráce, byla zrušena, nebo se přesunula do online prostředí. ...